Photonet Περιοδικά

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΩΛΗΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

Η ιστορία ενός εντυπωσιακού τολμήματος!

O Βασίλης Τσιώλης είναι ένας ερασιτέχνης φωτογράφος που μας διηγείται, στο νέο τεύχος του Photonet, με λόγια και εικόνες ένα μοναδικό τόλμημα που επιχείρησε: 29 χρόνια μετά τις 26/4/86, ταξίδεψε, με δικά του μέσα, μέχρι το Τσερνόμπιλ τής Ουκρανίας, προκειμένου να φωτογραφήσει τις καταστροφές που έχει υποστεί η γύρω περιοχή μετά το πυρηνικό ατύχημα. Επέστρεψε, έχοντας δημιουργήσει ένα εξαιρετικό portfolio.

Τις καλύτερες εικόνες του ταξιδιού του και την πλήρη καταγραφή της εμπειρίας του θα έχετε την ευκαιρία να τις απολαύσετε στο 11σέλιδο σχετικό αφιέρωμά μας. Ως μικρή πρόγευση, αναδημοσιεύουμε καταρχάς εδώ, ένα απόσπασμα από το σχόλιο του Βαγγέλη Δελέγκου για τον Βασίλη Τσιώλη. Ο Βαγγέλης, εκλεκτός φωτογράφος, συνεργάτης και φίλος του περιοδικού, ήταν εκείνος που παρακίνησε το Βασίλη να επισκεφτεί τα γραφεία μας και να μας δείξει το υλικό του. Ας δούμε τι γράφει:

“Διδάσκοντας <…> Φωτογραφία, διατηρώ και την πλεονεκτική θέση αυτού που ανιχνεύει, εντοπίζει, ξεχωρίζει, συμβουλεύει και καθοδηγεί, λίγους αλλά εκλεκτούς νέους δημιουργούς, στην όμορφη πορεία τους και στα πρώτα θαρραλέα (ή λιγότερο θαρραλέα) «βήματα» τους, στον μακρύ και επίπονο «δρόμο» της δημοσίευσης και δημοσιοποίησης της δουλειάς τους. Στην περίπτωση του αγαπητού Βασίλη (Τσιώλη), τα πράγματα ήταν από την αρχή απλά, έως και δεδομένα, ως προς την συναναστροφή και πρόοδο μεταξύ εμού, ας πούμε του πιο πεπειραμένου, και εκείνου, του νέου φωτογράφου που βιώνει αυτή την πρωτόγνωρη ανταμοιβή και ευχαρίστηση που προσφέρει η απαθανάτιση ενός «κάδρου», ακριβώς όπως το θέλει και το φαντάζεται. Προχωρώντας λοιπόν, με μεγάλη περιέργεια και ανυπομονησία, σε ένα άτυπο «portfolio review» των εικόνων του παράτολμου, αυτοχρηματοδοτούμενου, ταξιδιού – ρεπορτάζ του Βασίλη, στην μολυσμένη περιοχή του Τσερνόμπιλ (υπό αντίξοες συνθήκες και μόνο με μια φθηνή φωτογραφική μηχανή υπό μάλης), έπραξα το αυτονόητο. Τον έφερα σε επαφή με το φιλόξενο Photonet και τους φίλους και επαγγελματίες που βρίσκονται πίσω από αυτή την ποιοτική και ειλικρινή φωτογραφική έντυπη έκδοση, ώστε, αυτή τη στιγμή, να μπορείτε όλοι εσείς, οι αγαπητοί αναγνώστες, να διαπιστώσετε και να κρίνετε ιδίοις όμμασι, τον αγνό φωτογραφικό κάματο ενός νέου, πολλά υποσχόμενου, συναδέλφου.”

Η συνέντευξή του Βασίλη, για τις ανάγκες του νέου Photonet έγινε από τον Γιώργο Μασχαλίδη, με την αρωγή του Γιώργου Συμεωνίδη, που είχε την επιμέλεια των ερωτήσεων. Ας δούμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντά αποσπάσματά της στο video που ακολουθεί, το οποίο έγινε για το κανάλι στο You Tube του Photo Contest.

Περισσότερα στο νέο Photonet! Mην το χάσετε!