Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί

WIKIPEDIA: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Ανέβασε τις φωτογραφίες σου μέχρι την Κυριακή 31η Μαΐου 2020 (23:59 ώρα Ελλάδας).

Ένας νέος διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη ο οποίος απευθύνεται σε φωτογράφους (ερασιτέχνες και μη) οι οποίοι θα απαθανατίσουν μνημεία της φύσης και προστατευόμενους τόπους στην Ελλάδα και θα ανεβάσουν τις φωτογραφίες με ελεύθερη άδεια χρήσης στην Βικιπαίδεια και συγκεκριμένα στο αποθετήριο εικόνων Wikimedia Commons.

Ο διαγωνισμός στοχεύει:

  • στην ενημέρωση και τον εμπλουτισμό των διαδικτυακών εγχειρημάτων που υποστηρίζονται από το Wikimedia Foundation, όπως η Βικιπαίδεια, με φωτογραφίες των φυσικών μνημείων και των προστατευόμενων εκτάσεων στο έδαφος της Ελλάδας
  • στη δημιουργία εικόνων για μεγάλο αριθμό φυσικών μνημείων και προστατευόμενων εκτάσεων στην Ελλάδα,  που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα όλα τα ενδιαφερόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Με την παραχώρηση ελεύθερης άδειας χρήσης, οι φωτογραφίες καθίστανται ιδιοκτησία της ανθρωπότητας – θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε για οποιονδήποτε σκοπό, αρκεί να αναφέρεται ο φωτογράφος και η πηγή από όπου αποκτήθηκε η φωτογραφία.

Όροι συμμετοχής

Στον διαγωνισμό “Wiki Loves Earth” μπορεί να συμμετάσχει  ο καθένας και η καθεμία. Για να λάβετε μέρος, θα πρέπει να εγγραφείτε στο Wikimedia Commons –ένα εγχείρημα αδελφικό της Wikipedia– να βρείτε στον κατάλογο των τοποθεσιών ένα μέρος που είναι κοντά σε εσάς ή που σας ενδιαφέρει, να τραβήξετε μια φωτογραφία και να να ανεβάσετε τις φωτογραφίες στο Wikimedia Commons.

Οι φωτογραφίες που θα ανεβάσετε θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι δικές σας δημιουργίες και όχι τρίτων.

Αναλυτικά:

  1. Μπορείτε να υποβάλετε φωτογραφίες που θα τραβήξετε κατά τη διάρκεια αλλά και φωτογραφίες που έχετε τραβήξει κατά το παρελθόν (οπότε η καραντίνα δεν είναι περιοριστική). Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι φωτογραφίες πρέπει να ανεβούν κατά τη διάρκεια της περιόδου του διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε την 1η Μαΐου 2020 και λήγει την 31η Μαΐου 2020 (23:59 ώρα Ελλάδας).
  2. Όλες οι συμμετοχές πρέπει να είναι πρωτότυπες φωτογραφίες που υποβάλλονται από τον ίδιο τον δημιουργό τους. Φωτογραφίες που υποβάλλονται από οποιοδήποτε άλλο άτομο εκτός από τον φωτογράφο (ακόμη και με την άδειά του) δεν γίνονται δεκτές.
  3. Στον διαγωνισμό μπορεί να λάβει μέρος ο καθένας και η καθεμία, εκτός από τα μέλη του WMUG Ελλάδας και τα μέλη της κριτικής επιτροπής.
  4. Οι φωτογραφίες πρέπει να δημοσιευτούν με ελεύθερη άδεια χρήσης, κατά προτίμηση υπό τους όρους της άδειας CC BY-SA.
  5. Ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλει όσες φωτογραφίες και από όσους τόπους επιθυμεί.
  6. Κάθε φωτογραφία πρέπει να απεικονίζει μια συγκεκριμένη φυσική προστατευόμενη περιοχή από τον σχετικό κατάλογο περιοχών. Επιτρέπεται και η υποβολή φωτογραφιών αξιόλογων αντιπροσωπευτικών ειδών (ζώα, φυτά κ.λπ.) που τραβήχτηκαν σε επιλέξιμη περιοχή, αρκεί το είδος και η περιοχή να έχει ταυτοποιηθεί σωστά.
  7. Η κάθε φωτογραφία θα πρέπει να έχει ανάλυση τουλάχιστον 2 megapixels. Επιτρέπεται η συμμετοχή φωτογραφιών τραβηγμένων με ασπρόμαυρο φιλμ ή σκαναρισμένων φωτογραφιών (για παλαιότερες φωτογραφίες τραβηγμένες με φιλμ και εφόσον έχουν σκαναριστεί με την αντίστοιχη ανάλυση).
  8. Η κάθε φωτογραφία δεν θα πρέπει να έχει μεγάλη ψηφιακή επεξεργασία, εκτός από ξάκρισμα ή ελάχιστη διόρθωση φωτισμού/αντίθεσης, και οπωσδήποτε δεν θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί ή αφαιρεθεί αντικείμενα που υπήρχαν στο χώρο κατά τη στιγμή λήψης της. Επίσης δεν θα πρέπει να έχει προστεθεί υδατογράφημα ή υπογραφή.
  9. Κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει υποχρεωτικά, στις προτιμήσεις  του λογαριασμού του στο Wikimedia Commons, να δηλώσει μια ενεργή διεύθυνση email  και να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα λήψης email, ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία μαζί του σε περίπτωση που κερδίσει βραβείο.
  10. Η παραλαβή των χρηματικών ή/και άλλων βραβείων μπορεί να γίνει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2020.

Κρίση εικόνων

Οι καλύτερες φωτογραφίες θα επιλεγούν από κριτική επιτροπή μέχρι το τέλος Αυγούστου 2020. Κάθε φωτογραφία θα κριθεί με βάση την τεχνική αρτιότητά της, την αξία της όσον αφορά τον τόπο ή το αντικείμενο του περιβάλλοντος το οποίο αποτυπώνει/αναδεικνύει, και την αξία της για την εικονογράφηση λημμάτων στην Βικιπαίδεια. Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει το φθινόπωρο του 2020.

Μετά την ανάδειξη των πρώτων θέσεων στον ελληνικό διαγωνισμό, οι νικήτριες φωτογραφίες θα προωθηθούν στο διεθνές διαγωνιστικό μέρος του Wiki Loves Earth.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Wiki Loves Earth Greece.

 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.