Εκθέσεις φωτογραφίας

«ΘΡΑΥΣΜΑΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΠΕΡΙ ΣΑΓΗΝΗΣ»

Μία έκθεση “σκληρής φωτογραφίας” του Βασίλη Καρκατσέλη!

Η συγκεκριμένη έκθεση φιλοξενεί φωτογραφικό υλικό που δημιουργήθηκε για να συνοδέψει μία παράσταση, η οποία δομήθηκε επάνω στο βιβλίο «Ιστορίες Γυναικών ή Άτεχνο κολάζ σπασμένων εικόνων» της Μαγδαληνής Μπεκρή (Εκδόσεις Μολύβι).

Τελικά η παράσταση,  σε σκηνοθεσία Ιωάννας Ευθυμιάδου, δόθηκε στο θέατρο Παράθλαση, το Μάιο του 2019, δίχως τη συνοδεία των φωτογραφιών. Όπως συμβαίνει, όμως, πάντα, (τίποτε δεν είναι γεγονός τετελεσμένο), το θέμα συνεχίζει να απασχολεί το φωτογράφο (και τους λοιπούς συντελεστές), εμπλουτίζεται το υλικό του και διευρύνεται η θεματική.

Η έκθεση των φωτογραφιών στο χώρο “Ζώγια” έχει μία πολύ συγκεκριμένη μορφή, σχεδιασμένη αποκλειστικά για το χώρο (η δομή επιβάλλει φόρμα) και τη λειτουργία του (η χρήση υποχρεώνει σε συστήματα ανάγνωσης και περιεχομένου).

Στη «στάση» αυτή, στους τοίχους ενός χώρου συνεύρεσης διαφορετικών φωνών, μουσικών απαγγελιών και χαλαρωτικών συν-ομιλιών στριμώχνεται, ως αντίλογος στους τοίχους, μία αντιδιακοσμητική μετωπική φωτογραφική γλώσσα. Εικόνες από τις οποίες έχει αφαιρεθεί ο ρεαλισμός της αναπαράστασης ενός φύλλου (που αναφέρεται στον τίτλο) ή των σχετικών περί αυτού προτύπων. Ίσως να πρόκειται για αντιπαιδαγωγικές παρουσίες που αντί να περιγράφουν κοινωνικές συνθήκες ή αρχετυπικά είδωλα, σχολιάζουν τις αντιφατικές σχέσεις της φωτογραφίας και με τον εαυτό της και με την κοινωνία της μετά τη μεταπολίτευση μεταβατικής μεταμοντέρνας εποχής μας.

Τα μετέωρα έργα προσφέρονται ως διασπασμένα ερωτηματικά  μέρους ενός ευρύτερου όλου, που δε θα δούμε ποτέ σαν τέτοιο. Ακόμη και σε αυτή την εκδοχή το πολυμορφικό των εγκαινίων διαχωρίζεται, σαφώς, από την έκθεση μετά.

Η Γεωργία Κουρκουνάκη, επιμελήτρια της έκθεσης και υπ. Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης, σχολιάζει: “ο Βασίλης Καρκατσέλης διερευνά τη γυναικεία σαγήνη διατυπώνοντας μια ανοιχτή αφήγηση για την πλάνη που ακροβατεί ανάμεσα στην ευθραυστότητα, στο όνειρο και στον εφιάλτη. Ίχνη γυναικών, θραύσματα ιστοριών και υλικά τεκμήρια ως ‘μαγεμένα’ του γυναικείου περάσματος, αποτυπώνονται από το φωτογραφικό του φακό, συνθέτοντας πορτρέτα πιθανών αρχετυπικών ηρωίδων. Αισθησιασμός, αδηλότητα, παραφορά και απόκρυψη μαρτυρούν ρόλους ηρωικούς έως στωικούς, αλλά και τραγικούς με αναφορές από τη Σαλώμη μέχρι την Οφηλία.”

Το βράδυ των εγκαινίων, εκτός της σχετικής εγκατάστασης, στα τραπέζια θα κυκλοφορούν δύο σχετικά artist book με φωτογραφία Βασίλη Καρκατσέλη και κείμενα Δημήτρη Κρεούζη, ενώ στις 20.30 παρουσιάζεται θεατρική δράση από την θεατρική ομάδα ΕΝΔΟΧΩΡΑ, σε σκηνοθεσία Ιωάννας Ευθυμιάδου.

  • Χώρος: «Ζώγια» / Βιβλίο, τσάι και συμπάθεια, Αλ. Σβώλου 54 – Θεσσαλονίκη
  • Εγκαίνια: Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, στις 8μμ
  • Διάρκεια έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου 2019 – 16 Ιανουαρίου 2020
  • Είσοδος ελεύθερη
  • Τηλέφωνο για πληροφορίες: 2310 243 459

Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Μαίρη Μελετζή

Απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Αγαπά την φωτογραφία, αφού από όλα τα μέσα έκφρασης, είναι το μόνο που ακινητοποιεί μια συγκεκριμένη στιγμή στο χρόνο. Η φωτογραφία είναι βασικό μέσο έκφρασής της και η έρευνα την συναρπάζει. Επιπλέον, ασχολείται με τον αθλητισμό.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;