Ένα πρόβλημα που συναντούμε καθημερινά κατά τη δημιουργία άρθρων στο nexusmedia.gr, και που είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι συναντούν όλοι όσοι διαθέτουν κάποιο site ή/και blog, είναι το πώς θα συμπιέζουμε και θα ελαχιστοποιούμε το μέγεθος των εικόνων που ανεβάζουμε ώστε η ιστοσελίδα να παραμένει όσο το δυνατόν πιο εύχρηστη και λειτουργική.
Για το λόγο αυτό δοκιμάσαμε το Fotosizer το οποίο προσφέρεται (και) σε δωρεάν έκδοση.
Με την πρώτη ματιά παρατηρήσαμε πως πρόκειται για ένα απλό σε εμφάνιση και χρήση πρόγραμμα το οποίο, αν μη τι άλλο, προσφέρει κατά βάση αυτό το οποίο ευαγγελίζεται το όνομά του. Στο workspace λοιπόν συναντούμε δύο κάθετες στήλες: στην αριστερή εισάγουμε την εικόνα ή τις εικόνες που επιθυμούμε, και στη δεξιά επιλέγουμε τις ρυθμίσεις.
Κατεβάσαμε εικόνες υψηλής ανάλυσης του χρήστη Marek Piwnicki από το Unsplash.
Αρχικά, εισαγάγαμε μία μεμονωμένη εικόνα, πατώντας το κουμπί Add Image. Από τη δεξιά στήλη είχαμε τη δυνατότητα να διαλέξουμε μια από τις προεπιλεγμένες διαστάσεις που παρέχονται. Ωστόσο, εμείς επιλέξαμε “Custom size” ώστε να μπορέσουμε να ορίσουμε ελεύθερα μια τιμή πλάτους σε px.
Άλλες επιλογές που διατίθενται είναι η εφαρμογή βασικών φίλτρων όπως τα Sepia και Monochrome, καθώς και η δυνατότητα περιστροφής της εικόνας.
Από την καρτέλα “Miscellaneous settings” μπορέσαμε να επηρεάσουμε την ποιότητα της εξαγώμενης εικόνας (σε ποσοστό %) και η τιμή DPI σε περίπτωση που επιθυμούσαμε να εκτυπώσουμε την εικόνα.
Στη δεξιά στήλη, πάνω δεξιά από το κουμπί “Options”, μπορεί κάποιος να δει όλα τα είδη αρχείων εικόνας που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα.
Ένα πολύ σημαντικό τρικ για να μπορέσουμε να έχουμε τον έλεγχο του μεγέθους της εξαγώμενης εικόνας, είναι το κουμπί “Preview Changes” που σημειώνεται στην παρακάτω εικόνα. Πατώντας το, ανοίγει ένα νέο παράθυρο με την προεπισκόπηση της εικόνας που εργαζόμαστε και δύο τιμές: το μέγεθος της εικόνας πριν και μετά τις ρυθμίσεις που υποβάλλουμε. Έχοντας ανοιχτό αυτό το παράθυρο, μπορούμε ελεύθερα να επηρεάζουμε τις τιμές της ποιότητας και να ελέγχουμε πόσα KB θα είναι η τελική μας εικόνα!
Φυσικά, οι ίδιες ρυθμίσεις ισχύουν και για μαζική επεξεργασία εικόνων. Το μόνο μειονέκτημα είναι πως αν τα μεγέθη των εικόνων έχουν τεράστια διαφορά μεταξύ τους, τότε βάζοντας μια χαμηλή τιμή εξαγώμενης ποιότητας (π.χ. 40% όπως στο παράδειγμά μας) επηρεάζονται δραματικά οι εικόνες χαμηλότερων αρχικών μεγεθών.
Αυτό που επίσης είναι σημαντικό να αναφερθεί είναι πώς, από προεπιλογή, το πρόγραμμα αποθηκεύει τις τελικές εικόνες ως αντίγραφα των αρχικών. Έτσι, ο χρήστης κρατά πάντα τις πρωταρχικές εικόνες του ασφαλείς.
Ποιά είναι όμως η τελική μας κρίση;
Για να αντιληφθούμε εμείς και εσείς την ποιότητα της επεξεργασίας, σμικρύναμε μια εικόνα διάστασης 3000 x 2008 px σε 800 x 534 px σε τρία διαφορετικά (και δωρεάν) προγράμματα, GIMP, PhotoScape και Fotosizer, χρησιμοποιώντας τις ίδιες ρυθμίσεις (72 DPI, 70% ποιότητα, εξαγωγή σε JPEG). Από το αρχικό μέγεθος των 812KB, τα προγράμματα απέδωσαν αρχεία μεγεθών 66ΚΒ, 48,1KB και 48,1ΚΒ αντίστοιχα. Ακολουθούν οι άμεσες συγκρίσεις μεταξύ GIMP – Fotosizer και PhotoScape – Fotosizer.
GIMP – Fotosizer
PhotoScape – Fotosizer
Είναι οι τελικές εικόνες αρκετά μικρές σε μέγεθος και ποιοτικά ικανοποιητικές; Σίγουρα και τα τρία προγράμματα κάνουν καλή δουλειά. Το PhotoScape όμως είναι αυτό που κέρδισε τη δική μας ψήφο, έστω και οριακά, καθώς κρίνεται ανώτερο, σε θέμα αντίθεσης σε σχέση με το Fotosizer. Το GIMP από την άλλη, χάνει τη μάχη λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους και της “πολυπλοκότητας” των κινήσεων. {Σημ. Σαφώς το GIMP είναι πιο ικανό πρόγραμμα στο σύνολό του, αλλά δεν εστιάζει στη σμίκρυνση εικόνων όπως τα άλλα δύο}. Και αυτός είναι ο λόγος που το Fotosizer χάνει σημαντικούς πόντους για εμάς. Διότι ο ανταγωνισμός είναι αμείλικτος. Δεν μπορούμε ωστόσο, να μην συνυπολογίσουμε πως πρόκειται για ένα πολύ απλό στη χρήση πρόγραμμα και με άμεση ανταπόκριση!
Για τις επιλογές της έκδοσης Proffesional, μπορείτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω video: