Εκθέσεις φωτογραφίας

ΝΙΚΟΣ ΚΕΣΣΑΝΛΗΣ: “ΣΚΙΕΣ”

H Ελληνογερμανική Αγωγή θα εγκαινιάσει την έκθεση της εμβληματικής μορφής της γενιάς του ’60, σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Ελένης Κούκου, την προσεχή Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023, στις 8μμ, στις εγκαταστάσεις του σχολείου στην Παλλήνη.

Θα παρουσιαστούν 8 έργα από τις Φαντασμαγορίες της Ταυτότητας, την πιο χαρακτηριστική ενότητα της δουλειάς του που πρωτοέκανε τη δεκαετία του 1960 και ανήκουν στο κίνημα της mec art (Μηχανική Τέχνη). Η σειρά που παρουσιάζεται στην έκθεση έγινε την ίδια περίοδο που ο καλλιτέχνης δημιούργησε το μεγάλο έργο Η Ουρά στον σταθμό του Μετρό στην Ομόνοια.

Ο Κεσσανλής βρέθηκε στο Παρίσι του 1960 και συμμετείχε ενεργά στο πνεύμα της εποχής, στο πνεύμα της ρήξης με την παραδοσιακή ζωγραφική. Έτσι προέκυψε η mec art (Μηχανική Τέχνη), της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Τα έργα του διεύρυναν το πεδίο της ζωγραφικής μέσω της εισαγωγής του μηχανικού, του τυχαίου, του αυθόρμητου αλλά και της παράδοσης με αναφορές στο ανατολίτικο θέατρο σκιών. Οι Φαντασμαγορίες της Ταυτότητας απεικονίζουν διαφορετικές σκιές/εκδοχές του εαυτού μας, που αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Τη βραδιά των εγκαινίων, και κατά τη διάρκεια της έκθεσης, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφίσουν τις δικές τους σκιές σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με την ίδια μέθοδο που έκανε τα έργα του ο Νίκος Κεσσανλής.

Mini CV

Ο Νίκος Κεσσανλής (1930-2004) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, συνέχισε τις σπουδές του στη Ρώμη και ύστερα εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Συνδέθηκε με καλλιτεχνικές ομάδες και κινήματα – Νέοι Ρεαλιστές, Mec Art- που αναζητούσαν νέους τρόπους και νέα μέσα έκφρασης. Πήρε μέρος σε πολλές σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1982 εκλέχτηκε Καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ το διάστημα 1991-1995 υπήρξε Πρύτανης της Σχολής με έργο που καθόρισε την πορεία της.

  • Χώρος: Ελληνογερμανική Αγωγή, Δημητρίου Παναγέα, Παλλήνη
  • Εγκαίνια: Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023, στις 20:00
  • Διάρκεια έκθεσης: από 22/3 ως 12/4/23
  • Ημέρες & Ώρες: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 20:00 | Σάββατο & Κυριακή: 10:00 – 14:00
  • Είσοδος Ελεύθερη

  • Φωτό: ΝΙΚΟΣ ΚΕΣΣΑΝΛΗΣ, ΣΚΙΕΣ, 2000 | Φωτογραφική εκτύπωση σε μουσαμά, ευγενική παραχώρηση της Κλάρας Τσουμπλέκα