Ενδιαφέρουν Νέα

BLAH BLAH BLAH // BODY-TYPE: POST-TRAUMA

Μια “Νύχτα Ανάγνωσης” την επόμενη Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015, στις 20:00.

To Blah Blah Blah, υπό την επιμέλεια του Βασίλη Ζηδιανάκη, αποτελεί μια σειρά από τακτικές συναντήσεις στον χώρο της Atopos cvc, με έναυσμα την έρευνα γύρω από την επερχόμενη έκδοση του οργανισμού με τίτλο Unlocked. Το βιβλίο καταγράφει τη φωτογραφική απεικόνιση του γυμνού σώματος, μέσα από τις σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2015 με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 140 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Με βασικό μέσο το λόγο και το κείμενο, και δευτερευόντως την οπτική γλώσσα των εικόνων, η νέα ενότητα Blah Blah Blah προσεγγίζει έννοιες και θεματικές, όπως το Newdity (New Nudity), μέσα από εκδηλώσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις, ειδικά projects, performances, workshops και αναγνώσεις. To Blah Blah Blah εγκαινιάζεται με τη φιλοξενία του The Closet / Νύχτες Ανάγνωσης στο πλαίσιο των εορτασμών για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015.

Τhe Closet / Reading Night

Το The Closet / Νύχτες Ανάγνωσης, με τον τίτλο Body-Type : Post-Trauma, έχει μεταφράσει (για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα) και έχει επιμεληθεί μια σειρά κειμένων, τα οποία -το καθένα με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο- προσεγγίζουν το θέμα της Βίας και της Ανεκτικότητας. Πρόθεση αυτών των κειμένων, όχι τόσο η παρουσίαση των διαφόρων εκδοχών της βίας (οικονομικής, πολιτικής, ρατσιστικής, σεξιστικής… ), όσο η ανάδειξη των τρόπων και των μεθόδων (άμεσων ή έμμεσων) με τους οποίους οι κατέχοντες τη δύναμη, την εξουσία ή τα ”όπλα”, ασκούν τη βία και τον εξαναγκασμό, αφήνοντας επάνω μας τα οδυνηρά και δυσοίωνα ίχνη τους… Καθιστώντας και προσδιορίζοντας έτσι και τον “σωματότυπό” μας ως “μετα-τραυματικό” – ένα ακόμα “δείγμα” της Αισθητικής του Τραύματος.

Ανάμεσα σε αυτά τα κείμενα, ένα ορατόριο για τα “τρυφερά όπλα” του σώματός μας, της καναδής Anne Carson. Ένα μικρό δοκίμιο του Roland Barthes για τον εξαναγκασμό των επιθυμιών μας. Μερικά αποσπάσματα πάνω στο θέμα της ταπείνωσης και του εξευτελισμού του αμερικανού Wayne Koestenbaum. Μια “συλλογή” από tweets με προσωπικές αναφορές στις χρήσεις βίας και στις “αποχρώσεις” των τραυμάτων μας… Καθώς και μερικά ακόμα κείμενα (πρόζα, ποίηση) με αναφορές στις (πιθανές) σεξουαλικές προτιμήσεις των αστέγων, στην splatter-αισθητική ενός ποιήματος-manga, στο θέμα των προσφύγων της Μεσογείου, όπως και ένα δοκίμιο για τον μηδενικό βαθμό της ανεκτικότητας: το μίσος και την απέχθεια, τα οποία απο-ενοχοποιημένα πλέον, παίρνουν τη μορφή της απόλαυσης ενός υγιούς και θεμιτού ενθουσιασμού…

  • ATOPOS // Σαλαμίνος 72 // Μεταξουργείο // Αθήνα (πλησίον σταθμών Κεραμεικού και Μεταξουργείου)
  • Ημερομηνία και ώρα // Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015 στις 20:00
  • Είσοδος ελεύθερη