Ενδιαφέρουν Νέα

ΠΑΡΙΣΙ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Η ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η επόμενη μέρα της τραγωδίας…

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, από τον ΟΗΕ ως το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ ως τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Τουρκία, καταδικάζει τις πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις, που σημειώθηκαν  στο Παρίσι. Τουλάχιστον 126 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς επίσης πολλοί τραυματίστηκαν σοβαρά εκεί “στην πιο σκοτεινή μέρα για την Πόλη του Φωτός, μετά το τέλος του δευτέρου  Παγκοσμίου Πολέμου” σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στο σχετικό ρεπορτάζ διαβάζουμε ακόμα:

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει ομόφωνα τις “βάρβαρες και δειλές τρομοκρατικές επιθέσεις” που διαπράχθηκαν με όπλα και βόμβες σε διάφορες τοποθεσίες του Παρισιού. Ο γ.γ.  των  Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι “στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του γαλλικού λαού”.

Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η διεθνής συμμαχία θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας “ισχυρή και ενωμένη” κατά της τρομοκρατίας. “Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος από τις τρομερές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τις οικογένειες των θυμάτων, με όλους αυτούς που επλήγησαν και με τον λαό της Γαλλίας”, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. “Στεκόμαστε ισχυροί και ενωμένοι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία δεν θα νικήσει ποτέ την δημοκρατία”, πρόσθεσε.

Οι επιθέσεις αυτές “δεν αποτελούν μόνον μια επίθεση κατά του Παρισιού”, αλλά “μια επίθεση εναντίον όλης της ανθρωπότητας και των οικουμενικών αξιών μας”, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας από τον Λευκό Οίκο και ανέφερε στα γαλλικά το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης: “Liberte, Egalite, Fraternite” (Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη).

Τις “ειδεχθείς” και “απάνθρωπες δολοφονίες” στο Παρίσι καταδίκασε παράλληλα η Ρωσία, δηλώνοντας έτοιμη να προσφέρει “όλη της τη βοήθεια στην έρευνα για τα τρομοκρατικά αυτά εγκλήματα”, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και την αλληλεγγύη της Ρωσίας στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στον γαλλικό λαό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ.

“Βαθύτατα συγκλονισμένη είναι η Κίνα”, ανακοίνωσε την ίδια ώρα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του έτοιμος να συσπειρωθεί με τη Γαλλία και τη διεθνή κοινότητα για να ενισχύσουν τη συνεργασία για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

“Συγκλονισμένη” και “εξοργισμένη” είναι και η Ιαπωνία η οποία δεσμεύτηκε επίσης να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για την “πρόληψη της τρομοκρατίας”.

«Η τρομοκρατία είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, στη χώρα του οποίου θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή, και τη Δευτέρα η σύνοδος της Ομάδας των Είκοσι (G20). “Η Τουρκία βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τη Γαλλία και τις άλλες συμμαχικές χώρες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας (…) και θα αγωνιστούμε με απόλυτη αποφασιστικότητα”, καταλήγει η ανακοίνωση του Τούρκου πρωθυπουργού.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα πως οι αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι, από τις οποίες έχασαν χθες το βράδυ τη ζωή τους 128 άνθρωποι και 250 τραυματίσθηκαν, ήταν “μια πράξη πολέμου” που οργανώθηκε στο εξωτερικό από το Ισλαμικό Κράτος με εσωτερική βοήθεια. Ο Ολάντ δήλωσε πως θα μιλήσει τη Δευτέρα σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου και πως στη χώρα θα τηρηθεί επίσημο πένθος τριών ημερών.  

“Αυτό που συνέβη χθες είναι μια πράξη πολέμου (…) η οποία πραγματοποιήθηκε από το Νταές (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), οργανώθηκε στο εξωτερικό με εσωτερικους συνεργούς που η έρευνα θα πρέπει να προσδιορίσει”, δήλωσε ο Ολάντ μιλώντας στο προεδρικό μέγαρο.

Η εικόνα προέρχεται από την προσωπική σελίδα του Αρκά στο Facebook

 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.