Ίμβρος Περιοδικά

«ΙΜΒΡΟΣ»: KYKΛΟΦΟΡEI ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 143

Eκλέχτηκε νέο Δ.Σ. στο Σύλλογο Ιμβρίων!

Η νέα περιοδική τριμηνιαία έκδοση του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών έχει αποσταλεί στους συνδρομητές της!

Θυμίζουμε πως η ευθύνη της δημιουργίας του περιοδικού έχει αναληφθεί από την Nexus Publications AE.

Aς δούμε τι αναφέρει το σημείωμα της έκδοσης, πλαισιωμένο από μερικά από τα σαλόνια του νέου τεύχους:


Η περίοδος αυτή που διανύουμε μπορεί να χαρακτηριστεί μεταβατική για την Ίμβρο και το Ιμβριακό Ζήτημα γενικότερα, καθώς φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι ζυμώσεων και εξελίξεων που διαμορφώνονται από διάφορες παραμέτρους. Αυτές σχετίζονται από τη μια μεριά με όσα έχουν επιτευχθεί αναφορικά με το Ιμβριακό Ζήτημα κατά την τελευταία κυρίως 20ετία, που σε μεγάλο βαθμό οριοθετείται από την ίδρυση και πολυδιάστατη δράση της Σ.Ε.Ι., με αιχμή του δόρατος ασφαλώς την εξασφάλιση της δυνατότητας γόνιμου διαλόγου και επικοινωνίας με σημαντικούς υψηλόβαθμους -κυβερνητικούς και μη- φορείς στο πλαίσιο των οργανωμένων προσπαθειών συστηματικής προώθησης του Ιμβριακού Ζητήματος με επιστέγασμα αφενός τη σταθερή, ανελλιπή παρουσία της Ίμβρου στα ψηφίσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αφετέρου την επιτυχή, συντονισμένη και ουσιαστική υποστήριξη των ελληνικών σχολείων στην Ίμβρο μετά την επαναλειτουργία τους.

Παράλληλα σχετίζονται με τις προκλήσεις -προϋπάρχουσες, διαχρονικές αλλά και καινοφανείς- που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με κυριότερες αυτές της δημιουργίας στην Ίμβρο ενός σταθερού κοινωνικού ιστού που θα επιτρέπει σε νέους ανθρώπους που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία να δραστηριοποιηθούν οικονομικά και επαγγελματικά στο νησί, χωρίς να χρειαστεί να το εγκαταλείψουν, της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της Ίμβρου, της διάσωσης του ιμβριακού πολιτισμού και της ιδιαίτερης ιμβριακής πολιτιστικής ταυτότητας που σχετίζεται με την ιστορία, τη γλώσσα και τα έθιμα, κ.λπ.

Αυτά αναλογιζόμενο το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Ιμβρίων έλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει και να οργανώσει Πανιμβριακό Συνέδριο, σε συνεργασία και με άλλα αδελφά ιμβριακά σωματεία, το 2023 -100 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης και 30 χρόνια μετά από το προηγούμενο- ώστε να καθορισθούν σε νέο, σταθερό έδαφος οι στόχοι και τα πεδία δράσης των απανταχού ιμβριακών φορέων προκειμένου να καταφέρουμε να αρθούμε με επιτυχία στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούμε με τον μέγιστο δυνατό συντονισμό σε αυτές τις νέες προκλήσεις για το καλό της Ίμβρου και των Ιμβρίων.

Κομβικό σημείο εξάλλου της προώθησης του Ιμβριακού Ζητήματος αποτέλεσε και αποτελεί η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Ίμβριος & Ιμβριολάτρης, όπως του αρέσει να αποκαλείται. Χωρίς τη σταθερή και ασίγαστη ηθική και ουσιαστική βοήθειά του σίγουρα οι συλλογικές προσπάθειες όλων αυτών των ετών δεν θα είχαν την ίδια επιτυχή κατάληξη αναφορικά με την Ίμβρο. Το γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια ιεροσύνης και 30 χρόνια από τότε που -με αφετηρία το μικρό νησί της ιδιαίτερης πατρίδας μας- ανήλθε στον πατριαρχικό οικουμενικό θρόνο και κυρίως η υποδειγματική άσκηση των πολυσύνθετων και απαιτητικών καθηκόντων του επ’ ωφελεία της Ορθόδοξης Χριστιανικής θρησκείας και των απανταχού Ορθοδόξων Χριστιανών χωρίς στιγμή να έχει λησμονήσει να δηλώσει υπερήφανος για την ταπεινή ιμβριακή του καταγωγή μας γεμίζουν με αισθήματα χαράς, υπερηφάνειας και θαυμασμού για τον μέγιστο των συμπατριωτών μας, τον μακροβιότερο, αεικίνητο και πάντα σεμνό και ταπεινό άνθρωπο, τον δικό μας Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Βαρθολομαίο τον Ιμβριολάτρη. Ευχόμαστε ο Θεός να του χαρίζει υγεία και δύναμη να συνεχίζει με την ίδια επιτυχία και ζωτικότητα το τόσο σημαντικό έργο του!

Η Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού ΙΜΒΡΟΣ συγχαίρει τα μέλη του νέου Δ.Σ. του Συλλόγου Ιμβρίων και τους εύχεται καλή επιτυχία στα καθήκοντά τους!