Know How

7 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ!

Εξασκηθείτε και δείτε τις εικόνες σας να απογειώνονται!

Φωτογραφία και …τεμπελιά δεν πάνε μαζί – αν αγαπάτε το μέσο, αυτό (οφείλετε να) το γνωρίζετε ήδη καλά! Από την άλλη πλευρά, αν αφιερώσετε επαρκή χρόνο, αξιοποιώντας τον μάλιστα με συγκεκριμένη μεθοδολογία, οι ανταμοιβές σας θα είναι πολλαπλές – και το κυριότερο θα αντανακλώνται στις εικόνες σας. 

Όλα τα παραπάνω, ισχύουν επαυξημένα για όποιον (-α) αγαπά ιδιαίτερα τη φωτογραφίας φύσης: φυσική κατάσταση, υπομονή και γενικώς διάθεση για χιλιόμετρα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) είναι τυπικά προαπαιτούμενα επιτυχίας. Αρκούν, όμως, μόνο αυτά; Προφανώς όχι!

Ο φωτογράφος Jaymes Dempsey που ειδικεύεται στο συγκεκριμένο είδος (με έμφαση στις λήψεις macro και στη φωτογράφιση πουλιών) σε άρθρο του στο DPS σάς βοηθά να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας στη φωτογράφιση φύσης, προτείνοντάς σας 7 ασκήσεις φωτογραφίας που έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τις δικές σας μοναδικές εικόνες φύσης.

Το σημαντικότερο; Υπόσχεται πως όλες οι ασκήσεις είναι πολύ διασκεδαστικές!


1. Τραβήξτε ένα θέμα στη φύση από 9 διαφορετικές οπτικές γωνίες

Η πρώτη σας φωτογραφική άσκηση στη φύση (και περισσότερο αγαπημένη μου): οι πολλαπλές λήψεις, απο διαφορετικές γωνίες, ουσιαστικά θα σας …αναγκάσουν να διευρύνετε τα όρια της δημιουργικότητάς σας, καθώς θα πρέπει να αρχίσετε να προσεγγίζετε τα θέματά σας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Στην πράξη, οι πρώτες 5 οπτικές γωνίες μπορεί να είναι αρκετά εύκολο να επιλεγούν. Αλλά οι τελευταίες 4 θα απαιτήσουν πιθανότατα πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια – αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός!

Μερικές εξαιρετικές γωνίες για να δοκιμάσετε:

  • Φωτογραφίστε από το ίδιο επίπεδο σε σχέση με το θέμα σας
  • Φωτογραφίστε κατακόρυφα πάνω από το θέμα σας (αν είναι εφικτό)
  • Σταθείτε κάτω από το θέμα σας και φωτογραφίστε κατακόρυφα προς τα πάνω

Αφού ολοκληρώσετε την άσκηση, δείτε τις φωτογραφίες στον υπολογιστή σας. Προσέξτε τις διαφορετικές γωνίες που επιλέξατε και το πώς αυτές έδωσαν στο θέμα σας διαφορετική υπόσταση: την επόμενη φορά που θα φωτογραφίσετε, χρησιμοποιήστε τις!

red roses in bloom

Markus Spiske

2. Τραβήξτε ένα θέμα το οποίο κανονικά αποφεύγετε

Αυτή η άσκηση έχει σκοπό να σας βγάλει από τη ζώνη άνεσής σας. Γιατί; Γιατί, πολύ απλά, αν δεν βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας, ποτέ δεν θα εξελιχτείτε ως φωτογράφος!

Τι ακριβώς πρέπει να κάνετε; Σκεφτείτε αυτά που συνήθως τραβάτε και στη συνέχεια επιλέξτε να ασχοληθείτε με ένα θέμα που είναι ριζικά διαφορετικό. Εάν συνήθως φωτογραφίζετε πτηνά, ασχοληθείτε με λουλούδια για μια μέρα – εάν φωτογραφίζετε τοπία, ψάξτε για λήψεις wilidlife κοκ. Ασχοληθείτε με κάτι που κανονικά δεν θα αποσπούσε την προσοχή και το ενδιαφέρον σας.

Αν θέλετε να κάνετε αυτήν την άσκηση πιο χρήσιμη, μην ασχοληθείτε με το, κόντρα στις συνήθειές σας, θέμα για μια ημέρα και μόνο. Αντίθετα, δουλέψτε το για μια εβδομάδα (ή ακόμα και για ένα μήνα). Θα εκπλαγείτε από το πόσα θα μάθετε εξερευνώντας ένα άλλο φωτογραφικό είδος!

Photos By Beks

3. Δουλέψτε μόνο με ένα φακό

Αποτελεί, λίγο πολύ, πάγια τακτική για κάθε φωτογράφο όταν βγαίνει για λήψη, να παίρνει μαζί του πολλούς φακούς (ακόμα και περισσότερες από μια κάμερες!). Αυτή η αντίληψη προσφέρει μεν μεγάλη ευελιξία, αλλά σας κάνει να σκέφτεστε μονοσήμαντα. Εσείς (πρέπει να) αναζητάτε έναν τρόπο σκέψης …out of the box – σε απλά ελληνικά: θέλετε να σκέφτεστε με νέους τρόπους!

Την επόμενη φορά που θα βγείτε για λήψη, αφήστε πίσω όλη τη φωτογραφική σας προίκα και πάρτε μαζί σας μόνο ένα φακό – ακόμα καλύτερα, προτιμήστε ένα φακό που δεν χρησιμοποιείτε πολύ συχνά. Αυτή η τακτική θα σας αναγκάσει να τραβήξετε φωτογραφίες φύσης που ίσως ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχετε σκεφτεί να δημιουργήσετε.

4. Τραβήξτε μια σκηνή με τέσσερις διαφορετικούς φωτισμούς

Η φωτογραφία φύσης έχει καθοριστική σχέση με το φως. Αν θέλετε να ασχοληθείτε επιτυχημένα με το συγκεκριμένο είδος, πρέπει να μάθετε να έλεγχετε απόλυτα το φως στις εικόνες σας.

Αυτή η άσκηση έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να κάνετε ακριβώς αυτό. Ξεκινήστε επιλέγοντας ένα συγκεκριμένο κάδρο. Στη συνέχεια, καταγράψτε το, με 4 τύπους φωτισμού:

  • Λήψη με συννεφιά 
  • Λήψη με μεσημεριανό φως
  • Λήψη με ανατολή ήλιου / ηλιοβασίλεμα
  • Λήψη στη σκιά

Για να τα καταφέρετε, πρέπει προφανώς να επισκεφθείτε το σημείο λήψης που επιλέξατε παραπάνω από μια φορά – ωστόσο αξίζει τον κόπο. Αφού τελειώσετε, πρέπει να δείτε όλες τις φωτογραφίες που τραβήξατε: θα διαπιστώσετε πως οι διαφορετικοί τύποι φωτισμού σάς προσφέρουν διαφορετικούς τύπους φωτογραφιών φύσης!

forest heat by sunbeam

Johannes Plenio

5. Τραβήξτε το θέμα σας στατικό και εν κινήσει

Πολλές φορές, φωτογραφίζετε το ίδιο είδος θέματος ξανά και ξανά. Σας έδωσα ήδη έναν τρόπο αποφυγής αυτής της λανθασμένης συμπεριφοράς. Ένας άλλος τρόπος είναι να φωτογραφίζετε μεν το ίδιο θέμα, αλλά με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά.

Συγκεκριμένα, προσπαθήστε να κάνετε ένα συνδυασμό λήψεων, που θα περιλαμβάνει:

  • Στατικά πλάνα
  • Πλάνα δράσης

Για όσους από εσάς φωτογραφίζουν πτηνά ή άγρια ​​ζώα, αυτό δεν πρέπει να είναι πολύ δύσκολο. Αλλά τι γίνεται με τους φωτογράφους λουλουδιών και τοπίων; Αυτοί (-ες) έχουν πιο δύσκολη αποστολή, οπότε ίσως χρειαστεί να γίνουν περισσότερο δημιουργικοί (-ες). Επιχειρήστε λήψεις στις οποίες θα κάνετε εσκεμμένα κίνηση της κάμεράς σας ή προσθέστε αφ’ εαυτού σας κάποια μορφή δράσης στο κάδρο σας (π.χ. λουλούδια που τα φυσάει ο άνεμος, κύματα που σκάνε στην παραλία κ.λπ.).

water stream surrounded with bushes

Anton Repponen

6. Επεξεργαστείτε μια λήψη με 5 διαφορετικούς τρόπους

Η επεξεργασία αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας λήψης φωτογραφιών φύσης με αξιώσεις. Ακόμα και οι μικρές παρεμβάσεις μπορούν να έχουν καθοριστικές επιπτώσεις στο τελικό αποτέλεσμα.

Γι’ αυτήν την άσκηση, θα πρέπει να εξετάσετε διάφορες επιλογές παρέμβασης, προκειμένου να επεξεργαστείτε την αγαπημένη σας εικόνα φύσης με 5 διαφορετικούς τρόπους. Πειραματιστείτε με την επεξεργασία στο Lightroom, στο Photoshop ή σε κάποιο άλλο πρόγραμμα επεξεργασίας υψηλής ποιότητας.  Δείτε τι συμβαίνει όταν αυξάνετε τον κορεσμό. Δείτε τι συμβαίνει όταν μειώνετε την αντίθεση. Θα εκπλαγείτε από όσα μπορείτε να πετύχετε!

7. Τραβήξτε μια φωτογραφία κάθε μέρα, επί ένα μήνα

Αυτή η τελευταία άσκηση είναι κλασική – αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερη χρήσιμη!

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσετε την τεχνική σας στη φωτογραφία φύσης είναι να φωτογραφίζετε συνεχώς. Αν δημιουργείτε μια φωτογραφία κάθε μέρα, θα διαπιστώσετε ότι το μυαλό σας θα “ανοίξει” προς νέους ορίζοντες, ανακαλύπτοντας ευκαιρίες λήψης που δεν γνωρίζατε καν ότι υπήρχαν!

Παράλληλα, οι δεξιότητές σας θα ακονιστούν γρήγορα και θα αρχίσετε να τραβάτε εντυπωσιακές φωτογραφίες φύσης, με πολύ μεγαλύτερη συνέπεια σε σχέση με το παρελθόν.

Συμπερασματικά

Τώρα γνωρίζετε 7 συγκεκριμένες ασκήσεις, σχεδιασμένες, στο σύνολό τους, με σκοπό να βελτιώσουν τις ικανότητές σας στη φωτογραφία, σε γρήγορο χρόνο. Δεν χρειάζεται να τις κάνετε ταυτόχρονα. Ωστόσο δοκιμάστε τις όποτε μπορείτε. Τα αποτελέσματα θα σας δικαιώσουν!


  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: W R 

Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;