Camera Περιοδικά

NIKON EUROPEAN FILM FESTIVAL

Συμμετοχές από τις 13 Οκτωβρίου 2015!

Ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών συμμετοχών για το διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους που επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, με την υποστήριξη του οργανισμού ανεξάρτητου κινηματογράφου Raindance και του Asif Kapadia.

Η Nikon ανακοινώνει την επιστροφή του Ευρωπαϊκού φεστιβάλ ταινιών Nikon, σε συνεργασία με την Raindance και το σκηνοθέτη Asif Kapadia, ο οποίος εκτελεί χρέη Προέδρου της επιτροπής για τη φετινή χρονιά. Ο διαγωνισμός προκαλεί τους ενθουσιώδεις φίλους, καθώς και τους επαγγελματίες του κινηματογράφου, να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους διάρκειας έως 140 δευτερολέπτων με θέμα ‘Καθημερινές στιγμές’. Οι συμμετοχές μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά από τις 13 Οκτωβρίου 2015 έως τις 15 Ιανουαρίου 2016.

Το Ευρωπαϊκό φεστιβάλ ταινιών Nikon, πλέον στο δεύτερο έτος διεξαγωγής του, συνεχίζει στα χνάρια του δημιουργικού θέματος της προηγούμενης χρονιάς ‘Μια διαφορετική οπτική’ και ζητά από τους κινηματογραφιστές να μετατρέψουν μια καθημερινή στιγμή σε μια πρωτότυπη, συναρπαστική αφήγηση. Η πρόκληση σε αυτήν την αποστολή είναι η θέαση του καθημερινού με μια φρέσκια ματιά και η αποτύπωσή του με έναν πρωτότυπο τρόπο. Οι συμμετοχές που θα γίνουν δεκτές θα πάρουν τη μαγεία ή τη μονοτονία της καθημερινότητας και θα την αποτυπώσουν σε εικόνα με έναν αξιομνημόνευτο τρόπο.

Nikon European Film Festival

Στο διαγωνισμό επιστρέφουν τα προηγούμενα βραβεία κατηγοριών, μεταξύ άλλων τα εξής: ‘Best Narrative’ (Καλύτερη αφήγηση), για την καλύτερη ιστορία που θα παρουσιαστεί από μια μοναδική οπτική, και ‘Technical Excellence’ (Τεχνική υπεροχή), για την πιο δημιουργική χρήση του εργαλείου. Το πρώτο βραβείο Grand Prix θα απονεμηθεί στη συμμετοχή που θα ξεχωρίσει και στους δύο τομείς. Θα απονεμηθούν επίσης βραβεία για τις κατηγορίες ‘Best Student Entry’ (Καλύτερη συμμετοχή σπουδαστή) και ‘People’s Choice’ (Βραβείο κοινού), με το τελευταίο να κρίνεται από τις μεμονωμένες επισημάνσεις «μου αρέσει» και τις κοινοποιήσεις που συγκέντρωσε η κάθε ταινία στο Κέντρο του φεστιβάλ ταινιών Nikon.

Η απονομή των βραβείων θα κριθεί από μια επιτροπή που απαρτίζεται από ειδικούς του χώρου με πρόεδρο τον Asif Kapadia, τον βραβευμένο κινηματογραφιστή που σκηνοθέτησε το πρόσφατο ντοκιμαντέρ ‘Amy’ (Amy: Το κορίτσι πίσω από το όνομα) (2015) που αποθεώθηκε από τους κριτικούς και το βραβευμένο με BAFTA ‘Senna’ (2010).

Ο νικητής του πρώτου βραβείου Grand Prix, ο οποίος θα επιλεγεί από τους κριτές, θα λάβει μια Nikon D810 και ένα ταξίδι δικτύωσης μίας εβδομάδας με όλα τα έξοδα πληρωμένα στο Φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών τον Μάιο του 2016 ως ειδικός καλεσμένος της Raindance. Οι δύο επιπλέον νικητές των επιμέρους κατηγοριών ‘Best Narrative’ και ‘Technical Excellence’ θα λάβουν ένα κιτ κινηματογράφησης Nikon D750 και 3.000 ευρώ μετρητά, ενώ ο νικητής της κατηγορίας ‘Best Student Entry’ θα λάβει ένα κιτ κινηματογράφησης Nikon D750 και 2.000 ευρώ μετρητά. Ο κινηματογραφιστής στον οποίο θα απονεμηθεί το βραβείο ‘People’s Choice’ θα λάβει ένα κιτ κινηματογράφησης Nikon D750 για τη δημιουργία μελλοντικών έργων.

Κριτήρια συμμετοχής

  • Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να εγγραφούν για να ανεβάσουν την ταινία τους
  • Οι ταινίες πρέπει να είναι στην αγγλική γλώσσα ή να έχουν αγγλικούς υπότιτλους
  • Οι ταινίες δεν θα πρέπει να διαρκούν περισσότερο από 140 δευτερόλεπτα ή λιγότερο από 30δευτερόλεπτα
  • Η λήψη όλων των ταινιών πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μορφή HD (υψηλή ευκρίνεια)
  • Μία ταινία ανά συμμετέχοντα
  • Οι συμμετοχές μπορούν να έχουν υποβληθεί σε άλλα φεστιβάλ, αλλά δεν πρέπει να έχουν κερδίσει
  • Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε όλες τις ηλικίες, οι συμμετέχοντες ηλικίας κάτω των 16 ετών πρέπει να παράσχουν γραπτή συναίνεση κατόπιν αιτήματος
  • Οι ταινίες μπορούν να έχουν ληφθεί με οποιαδήποτε συσκευή
  • Όλοι οι νικητές θα υπογράψουν σύμβαση δικαιωμάτων χρήσης
  • Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να συμφωνήσουν με όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις σχετικά με τους περιορισμούς περιεχομένου (π.χ. σεξουαλικές σκηνές, βία, εμπορικά σήματα, εγκλήματα κ.λπ.)

Tην περσινή χρονιά το Πρώτο βραβείο (Grand Prix) απέσπασε το φιλμ Voiceless – Stop the Bullies (Άφωνος – Δίνουμε τέλος στον εκφοβισμό) του Jagjeet Singh, από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ας το θυμηθούμε: