Photographers Only

15 ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ!

11. Somewhere to Disappear (2010)

Ο Alec Soth είναι ένας Αμερικανός documentary φωτογράφος, που εστίασε το φακό του κυρίως στη ζωή και στα τοπία, στις μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής. Η ταινία αφορά το project «Broken Manual», το οποίο (παρ)ακολουθεί ανθρώπους που προσπαθούν να εξαφανιστούν από την κοινωνία, ζώντας σε σπηλιές ή καταφύγια μέσα στην έρημο. Όμορφα κινηματογραφημένα πλάνα και γαλήνια στοχαστικά φυσικά τοπία κυριαρχούν στην ταινία – και όλα αυτά μέσα από το φακό ενός δημιουργού, που εμπνέει συναισθήματα ενσυναίσθησης αλλά και ηδονοβλεψίας.

12. McCullin (2012)

Ο Donald (ή Don) McCullin είναι Βρετανός φωτορεπόρτερ που φημίζεται για τις πολεμικές εικόνες του σε Βερολίνο, Κύπρο, Κονγκό, Μπιάφρα, Βιετνάμ, Καμπότζη, Λίβανο και ΗΠΑ. Αυτό το κατεξοχήν ενημερωτικό ντοκιμαντέρ, περιλαμβάνει εκτενείς συνεντεύξεις με τον δημιουργό και το συνεργάτη του στην εφημερίδα Sunday Times, Harold Evans.

13. Bill Cunningham New York (2012)

Ο φωτογράφος μόδας των New York Times Bill Cunningham (1929-2016), ήταν γνωστός για τις ρεαλιστικές εικόνες του καθώς και για το έργο του στην φωτογραφία δρόμου. Αυτό το ντοκιμαντέρ, τον δείχνει να εργάζεται στο στούντιο, στο γραφείο και στο σπίτι του, ενώ περιλαμβάνει συνεντεύξεις με φίλους του όπως ο Tom Wolfe, ο David Rockefeller, ο Brooke Astor και η Anna Wintour της Vogue. Διασκεδαστικό και έξυπνο, το φιλμ αυτό ενσαρκώνει ιδανικά το πάθος του Cunningham για τη φωτογραφία.

14. Finding Vivian Maier (2013)

Λίγοι άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με το φωτογραφικό έργο της Vivian Maier (1926-2009) όσο αυτή ήταν εν ζωή. Μετά το θάνατό της, ήρθαν στο φως πάνω από 100.000 εικόνες αυτής της …νταντάς από τη Νέα Υόρκη, η οποία πλέον θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες φωτογράφους του 20ού αιώνα. Το υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ, αφηγείται την καθηλωτική ιστορία της ανακάλυψης του έργου της δημιουργού, παρουσιάζει για πρώτη φορά φωτογραφίες της.

15. The Salt of the Earth (2014)

Ο Βραζιλιάνος φωτογράφος Sebastião Salgado είναι ένα από τα πιο σημνατικά ονόματα στο σύγχρονο φωτορεπορτάζ. Αυτό το ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του Wim Wenders και του γιου του Salgado, Juliano, εξιστορεί τη ζωή του δημιουργού, ξεκινώντας από την εξορία του από τη Βραζιλία και τη μετάβασή του από το επάγγελμα του οικονομολόγου, σε αυτό του καλλιτέχνη φωτογράφου. Από την πείνα της Αιθιοπίας έως τη γενοκτονία της Ρουάντα, τα θέματα των εικόνων του, δεν είναι εύπεπτα, αλλά οι σκηνοθέτες έχουν επιτύχει μια καλή ισορροπία μεταξύ του αρνητικού και του ελπιδοφόρου μηνύματος που, ακόμη και σήμερα, εμπνέει φωτορεπόρτερ σε όλο τον κόσμο.


  • Φωτό στην κορυφή του άρθρου: Jean van der Meulen, Pexels
 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.