Camera

ΠΩΣ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΤΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ VIDEO!

Καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας μια ιστορία, με αρχή, μέση και τέλος!

Υπομονή, επιμονή, θέληση, χαμόγελο και όρεξη: οπλιστείτε καταρχήν με αυτά, κατόπιν δείτε και τις παρακάτω αναλυτικές συμβουλές και …αυτές τις διακοπές θα τις θυμάστε για πάντα.

Το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό που θα πρέπει να έχει η καλοκαιρινή σας ταινία είναι κάτι πολύ απλό – άλλα δύσκολο. Θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι ενδιαφέρουσα! Αν έχετε σκοπό να την μοιραστείτε με συγγενείς, φίλους και εχθρούς, θα πρέπει να φροντίσετε ο θεατής να μην βαρεθεί. Ακούγεται αυτονόητο, άλλα όλοι μας έχουμε δει ακόμα και επαγγελματικές ταινίες που αγνόησαν εντελώς αυτόν τον πολύ απλό κανόνα. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να δημιουργήσετε ένα ελκυστικό φιλμ!

  • Καταρχήν καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας μια αφήγηση. Μια ιστορία, ακόμα και υποτυπώδη, με ξεκάθαρη αρχή, μέση και τέλος. Αυτό θα σας οδηγήσει στο γύρισμα στο να ξέρετε τι θέλετε να κινηματογραφήσετε και τι πλάνο ή δράση χρειάζεται να δημιουργήσετε για να εξελιχθεί η πλοκή. Ακόμα όμως και στο γύρισμα να μην συμβεί αυτό, θα πρέπει να αξιοποιήσετε δημιουργικά την διαδικασία του μοντάζ και να πείτε μια ευχάριστη ιστορία με τα σχεδόν τυχαία πλάνα που έχετε στην διάθεσή σας.
  • Για να κάνετε την ζωή σας πιο εύκολη στο μοντάζ, καλό είναι να αποφύγετε τα μακροσκελή και αργά πλάνα, καθώς δεν θα μπορείτε εύκολα να τα διακόψετε για να παρεμβάλετε άλλο πλάνο. Επίσης, αν έχετε την δυνατότητα, τραβήξτε ιδιαίτερα πλάνα. Πλάνα δηλαδή από περίεργες γωνίες λήψεις ή με περίτεχνη κίνηση. Φυσικά τέλειο θα ήταν να κάνετε υποβρύχιες ή εναέριες λήψεις, εκπλήσσοντας έτσι όλους όσους θα δουν το υλικό σας!
  • Ένας καλός τρόπος μετάβασης μεταξύ σκηνών είναι η χρήση timelapse βίντεο. Σχεδόν όλες οι σύγχρονες μηχανές έχουν κάποια λειτουργία για timelapse και είναι σχετικά εύκολη η δημιουργία τους, αρκεί βέβαια να έχετε τρόπο να σταθεροποιήσετε την κάμερα σας και να επεξεργαστείτε το υλικό σε κάποιο πρόγραμμα μοντάζ. Αν καταφέρετε να κάνετε όλα αυτά, το καλοκαιρινό σας βίντεο θα γίνει σίγουρα εντυπωσιακό και δεν θα είναι πια βασανιστήριο για τους υπόλοιπους!
  • Κάποια περίοδο πριν μερικά χρόνια έχει γίνει μόδα οι χολιγουντιανές περιπέτειες να γυρίζονται σχεδόν αποκλειστικά με κάμερα στο χέρι, με σκοπό να προσδώσουν στην ταινία ένταση και αγωνία. Αυτό όμως δεν έχει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς αγνοούν ότι η έντονη κίνηση της μηχανής μπορεί εύκολα να κουράσει ή να ζαλίσει και τελικά να μπερδέψει τον θεατή. Καλό είναι λοιπόν να σκεφτείτε και να προστατεύσετε το κοινό σας άλλα και την ταινία σας από το περιττό και συνεχές κούνημα της κάμερας. Το βασικότερο, λοιπόν, αξεσουάρ που πρέπει να έχετε μαζί σας είναι ένα μικρό και ελαφρύ τριπόδι ή μονοπόδι. Το κάδρο σταθεροποιείται και μπορείτε εύκολα να ακολουθήσετε την δράση κινώντας την κεφαλή του τριποδιού. Αν το τριπόδι σας δεν είναι εύχρηστο στη μετακίνηση ή στη χρήση μπορείτε να προμηθευτείτε κάποιο άλλο ειδικό mount. Για παράδειγμα αξιοποιήστε mounts με βεντούζες, για αμάξια ή τζάμια, ή κάποιο stabilizer ώμου ή κάποιο ευλύγιστο τριπόδι, το οποίο θα σας παρέχει την δυνατότητα να κρεμάσετε την μηχανή σε ιδιαίτερες επιφάνειες όπως κάγκελα ή δέντρα.
  • Ο πιο απλός τρόπος για να ελέγξετε την κίνηση είναι να εκμεταλλευτείτε το strap που συνοδεύει κάθε κάμερα. Περνώντας το γύρω από το χέρι σας, ή την μέση σας ή ακόμα και το κεφάλι σας θα μπορέσετε να ελαχιστοποιήσετε το ανεπιθύμητο κούνημα, και τελικά να δημιουργήσετε ένα πιο ευχάριστο αποτέλεσμα.
  • Οι καλοκαιρινές σας διακοπές ή εξορμήσεις θα σας οδηγήσουν κάπου μακριά από το σπίτι σας. Αυτό είναι και το νόημά τους άλλωστε. Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε όμως είναι ότι μπορεί κάποια στιγμή να σας τελειώσουν τα δυο πιο απαραίτητα συστατικά της κινηματογράφησης: η μπαταρία και η κάρτα μνήμης. Αναφορικά με το πρώτο, είναι προφανές ότι θα χρειαστείτε πολλές και φορτισμένες μπαταρίες για να καλύψετε τις ανάγκες σας καθώς είναι πιθανό να μην έχετε πρόσβαση σε κάποια μπρίζα. Για να εξασφαλίσετε την μακροζωία των μπαταριών σας, θα πρέπει να απενεργοποιήσετε περιττές ή βαριές λειτουργίες τις μηχανής σας όπως το autofocus, το wi-fi ακόμα και την LCD οθόνη, με την προϋπόθεση βέβαια ότι υπάρχει άλλη έξοδος για την εικόνα, όπως ένα viewfinder.
  • Θα πρέπει επίσης να μην ξεχνάτε ανοιχτή την μηχανή και να επιτρέπετε στην μπαταρία να κάνει πλήρη κύκλο φόρτισης – εκφόρτισης. Δηλαδή να περιμένετε να ξεφορτίσει εντελώς πριν την βάλετε για φόρτιση και το αντίθετο. Θα εξασφαλίσετε έτσι έναν υψηλό χρόνο χρήσης των μπαταριών σας, για καιρό. Αν βέβαια βλέπετε ότι μια μπαταρία ξεφορτίζει σχετικά γρήγορα η καλύτερη λύση είναι η αντικατάστασή της.
  • Το δεύτερο αναλώσιμο που θα πρέπει να υπολογίσετε είναι οι κάρτες μνήμης. Σχεδόν όλες οι μηχανές γράφουν σε κάποιου είδους εξωτερική μνήμη και καλό θα είναι να διατηρείτε έναν μεγάλο αριθμό καρτών για να μην βρεθείτε ποτέ σε δύσκολη θέση. Φυσικά, αν έχετε την δυνατότητα, μπορείτε να αδειάζετε τις κάρτες σε κάποιον υπολογιστή και να τις χρησιμοποιείτε ξανά, κάνοντας τους παράλληλα format για να βεβαιωθείτε ότι θα έχετε τη μέγιστη χωρητικότητα.
  • Αν δεν έχετε μαζί σας υπολογιστή, μπορείτε να αλλάξετε την ανάλυση του βίντεο που καταγράφει η μηχανή. Οι αλλαγές στους διαθέσιμους χρόνους εγγραφής είναι πραγματικά μεγάλες, και αν θέλετε το υλικό για προσωπική χρήση, οι χαμηλότερες αναλύσεις, όπως το 720, θα σας εξυπηρετήσουν μια χαρά.
  • Μην φοβάστε να διαγράψετε πλάνα που δεν βγήκαν καλά ή που ξέρετε ότι δεν θα χρησιμοποιήσετε. Το σημαντικότερο όλων, βέβαια, είναι να μην κακομεταχειρίζεστε τις μπαταρίες και τις κάρτες μνήμης σας, γιατί αν σας εγκαταλείψουν δεν θα υπάρχει σωτηρία!
  • Τα καλοκαίρια στην Ελλάδα είναι ζεστά. Πολύ ζεστά. Αν και οι περισσότερες μηχανές έχουν φτιαχτεί για να δουλεύουν κάτω από πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές πιθανότητες η κάμερά σας να εμφανίσει πρόβλημα υπερθέρμανσης κάτω από τον καυτό ελληνικό ήλιο. Ειδικά αν βιντεοσκοπείτε με φωτογραφική μηχανή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο σένσορας δεν θα αντέξει, καθώς δεν έχει κατασκευαστεί για τέτοιου είδους χρήση και δεν κάνει σωστή κατανομή της θερμότητας. Για να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο, η μηχανή πρώτα θα εμφανίσει το αντίστοιχο μήνυμα προβλήματος στην οθόνη και έπειτα θα ρίξει αυτόματα τα καρέ στα οποία γράφει (δηλαδή από τα 25 το δευτερόλεπτο μπορεί να πέσει στα 15) ενώ μπορεί και να μειώσει την ανάλυση εγγραφής του βίντεο.
  • Οι καλύτερες λύσεις σε τέτοιου είδους καταστάσεις είναι να μην αφήνετε για πολύ ώρα την μηχανή εκτεθειμένη στον ήλιο και να την κλείνετε συχνά έτσι ώστε να κρυώνει ο αισθητήρας.
  • Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παγοκύστες τυλιγμένες σε κάποιο ύφασμα για να επαναφέρετε το σώμα της κάμερας στην σωστή θερμοκρασία.
  • Άλλη μια πολύ καλή λύση, επίσης, είναι να επιλέξετε να κινηματογραφήσετε ώρες που η θερμοκρασία είναι σχετικά χαμηλή. Ούτως ή άλλως το μεσημεριανό φως είναι το χειρότερο, καθώς είναι κάθετο και πολύ σκληρό, οπότε επιλέγοντας να τραβήξετε πλάνα το πρωί ή στο ηλιοβασίλεμα θα έχετε πιο γλυκό φως και θα αποφύγετε την υπερθέρμανση της κάμεράς σας.
 






Aρθρογράφος

Αλέξανδρος Καπιδάκης

Σπούδασε στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδικότητα στην Διεύθυνση Φωτογραφίας. Ακολούθησε μετεκπαίδευση στην International Colorist Academy, με θέμα το κινηματογραφικό Color Correction. Εργάστηκε ως Διευθυντής Φωτογραφίας, Α’ Βοηθός Φωτογραφίας και Colorist σε ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, διαφημιστικά και βίντεο κλιπ. Υπεύθυνος για το περιοδικό Professional Camera and Μicrophone.