Δοκιμές Φακοί

TEST: TAMRON 28-200mm F/2.8-5.6 Di III RXD

Συμπληρώνει τη σειρά DX και απευθύνεται σε ενθουσιώδεις φωτογράφους!

Η Tamron παρουσίασε τον πρώτο φακό παγκόσμια στην κατηγορία του, με διάφραγμα που ξεκινάει από f/2.8, τον 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD. Πρόκειται για ένα φακό γενικής χρήσης, με άρμοση Sony E για μηχανές Sony.

Το 1992 η εταιρία πρωτοπόρησε παρουσιάζοντας τον AF 28-200mm f/2.8-5.6 Asperical – ένα φακό που έγινε πολύ δημοφιλής χάρη στο μικρό του βάρος, τις συμπαγείς διαστάσεις αλλά και τη λογική τιμή αγοράς του. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι φακοί γενικής χρήσης, όπως ο πρόσφατος 18-400mm f/3.5-6.3 Di II VC HLD, που διαθέτει το μεγαλύτερο zoom παγκόσμια με 22.2Χ.

Ο 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD διαθέτει ειδική κατασκευή ακριβείας για να εξασφαλίσει κορυφαία απόδοση στις σύγχρονες μηχανές υψηλής ανάλυσης. Παρά τη μεγάλη γκάμα εστιακών αποστάσεων, οι διαστάσεις και το βάρος του (575g) παραμένουν περιορισμένα – το μήκος του είναι 117mm. Δέχεται επίσης φίλτρα διαμέτρου 67mm, δεδομένο που προσφέρει ομοιομορφία στη χρήση φίλτρων με τη σειρά φακών της εταιρίας που χρησιμοποιούν αυτή τη διάμετρο.

Η μεγάλη γκάμα εστιακών αποστάσεων μπορεί να καλύψει ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως τοπίο, σπορ, φύση κ.λπ. Η κατασκευή του αποτελείται από 18 στοιχεία, διατεταγμένα σε 14 ομάδες. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν GM (Glass Molded Aspherical), υβριδικά σφαιρικά, XLD (eXtra Low Dispersion) και LD (Low Dispersion) κρύσταλλα που διορθώνουν με επιτυχία όλες τις εκτροπές. Οι ειδικές επιστρώσεις BBAR (BroadBand AntiReflection) διορθώνουν αντανακλάσεις και θαμβώσεις.

Η ελάχιστη απόσταση εστίασης του φακού είναι 0.19m στα 28mm, απόσταση που προσφέρει μεγέθυνση 1:3.1, και 0.8m στα 200mm, που προσφέρει μεγέθυνση 1:3.8. Το σύστημα εστίασης χρησιμοποιεί ένα μοτέρ RXD καθώς και ένα ειδικό αισθητήρα που έχουν σαν αποτέλεσμα γρήγορη και ακριβή εστίαση σε όλες τις συνθήκες. Η εστίαση επίσης είναι αθόρυβη, κάτι σημαντικό στη λήψη βίντεο.

Ο φακός διαθέτει στεγανότητα ενάντια σε υγρασία και σκόνη χάρη σε στεγανοποιητικά δακτυλίδια που υπάρχουν τοποθετημένα σε καίριες θέσεις. Επίσης το εμπρός κρύσταλλο διαθέτει επίστρωση Fluorine που κάνει εύκολο τον καθαρισμό του. Φυσικά ο φακός υποστηρίζει προηγμένες λειτουργίες των μηχανών, όπως Fast Hybrid AF, Eye AF, Direct Manual Focus κλπ.

Πολύ καλό αποτέλεσμα στην ελάχιστη απόσταση εστίασης του φακού, στα 200mm, με διάφραγμα f/8.

Το άρθρο συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα!

 


Aρθρογράφος

Γιώργος Ατσαμετάκης

Freelance φωτογράφος, που ασχολείται με το μέσο πάνω από σαράντα χρόνια. Τα πιο αγαπημένα του θέματα είναι οι άνθρωποι, τα σπορ και η φύση. Εικόνες του έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς φωτογραφίας και έχουν δημοσιευτεί τόσο σε διεθνή μέσα, μέσω πρακτορείων, όσο και σε πληθώρα ελληνικών περιοδικών. Έχει διατελέσει επί μακρά σειρά ετών Υπεύθυνος Τεχνικών Θεμάτων για το περιοδικό Photonet.