Ενδιαφέρουν Νέα

ALFREDO D’ AMATO: ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΚΟ ΕΝΟΣ ΙΤΑΛΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ

Το απόσταγμα της εμπειρίας του με λόγια και εικόνες.

“Είναι ανάγκη, ανάγκη εθνική και επιτακτική, να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που από κοινού δημιουργήσαμε  στην Ε.Ε. Έχω ήδη δώσει εντολή στον Υπουργό Οικονομικών να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Και  οι εταίροι μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά.”

Αυτά τα λόγια ήταν ίσως τα πιο ξεχωριστά στην ομιλία του τότε Έλληνα Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, στις 23 Απριλίου 2010 στο Καστελόριζο. Αμέσως μετά, τα πάντα στη χώρα μας άλλαξαν και η καταγραφή των δραματικών γεγονότων που επακολούθησαν έφερε την Ελλάδα στο επίκεντρο των παγκόσμιων Μ.Μ.Ε. Ελάχιστες ημέρες αργότερα, την 5η Μαΐου, και εν μέσω κύματος απεργιών και διαδηλώσεων εναντίον των οικονομικών μέτρων σημειώθηκε η τριπλή τραγωδία στο υποκατάστημα της Marfin στο Σύνταγμα. Αρκεί μια ματιά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της επόμενης ημέρας για να θυμηθούμε το κλίμα στη χώρα.

Εκείνη ακριβώς την περίοδο βρέθηκε στην Ελλάδα, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους συναδέλφους του, ο 33χρονος (το 2010) φωτογράφος Alfredo D’ Amato.

Alfredo D' Amato

Alfredo D’ Amato

Κατέγραψε την δική του οπτική στα τεκταινόμενα και σήμερα, 6 σχεδόν χρόνια μετά, μίλησε  στη ΗuffPost (Σ. Νικήτας) για την εμπειρία του:

Μέσα από το ρεπορτάζ που έγινε εκείνη την περίοδο στην οποία η Ελλάδα έμπαινε σε μια εποχή λιτότητας ήθελα να καταγράψω τις επιπτώσεις της κρίσης στην καθημερινότητα των Ελλήνων οι οποίοι όπως θυμάμαι ήταν αβέβαιοι για το μέλλον τους. Βρισκόμουν στην Ιταλία όταν παρατηρούσα το φαινόμενο με αποτέλεσμα να αποφασίσω να έρθω στην Ελλάδα και να επικεντρωθώ στη χώρα η οποία για πρώτη φορά είχε πληγεί από την κρίση.

Alfredo D' Amato

Alfredo D’ Amato

Τι ήταν αυτό που σας έκανε εντύπωση στην Αθήνα;

Η Αθήνα ήταν το κύριο κάτοπτρο που αντανακλούσε την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας. Παρατηρώντας τους ανθρώπους ήταν αξιοσημείωτο πόσο γρήγορα η ποιότητα της ζωής επλήγη από την κρίση.

Ποια είναι η γνώμη σας για τους Έλληνες;

Θαυμάζω τον Ελληνικό λαό για την ισχυρή ανθεκτικότητα και την ικανότητα να αντέχει παρά τις όποιες δυσκολίες σε σύγκριση με τις άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ιταλία.

Alfredo D' Amato

Alfredo D’ Amato

Τι σας κάνει διαφορετικό από άλλους φωτογράφους;

Θα σας πρότεινα καλύτερα να ρωτήσετε σε όσους αρέσουν οι φωτογραφίες μου τι σκέφτονται για εμένα. Για εμένα φωτογράφος είναι αυτός που σχεδιάζει με το φως, είναι κάποιος που μέσα από τις φωτογραφίες του μεταφέρει στον κόσμο το κοινωνικό και πολιτισμικό υπόβαθρο του, τον δικό του τρόπο έκφρασης, των συναισθημάτων και αντίληψης. Με λίγα λόγια είναι κάποιος που αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα στη δική του γλώσσα, με σκοπό να εκφράσει τις δικές του απόψεις.

Alfredo D' Amato

Alfredo D’ Amato

Ποιοι φωτογράφοι σας έχουν επηρεάσει;

Με την πάροδο των ετών, πολλοί ήταν οι φωτογράφοι που με ενέπνευσαν. Αρχικά παρακολουθούσα το έργο παραδοσιακών Δυτικών Ευρωπαίων φωτογράφων, όπως ο Mario Giacomelli, ο H.C. Bresson και ο Don McCallan. Αργότερα, όταν μετακόμισα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να σπουδάσω φωτογραφία, ήταν κυρίως Αμερικανοί φωτογράφοι που με επηρέασαν. Μπορώ να αναφερθώ στους Robert Frank, W. Eugene Smith, Alec Soth.

Alfredo D' Amato

Alfredo D’ Amato

Alfredo D' Amato

Alfredo D’ Amato