Market

CANON: 50 ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΦΘΟΡΙΤΗ ΣΤΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΤΗΣ

Μια επέτειος με σημασία!

Η εταιρία ανακοίνωσε (7/11/19) την 50η επέτειο της κυκλοφορίας του FL-F300mm f/5.6, η παραγωγή του οποίου ξεκίνησε το Μάιο του 1969. Ήταν ο πρώτος φακός στον κόσμο για μη επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές με εναλλάξιμους φακούς, ο οποίος περιέχει συνθετικό φθορίτη.

Παράλληλα με την γκάμα εναλλάξιμων φακών της Canon, ο συνθετικός φθορίτης χρησιμοποιείται επίσης και σε ένα πλήθος οπτικών προϊόντων της Canon, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται φακοί για εφαρμογές τηλεοπτικής αναμετάδοσης και για αστρονομικά τηλεσκόπια.

Όταν συνδυάζεται με οπτικό γυαλί, ο φθορίτης, ορυκτή μορφή του φθοριούχου ασβεστίου (CaF2), μπορεί να διορθώνει τις χρωματικές αποκλίσεις σε βαθμό που να γίνονται σχεδόν ανύπαρκτες. Ωστόσο, οι φυσικοί κρύσταλλοι φθορίτη είναι υπερβολικά μικροί για να έχουν πρακτική εφαρμογή σε φωτογραφικούς φακούς. Για τη δημιουργία της ζωηρής και διακριτικής χρωματικής απόδοσης, που δεν είναι εφικτή με τυπικό οπτικό γυαλί, η Canon έστρεψε την προσοχή της στην πρακτική αξιοποίηση του φθορίτη από νωρίς. Το Σχέδιο Canon F ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1966, με στόχο την ανάπτυξη ενός υψηλής απόδοσης φακού που θα περιείχε φθορίτη, ξεκινώντας έτσι τη δέσμευση της εταιρείας να αναπτύσσει υψηλής απόδοσης φακούς.

Ένας κρύσταλλος συνθετικού φθορίτη.

Το 1950 ανακαλύφθηκε μια τεχνική σύνθεσης φθορίτη με φυσικούς κρυστάλλους φθορίτη, η οποία προετοίμασε το έδαφος για τη χρήση του ως οπτικού υλικού. Ωστόσο, η συγκεκριμένη τεχνική λειτουργούσε μόνο σε κενό και σε θερμοκρασίες άνω των 100 βαθμών Κελσίου για την καλλιέργεια κρυστάλλων φθορίτη, με μεγάλο κόστος ως προς την εγκατάσταση και τη βιομηχανική κατασκευή, για την επίτευξη μαζικής παραγωγής κρυστάλλων υψηλής καθαρότητας με μεγάλο μέγεθος.

Η Canon, οδηγούμενη από την επιθυμία της να αναπτύξει υψηλής απόδοσης φακούς, πέτυχε τη σύνθεση των πρώτων κρυστάλλων φθορίτη σε ηλεκτρικό φούρνο, το Μάρτιο του 1967 και το Φεβρουάριο του 1968 εγκαινίασε την τεχνολογία παραγωγής συνθετικών κρυστάλλων φθορίτη. Εκείνη την εποχή ο φθορίτης δεν μπορούσε να λειανθεί, όπως το τυπικό οπτικό γυαλί. Έτσι, η Canon ανέπτυξε μια μη συμβατική τεχνολογία κατεργασίας για τη λείανση ευαίσθητου υλικού, η οποία απαιτούσε τετραπλάσιο χρόνο. Το Μάιο του 1969, κυκλοφόρησε ο FL-F300mm f/5.6, ο πρώτος εναλλάξιμος φακός που περιείχε συνθετικό φθορίτη (φωτό στην κορυφή της σελίδας). Από τότε, η χρήση συνθετικού φθορίτη είναι καθοριστική για την ανάπτυξη υψηλής απόδοσης φακών από την Canon.

Το Δεκέμβριο του 1975, η Optron Inc. (τώρα Canon Optron) συστάθηκε με στόχο την εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας μαζικής παραγωγής κρυστάλλων φθορίτη, που είχε καλλιεργήσει η Canon. Η Canon Optron ανέπτυξε μια ποικιλία άλλων υλικών οπτικών κρυστάλλων, τελειοποιώντας παράλληλα της τεχνολογίες κενού υψηλής θερμοκρασίας και ελέγχου θερμοκρασίας, για τη μαζική παραγωγή συνθετικού φθορίτη.

Τον Ιούλιο του 2007, η Canon Optron παρέδωσε 12 φακούς στο Αστροφυσικό Παρατηρητήριο Smithsonian, μεταξύ των οποίων έναν ευρυγώνιο φακό συνθετικού φθορίτη 40 εκατοστών, που μπορεί να καταγράφει σήματα σε αποστάσεις 10 δισεκατομμυρίων ετών φωτός μακριά!

 






Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.