CSC Δοκιμές

TEST: FUJIFILM X-PRO3

Εντυπωσιακή ευκρίνεια σε κοντινή λήψη με διάφραγμα f/2.8.

Στην πράξη

Η μηχανή δοκιμάστηκε με τον Fujinon Super EBC XF 50mm f/2, έναν άριστο φακό. Η ποιότητα εικόνων που θα πάρετε είναι πολύ καλή. Η ευκρίνεια είναι εξαιρετική αλλά και τα χρώματα σωστά, ακόμα και σε αρχεία JPEG, στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Επίσης, με τις λειτουργίες προσομείωσης φιλμ μπορείτε να βρείτε πολύ εύκολα το στυλ που σας ταιριάζει.

Η ποιότητα κατασκευής της μηχανής είναι πολύ καλή, και το joystick που υπάρχει κάνει εύκολη την επιλογή περιοχών εστίασης.

Η μηχανή δεν διαθέτει σύστημα σταθεροποίησης τοποθετημένο στον αισθητήρα. Σταθεροποίηση εικόνων έχετε μόνο με φακούς που διαθέτουν την αντίστοιχη λειτουργία.

Πολύ καλή χρωματική απόδοση.

Το σύστημα εστίασης είναι αναβαθμισμένο και κάνει πολύ καλή δουλειά. Η εστίαση είναι πολύ γρήγορη, ακόμα και σε χαμηλό φως. Σε συνεχή εστίαση όμως δεν βρίσκεται στα επίπεδα του ανταγωνισμού. Βέβαια η μηχανή δεν προορίζεται για λήψεις σπορ.

Η Χ-Pro3 διαθέτει αρκετές δυνατότητες λήψης βίντεο, όμως η έλλειψη συστήματος σταθεροποίησης στον αισθητήρα κάνει απαραίτητη τη στήριξή της σε τρίποδο ή σε σύστημα σταθεροποίησης.

O θόρυβος σε υψηλή ευαισθησία παίρνει πολύ καλή βαθμολογία. Μπορείτε να φωτογραφίζετε άνετα μέχρι και ευαισθησίας ISO 3200. Στην ευαισθησία αυτή υπάρχει λίγος θόρυβος αλλά διορθώνεται εύκολα. Από εκεί και πάνω ο θόρυβος αυξάνεται.

Ως προς την οθόνη, η νέα σχεδίαση ενθαρρύνει και προτρέπει τη χρήση του σκοπεύτρου, «αποτρέποντας» τη χρήση της. Κάτι τέτοιο όμως αποθαρρύνει τους χρήστες βίντεο και δεν έχει νόημα σε μια μηχανή που δεν διαθέτει καθαρά οπτικό σκόπευτρο αλλά τηλεμετρικό. Ως γνωστόν, στο τηλεμετρικό σκόπευτρο βλέπετε μέρος του φακού κάτω δεξιά και η μηχανή, με μια προβολή ενός λευκού πλαισίου, σας δείχνει το καρέ που φωτογραφίζετε. Όμως η Χ-Pro3 διαθέτει σταθερό λόγο μεγέθυνσης 0.52X στο σκόπευτρο, που σημαίνει ότι αν χρησιμοποιείτε ευρυγώνιους φακούς θα έχετε πρόβλημα με τα άκρα της εικόνας και αν χρησιμοποιείτε φακούς πάνω από 50mm θα βλέπετε ένα πολύ μικρό καρέ στο κέντρο του σκοπεύτρου, κάτι που δεν βοηθάει καθόλου στο καδράρισμα του θέματος.

Βέβαια θα μπορούσε η οθόνη να ανοίγει στο πλάι και να περιστρέφεται, όπως συμβαίνει με τόσες άλλες μηχανές, έτσι ώστε να μπορεί ο χρήστης να επιλέξει ποιά πλευρά της οθόνης θέλει να βλέπει. Αυτό θα ικανοποιούσε όλους τους χρήστες αλλά θα ήταν και πρωτοποριακό.

Βλέπετε λήψεις με χρωματικές ρυθμίσεις Provia, Velvia, Acros, Acros+Yellow, Acros+Red, Acros+Green!

Η Χ-Pro3 υποστηρίζεται από το πρόγραμμα επεξεργασίας αρχείων RAW, Capture One Pro, το οποίο έχει σαφώς περισσότερες δυνατότητες και δίνει καλύτερο αποτέλεσμα από το Silkypix, που συνιστούσε μέχρι τώρα η εταιρία. Μόνο που το πρώτο δεν είναι δωρεάν, αλλά το πληρώνετε. Να σημειώσουμε ότι και το Silkypix υποστηρίζει τη μηχανή.

Το ηλεκτρονικό σκόπευτρο είναι αναβαθμισμένο και έχει πολύ καλή απόδοση με φως ημέρας. Σε χαμηλό φως ή σε συννεφιά η τονικότητα της εικόνας υστερεί σημαντικά.

Γνωρίστε περισσότερα για την Fujifilm XPRO3!

Δείτε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά της, καθώς και πολλές ακόμα λεπτομέρειες εδώ.


ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΩΝ (ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ)

ΕΥΚΡΙΝΕΙΑ100%
ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΙΣΤΟΤΗΤΑ100%
ΘΟΡΥΒΟΣ100%
ΦΩΤΟΜΕΤΡΗΣΗ100%
ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ100%
ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ ΛΕΥΚΟΥ100%
ΕΥΡΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ100%

ΓΕΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΑΣ: 4.5/5

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: 4.5/5

ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ: 4.5/5

ΚΟΣΤΟΣ/ΑΠΟΔΟΣΗ: 4/5

ΣΧΕΔΙΑΣΗ/ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: 4.5/5

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 100: 88.5%

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ: FUJIFILM HELLAS AE

1Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Photonet 220 – αποκτήστε το εδώ!

ΥΠΕΡ

  • Ευκρίνεια
  • Χρωματική απόδοση
  • Ποιότητα κατασκευής
  • Στεγανοποίηση σώματος
  • Χαμηλός θόρυβος σε υψηλές ευαισθησίες

 KATA

  • Λειτουργικότητα οθόνης
  • Λειτουργία συνεχούς εστίασης
  • Ελλειψη συστήματος σταθεροποίησης στον αισθητήρα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

H Χ-Pro3 είναι μια μηχανή που δίνει πολύ καλή ποιότητα εικόνας, έχει στιβαρό και στεγανοποιημένο σώμα, αρκετές δυνατότητες λήψης βίντεο, χαμηλό θόρυβο σε υψηλές ευαισθησίες και απευθύνεται σε όσους είναι λάτρεις του παραδοσιακού στυλ φωτογράφησης με χρήση του σκοπεύτρου.

ΔΙΑΚΡΙΣΗ

 






Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.