CSC Δοκιμές

TEST: FUJIFILM X-M1

FUJIFILM XM-1: Sample Photo

Λήψη με διάφραγμα F6.4, ταχύτητα 1/8 sec στο χέρι, ISO2500 και το WB στη θέση του αυτόματου. Η ελαφρώς μπλε απόχρωση δόθηκε στην εικόνα στην επεξεργασία της.

Προγράμματα λήψης και αυτοματισμοί

Ασφαλώς μια μηχανή του επιπέδου της Χ-Μ1 έχει όλα τα δημιουργικά προγράμματα (P, A, S, M), τα οποία μάλιστα συνεπικουρούμενα και από την δυνατότητα επιμέρους επέμβασης στους υψηλούς και χαμηλούς τόνους, στην «ενίσχυση» του εύρους δυναμικού πεδίου και στην μετατόπιση των τιμών του White Balance ανοίγουν στον χρήστη απεριόριστους κυριολεκτικά ορίζοντες και για ακαδημαϊκά σωστές λήψεις αλλά και για δημιουργικότητα και πειραματισμούς χωρίς την ανάγκη επιπρόσθετων εφέ ή σπατάλης χρόνου στην επεξεργασία. Ωστόσο για πιο «απροβλημάτιστες» χρήσεις και για τους πιο νέους σε ηλικία ή εμπειρία φωτογράφους, η Χ-Μ1 έχει μια σειρά αυτοματισμών και προκαθορισμών σκηνών λήψης που θα διευκολύνουν και ίσως κιόλας ενθουσιάσουν. Η πρώτη και πιο συνηθισμένη λειτουργία τέτοιου τύπου είναι η προσομείωση φιλμ. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει αν η φωτογραφία του θα θυμίζει παλιό φιλμ Provia (απλή λήψη), Velvia (κορεσμένα χρώματα), Astia (απαλοί τόνοι) ή απόδοση ασπρόμαυρου φιλμ ή τονισμού σέπια.

Μέσα από τη θέση Advanced στην βασική ροδέλλα επιλογής προγραμμάτων, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του 13 διαφορετικά «εφέ» λήψης όπως για παράδειγμα η μηχανή – παιχνίδι (toy camera), εναλλαγές υψηλού ή χαμηλού τόνου (high key, low key) και επιλεκτικού χρώματος, όπου η εικόνα είναι ασπρόμαυρη και διατηρείται μόνο το χρώμα που έχει επιλεγεί. Τέλος, στη θέση SP του βασικού επιλογέα προγραμμάτων υπάρχουν άλλες 10 «έτοιμες» σκηνές λήψης για καθορισμένες συνθήκες φωτισμού και σύνθεσης.

Για ακόμη λιγότερο προβληματισμό – και πιο αρχάριους χρήστες πλέον – η θέση SR+ ξεκινάει την αυτόματη «ανίχνευση» των συνθηκών λήψης από τη μηχανή και την «δική της» πλέον πρωτοβουλία σύμφωνα με το ποιός είναι ο ενδεδειγμένος συνδυασμός ρυθμίσεων, συνυπολογίζοντας από μία βάση δεδομένων 58 διαφοτερικών σκηνών βάσει σύνθεσης, φωτός, αντίθεσης και ανίχνευσης προσώπων ποιά είναι η πιο ταιριαστή.

FUJIFILM XM-1: Sample Photo

Λήψη με διάφραγμα F6.4, ταχύτητα 1/250sec και ISO250. Πλήρης τόνων η εικόνα, μετατράπηκε σε ασπρόμαυρη και ενισχύθηκε ο κόκκος στην επεξεργασία για μια πιο ‘70s αίσθηση.

Ασύρματη Συνδεσιμότητα / GPS

 Όπως και άλλοτε έχουμε επισημάνει, αυτό που κάποτε ήταν μια “επιπλέον” λειτουργία προορισμένη για τους πάλαι ποτέ ονομαζόμενους  “gadgetάκηδες” αποτελεί πλέον απαραίτητο χαρακτηριστικό των σύγχρονων συσκευών εικόνας και ήχου, ένα μάλιστα από αυτά που ιδίως η νέα γενιά χρηστών εξετάζει με σχολαστικότητα ως προς την ευχρηστία. Η Χ-Μ1 μπορεί να επικοινωνεί με τα ευρισκόμενα εντός εμβέλειας smartphones και tablets μέσω της εφαρμογής «FUJIFILM Camera Application” ενώ ακόμη και όσοι δεν έχουν μηχανή της εταιρίας, κατεβάζοντας το FUJIFILM Photo Receiver μπορούν να απολαμβάνουν τις φωτογραφίες FUJIFILM άλλων χρηστών, φίλων τους.

Για τους ακόμη πιο φανατικούς των νέων τεχνολογιών ή για τους λάτρεις της ταξιδιωτικής φωτογραφίας ή του ρεπορτάζ, η λειτουργία GPS  της μηχανής ενεργοποιείται με την ίδια ακριβώς εφαρμογή, ώστε ο χρήστης να έχει γεωγραφικά στοιχεία θέσης της κάθε λήψης του.

FUJIFILM XM-1: Sample Photo

Λήψη με διάφραγμα F6.4, ταχύτητα 1/350sec και ISO250. Φωτογραφικά παιχνίδια με κοινωνιολογικές προεκτάσεις

Θέλετε να γνωρίσετε περισσότερα για την Fujifilm XM-1;

Δείτε τα αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά της, περισσότερες ενδεικτικές λήψεις, πληροφορίες για τα αξεσουάρ της, τα συμπεράσματα άλλων δοκιμών, καθώς και πολλές ακόμα λεπτομέρειες εδώ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΚΟΝΩΝ: 5

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: 4

ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ: 4

ΚΟΣΤΟΣ / ΑΠΟΔΟΣΗ: 4.5

ΣΧΕΔΙΑΣΗ / ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: 4

 ΣΥΝΟΛΟ: 88.5/100

ΥΠΕΡ
  • Εύρος δυναμικού πεδίου
  • Πολλές λειτουργίες
  • Μεγάλη κλίμακα ISO
  • Καλή απόδοση στις υψηλές τιμές ISO
  • Διαβαθμίσεις HDR
  • Φωτομέτρηση
  • Καλή απόδοση χαμηλών τόνων
  • Πολλοί και εύχρηστοι χειρισμοί
  • Μεγάλη και εύχρηστη οθόνη
KATA
  • Απουσία σκοπεύτρου
  • Κίνδυνος πατήματος πλήκτρων κατά το κράτημα
  • Όχι πολύ γρήγορο video
  • Απουσία εσωτερικής μνήμης
  • Αδυναμία σε ακραίους τόνους της κλίμακας στις λήψεις JPEG

 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Καλή επιλογή για τον παραδοσιακής αισθητικής φωτογράφο, με γνώσεις και προσδοκίες, που θέλει καλές φωτογραφίες, δημιουργικές εναλλακτικές λήψης και διακριτική παρουσία στο χώρο.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ: Fujifilm Hellas A.E.

1Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: PHOTONET 173
 






Aρθρογράφος

Χριστίνα Καλλιγιάννη

Συνεργάτης του Photonet επί μακρά σειρά ετών. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αμέσως μετά φωτογραφία στην E.S.P. Το 2002 ξεκίνησε να εργάζεται ως επαγγελματίας φωτογράφος, με μακροχρόνιες συνεργασίες με τα περιοδικά “ΓΕΩτρόπιο” της “Ελευθεροτυπίας”, "Κ" και "Ταξίδια" της “Καθημερινής”, στα πλαίσια του ταξιδιωτικού και του ελεύθερου ρεπορτάζ. Για αρκετά χρόνια λειτουργούσε το δικό της φωτογραφικό στούντιο, το STUDIO 18.12, με βασικά αντικείμενα τη φωτογράφιση πορτρέτου, προσωπικού, επαγγελματικού, οικογενειακού και μόδας. Από το 2016 μέχρι το 2018 συμμετείχε στην διοργάνωση του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας / Medphoto Festival, έχοντας αναλάβει το Γενικό Συντονισμό της οργάνωσης του Φεστιβάλ. Σήμερα εξακολουθεί να φωτογραφίζει, με ιδιαίτερη αγάπη στα πορτρέτα και τους εσωτερικούς χώρους. Παράλληλα, είναι υπεύθυνη για το Γενικό Συντονισμό του Αthens Photo World, ενώ κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο "Στιγμές Παράλληλες" (εκδόσεις Χάρτινη Πόλη).