Software & Apps

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: LEVELS Ή CURVES;

Γιατί η καρτέλα Curves υπερέχει;

Όταν θέλουμε να επεξεργαστούμε τονικά μια εικόνα στο Photoshop, το πρώτο βήμα είναι να ανοίξουμε την καρτέλα Levels ή την καρτέλα Curves. Σε ποιες περιπτώσεις όμως ανοίγουμε την πρώτη και σε ποιες τη δεύτερη;

Τις περισσότερες φορές, είτε ανοίξουμε την μία είτε ανοίξουμε την άλλη, δεν έχει κάποια σημασία – ειδικά όταν θέλουμε να επέμβουμε σε μεγάλο εύρος τόνων. Και αυτό διότι εκείνο που αντιπροσωπεύουν και οι δύο καρτέλες είναι το ιστόγραμμα, δηλαδή την κατανομή των φωτεινών (highlights) των μεσαίων (Midtones) και των σκοτεινών (Shadows) τόνων μιας εικόνας. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε εύκολα, από την πανομοιότυπη μορφή του ιστογράμματος που φέρουν και οι δύο καρτέλες.

Ας δούμε αρχικά την καρτέλα των Levels: μέσα από αυτήν μας δίνεται η δυνατότητα να επεξεργαστούμε τα Highlights, τα Midtones και τα Shadows. Στο πεδίο Input Levels υπάρχουν τρεις κέρσορες που αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα το σκοτεινότερο, το μέσης τονικότητας και το φωτεινότερο σημείο της εικόνας. Σύροντάς τα, αναδιαμορφώνουμε την έκθεση. Από το πεδίο Output Levels μπορούμε αντίστοιχα να αναδιαμορφώσουμε ολικά την έκθεση, φωτίζοντας τις σκοτεινές περιοχές ή/και σκουραίνοντας τις φωτεινές περιοχές της εικόνας.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα να επηρεάσουμε μεμονωμένα τα χρωματικά κανάλια κόκκινο, πράσινο και μπλε.

Ας δούμε τώρα την καρτέλα Curves. Εδώ συναντούμε μια εντελώς διαφορετική οπτική αναπαράσταση των τόνων. Υπάρχουν δύο κέρσορες που αντιπροσωπεύουν το σκοτεινότερο και το φωτεινότερο σημείο της εικόνας. Απουσιάζει ο τρίτος κέρσορας των μεσαίων τόνων. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Αντίθετα, προσφέρεται το πλεονέκτημα στον χρήστη να προσθέσει εκείνος τους μεσαίους τόνους κάνοντας απλά κλικ επάνω στο διαγώνιο ευθύγραμμο τμήμα της αναπαράστασης. με αυτόν τον τρόπο, η καρτέλα των Curves παρέχει μεγαλύτερη ελευθερία στον επανακαθορισμό της έκθεσης, και κατ’ επέκταση της επεξεργασίας της εικόνας.

Επιπρόσθετα, παρέχεται ένα έξτρα εργαλείο, με το οποίο μπορούμε δειγματοληπτικά να επηρεάσουμε έναν συγκεκριμένο τόνο κάνοντας Click and drag απευθείας επάνω στην εικόνα:

Από την καρτέλα Curves, μπορούμε επίσης να επηρεάσουμε μεμονωμένα τα χρωματικά κανάλια κόκκινο, πράσινο και μπλε.

Πατώντας το κουμπί Options, και την επιλογή Find Dark & Light Colors, μπορούμε να καθορίσουμε χειροκίνητα το σκοτεινότερο και το φωτεινότερο σημείο της εικόνας για ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο:

Τέλος, μέσα από το εργαλείο του μολυβιού μπορούμε να καθορίσουμε ελεύθερα το είδος των τιμών της αναπαράστασης, επιτυγχάνοντας ψυχεδελικά αποτελέσματα:

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, θα λέγαμε πως η καρτέλα Levels προτείνεται για άμεσες και γρήγορες επεμβάσεις, αλλά για λεπτομερή τονική επεξεργασία σαφέστατα η καρτέλα Curves είναι καταλληλότερη.

  • Updated: 23/6/21
  • Φωτό παραδείγματος: Chewy
 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.