Εκθέσεις φωτογραφίας

ΔΗΜΗΤΡHΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ: «ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ»

Η έκθεση εγκαινιάζεται αύριο Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 στις 19:30, στο καφέ ΒΟΝ ΒΟΝ l΄ Atelier (Καλαμιώτου 8 Αθήνα). Διάρκεια: ως 10 Μαρτίου 2024.

Ο ίδιος ο Δημήτρης Προκοπίου σημειώνει: “το φωτογράφημα δεν είναι εύκολη υπόθεση (και στην κυριολεξία) αν σκεφτούμε ότι για τις εικόνες της έκθεσης διένυσα χιλιάδες χιλιόμετρα. Από την Κύπρο ως την Τερσέιρα των Αζορών είναι 5.329 χιλιόμετρα και από την Αθήνα στα Γκραν Κανάρια 3.801 χιλιόμετρα!”

Η παράκτια ζώνη αποτελεί ζώνη ξηράς και θάλασσας διαφορετικού πλάτους κοντά στη θάλασσα. Σχετίζεται με το φυσικό περιβάλλον, τις ανάγκες διαχείρισης και προστασίας της πλούσιας βιοποικιλότητας του, τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χωρά και τις ευκαιρίες που προσφέρονται για περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική και φυσικά τουριστική ανάπτυξη.

Η παράκτια ζώνη, είναι ό,τι βρίσκεται κοντά σε ακτή θάλασσας: εκεί συμβαίνουν πολλά, γεγονότα, πλαισιωμένα από ένα ατελείωτο σκηνικό, θάλασσας, ουρανού, τοπίου και προσώπων. Το φως, το χρώμα, οι γραμμές του τοπίου όταν μπουν στο φωτογραφικό πλαίσιο, κάδρο σχηματίζουν εικόνες που η κάθε μία μας οδηγεί σε μια ιστορία. Με φαντασία μπροστά στην φωτογραφική εικόνα μπορούμε ο καθένας να αισθανθούμε μια ιστορία, να τη διηγηθούμε. Μιλάμε για ένα ταξίδι από το εκάστοτε τώρα του κάθε ξεχωριστού θεατή, στο τότε του δημιουργού της εικόνας, από τις απόψεις του θεατή, στα θέλω του φωτογράφου.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης είναι τραβηγμένες σε Ρόδο, Κύπρο, Χανιά, Λαύριο, Τρίκερι, Ψυτάλλεια, Αζόρες, Γκραν Κανάρια, Λα Κορούνια και Μαδέιρα.

Δημήτρης Προκοπίου

Mini CV

Ο Δρ. Δημήτρης Προκοπίου γεννήθηκε στον Βόλο το 1972 και κατοικεί στην Αθήνα. Eίναι διδάκτωρ με αντικείμενο διατριβής τη Διαχειριση της Παράκτιας Ζώνης. Είναι Καθηγητής Τουρισμού και Ναυτιλίας σε πανεπιστήμια και σε Δημόσια και Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και σύμβουλος τουρισμού στην τοπική αυτοδιοίκηση. Υπηρέτησε δυο χρόνια στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου, στον Δήμο Ικαρίας, στον Δήμο Πόρου Τροιζινίας και στον Δήμο Πάρου. Παράλληλα είναι αρθρογράφος στη εφημερίδα «Ροδιακή» της Ρόδου. Παρακολούθησε σεμινάρια στο Φωτογραφικό Κύκλο και διδάσκει Φωτογραφία στα ΙΕΚ. Παράλληλα, έχει βρει ένα γόνιμο πεδίο συνεργασίας με ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα και αναζητήσεις στο Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου επέλεξε να ενταχθεί το 2003. Το 2022 εντάχθηκε στην Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία.

 






Aρθρογράφος

Μαίρη Μελετζή

Απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Αγαπά την φωτογραφία, αφού από όλα τα μέσα έκφρασης, είναι το μόνο που ακινητοποιεί μια συγκεκριμένη στιγμή στο χρόνο. Η φωτογραφία είναι βασικό μέσο έκφρασής της και η έρευνα την συναρπάζει. Επιπλέον, ασχολείται με τον αθλητισμό.