Εκθέσεις φωτογραφίας

F14-ΚΟΙΝΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΩΝ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ “ΒΑΡΣΑΠΟΥΣ” ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΡΣΑΚΕΛΗ

Εγκαίνια: Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, ώρα 20:00, στην f14 gallery!

Ο φωτογράφος Βασίλης Βαρσακέλης με πάθος, αφοσίωση και ενέργεια, μεταμορφώνει μέσα από την καλλιτεχνική του έμπνευση τα παλιά καλαπόδια σε μοναδικά κάδρα. Μετατρέπει τα καλούπια πάνω στα οποία φτιάχνονταν τα παπούτσια από τους υποδηματοποιούς σε ένα αντικείμενο τέχνης.

H συγγραφέας και πολιτισμολόγος Νίκη Γκίζη σημειώνει σχετικά: “οι ρεαλιστικές και ταυτόχρονα ιδεαλιστικές φωτογραφίες των καλαποδιών, του βιοτεχνικού χώρου, των εργαζομένων προδίδουν την ιδιαιτερότητα μιας τέχνης που δεν υπάρχει πια. Τα παραδοσιακά επαγγέλματα είναι φορείς Πολιτισμού, έχουν ένα καλλιτεχνικό άγγιγμα. Τα εργαλεία έχουν τη δική τους ψυχή, διηγούνται τη δική τους ιστορία, αποκαλύπτουν τη χρησιμότητα, το μέγεθος, τη συλλογή, το πνεύμα εκείνης της εποχής. Ο Βαρσακέλης, με τη διεισδυτική ματιά του, μας μεταφέρει με εκπληκτικές φωτογραφίες στο χωροχρόνο. Χαρίζει ένα τόνο θύμησης από συναισθήματα και βιώματα ανθρώπων, γιατί πιστεύει στη δύναμη της εικόνας που μπορεί να ευαισθητοποιήσει τον άνθρωπο. Καταθέτει ένα έργο-παρακαταθήκη στη συλλογική μνήμη, σε μια προσπάθεια ενάντια στην κυριαρχία του τυποποιημένου και υπέρ του χειροποίητου.  Με τα μάτια της ψυχής, μέσα από έναν φωτογραφικό φακό, ο Βασίλης Βαρσακέλης γίνεται η φωνή εκείνων των ανθρώπων.” 

  • Χώρος: f14-gallery (Θεσσαλονίκη – Μητσαίων 3, παραπλεύρως της Αρχαίας Αγοράς)
  • Διάρκεια έκθεσης: 31 Μαρτίου 2023 – 31 Μαΐου 2023
  • Ημέρες & Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Τετάρτη – Πέμπτη 19:00 – 22:00, κλειστά 10-23.04.2023

  • Φωτό: Βασίλης Βαρσακέλης
 


Aρθρογράφος

Μαίρη Μελετζή

Απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Αγαπά την φωτογραφία, αφού από όλα τα μέσα έκφρασης, είναι το μόνο που ακινητοποιεί μια συγκεκριμένη στιγμή στο χρόνο. Η φωτογραφία είναι βασικό μέσο έκφρασής της και η έρευνα την συναρπάζει. Επιπλέον, ασχολείται με τον αθλητισμό.