CSC Δοκιμές

FUJIFILM Χ-Ε2S

Με μικρές διαστάσεις και βάρος, ταιριάζει πολύ καλά με τους σταθερούς φακούς της εταιρίας!

H X-Ε2s είναι μια mirrorless μηχανή από την Fujifilm, που αντικαθιστά την Χ-Ε2, προσφέροντας  αναβαθμισμένο λογισμικό, βελτιωμένο σύστημα εστίασης αλλά και κάποιες εργονομικές βελτιώσεις.

Ο αισθητήρας ΧTrans CMOS II παραμένει ο ίδιος: έχει μέγεθος APS-C, προσφέρει ανάλυση 16ΜΡ και μέγιστο μέγεθος εικόνας 4896Χ3264 px. Ο επεξεργαστής EXR-Processor II παραμένει επίσης ο ίδιος, με αναβαθμισμένο λογισμικό. Έτσι, ο χρόνος εκκίνησης της μηχανής έχει μειωθεί στο 0.5s, o χρόνος ανάμεσα στις λήψεις είναι 0.5s και ο χρόνος απόκρισης φωτοφράκτη 0.05s.

Η σχεδίασή της είναι ρετρό, στα πλαίσια της σειράς Χ. Το εμπρός και επάνω μέρος της είναι κατασκευασμένα από κράμα μαγνησίου, που προσφέρει αντοχή και μικρό βάρος, όμως το σώμα δεν διαθέτει στεγανοποίηση ενάντια σε σκόνη και υγρασία. Στο επάνω μέρος, δεξιά, δεσπόζουν ο επιλογέας ταχυτήτων κλείστρου, ο επιλογέας διόρθωσης έκθεσης και το πλήκτρο φωτογράφησης. Με τον επιλογέα ταχυτήτων μπορείτε να επιλέξετε ταχύτητες ανάμεσα σε Τ, Β, 4s-1/4000s ή να τον βάλετε στη θέση Α και να δουλέψετε με προτεραιότητα διαφράγματος. Η μέγιστη ταχύτητα φωτοφράκτη βρίσκεται στο 1/4000s με λειτουργία μηχανικού φωτοφράκτη, αλλά (όπως συμβαίνει και με άλλα μοντέλα) μπορεί να φτάσει το 1/32000s, με λειτουργία ηλεκτρονικού φωτοφράκτη. Η συγκεκριμένη δυνατότητα προσφέρει σημαντικές δυνατότητες λήψης, όπως π.χ. να φωτογραφίζετε με ήλιο και πολύ ανοικτό διάφραγμα.

Η Χ-Ε2s υποστηρίζει αυτόματη φωτογράφηση P, λήψη με προτεραιότητα διαφράγματος/ταχύτητας και χειροκίνητη λήψη. Διαθέτει ενσωματωμένο φλας το οποίο αναπηδά μέσα από το σώμα της, ενώ μπορεί να δεχτεί και εξωτερικές μονάδες φλας στην ειδική υποδοχή που υπάρχει. Επιπρόσθετα παρέχει όλες τις γνωστές χρωματικές ρυθμίσεις που προσομοιώνουν απόδοση φιλμ. Η ρύθμιση Standard αντιστοιχεί στο Provia, η ρύθμιση vivid αντιστοιχεί στο Velvia, η soft στο Astia κ.λπ.

Μπορείτε να κάνετε λήψη αρχείων RAW, JPEG ή RAW+JPEG και η αποθήκευση των αρχείων γίνεται σε κάρτες SD. Η Χ-Ε2s δέχεται φακούς σειράς Χ της Fujifilm, η οποία σειρά ξεκινάει από τα 14mm και φτάνει τα 400mm με τον XF 100-400mm f/4.5-5.6.

Mια γνωστή λειτουργία από τη Fujifilm είναι η δυνατότητα επιλογής του εύρους δυναμικού πεδίου. Στην Χ-T2 μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 100%, 200% και 400%. Η ρύθμιση 200% είναι διαθέσιμη από ISO 400 και πάνω, ενώ η ρύθμιση 400% από ISO 800 και πάνω.

Το πλήκτρο Q, στο πίσω μέρος, προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε όλες τις βασικές ρυθμίσεις της μηχανής. Έτσι μπορείτε πολύ εύκολα να αλλάζετε ρυθμίσεις, ανάμεσα από 16 παραμέτρους, χωρίς να ανατρέχετε στο μενού. Το πλήκτρο AUTO, επίσης στο πίσω μέρος, θέτει την Χ-Ε2s σε πλήρως αυτόματη λειτουργία, όπου η μηχανή επιλέγει τις κατάλληλες ρυθμίσεις μέσα από 58 διαφορετικά σενάρια φωτογράφησης.

Η μέγιστη ταχύτητα συνεχούς λήψης φτάνει τα 7 καρέ/δευτ. ή τα 3 καρέ/δευτ. στη χαμηλή ταχύτητα.

Η ευαισθησία λήψης κυμαίνεται σε κλίμακα ISO 200-6400, αλλά μπορεί να επεκταθεί και μέχρι τα ISO 51200. Φυσικά μπορείτε να επιλέξετε αυτόματη λειτουργία: υπάρχουν 3 προγράμματα AUTO ISO.

H φωτομέτρηση διαθέτει 4 επιλογές: πολυζωνική, κεντρικά ζυγισμένη, σημειακή, μέσου όρου.

Το σύστημα εστίασης είναι νέο και συνδυάζει λειτουργία Phase Detection, με τους αισθητήρες γύρω από το κέντρο του καρέ, αλλά και Contrast Detection με όλους τους αισθητήρες. Η ταχύτητα εστίασης με λειτουργία Phase Detection έχει μειωθεί στο 0.06s. Η παρακολούθηση κινούμενων θεμάτων σε χαμηλό φωτισμό είναι και αυτή βελτιωμένη. Οι αισθητήρες Phase Detection έχουν δυνατότητα αναγνώρισης από τα 0.5EV, στοιχείο που αποτελεί μεγάλη πρόοδο σε σχέση με τα 2.5EV που υπήρχαν πριν. Υπάρχει λειτουργία αναγνώρισης προσώπων, αλλά και λειτουργία αναγνώρισης ματιών, που βοηθάει στην εστίαση στο μάτι. Η μηχανή διαθέτει 3 προγράμματα εστίασης και σε απλή και σε συνεχή εστίαση: εστίαση απλού σημείου, εστίαση ζώνης (όπου μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 3Χ3, 5Χ3 ή 5Χ5 αισθητήρες) και τελείως αυτόματη εστίαση, όπου η μηχανή επιλέγει μόνη της πού θα εστιάσει, χρησιμοποιώντας κάποιους από τους 77 αισθητήρες.

Λήψη στα ISO 2500, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η οθόνη είναι μεγέθους 3” και είναι σταθερή και όχι αρθρωτή. Φυσικά υπάρχει και ηλεκτρονικό σκόπευτρο, στο αριστερό μέρος, με κάλυψη θέματος 100%. Το ηλεκτρονικό σκόπευτρο προσφέρει πολύ καθαρή εικόνα, χάρη στην οπτική κατασκευή που περιλαμβάνει 2 γυάλινα στοιχεία και 1 διπλό ασφαιρικό. Επίσης, σύμφωνα με την εταιρία, το σκόπευτρο διαθέτει το μικρότερο χρόνο απόκρισης ανάμεσα από όλες τις μηχανές της αγοράς, με 0.005s, στοιχείο που σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε panning σε κινούμενα θέματα.

Η Χ-Ε2s υποστηρίζει λήψη βίντεο σε μέγιστη ανάλυση 1920Χ1080px, στα 60p., και είναι διαθέσιμη σε δύο χρώματα (ασημένιο και μαύρο).

Λήψη στο πρόγραμμα τοπίου.