Know How

MACRO ΛΗΨΕΙΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ!

Σίγουρα κάτι που αξίζει να δοκιμάσουμε!

Η τελική περίοδος της καραντίνας -που φαίνεται πως οδεύει προς το οριστικό τέλος της αμέσως μετά το Πάσχα- μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική αφορμή για μια σειρά λήψεων, που απαιτούν μηδενικό κόστος για τη δημιουργία τους!

Το μεγάλο πλεονέκτημα με τη μακροφωτογραφία, είναι πως έχοντας κανείς έναν κατάλληλο φακό, μπορεί να φωτογραφίσει τα πάντα!

Ακόμα και ένα θέμα μέτριου ενδιαφέροντος, με τη μακροφωτογραφία μπορεί να εξελιχθεί σε μια αριστουργηματική εικόνα. Και φυσικά, η φωτογράφιση μπορεί να πραγματοποιηθεί πραγματικά οπουδήποτε, ακόμη και μέσα στο σπίτι. Ο φωτογράφος Micael Widell, ανέλαβε να δημιουργήσει ένα video, όπου μοιράζεται μαζί μας, μερικές ενδιαφέρουσες συμβουλές για το πώς μπορούμε να τραβήξουμε μακροφωτογραφίες στο νεροχύτη της κουζίνας μας!

Η ιδέα του είναι να φωτογραφηθούν διάφορες πιτσιλιές νερού, χρησιμοποιώντας (φυσικά) έναν macro φακό. Δεδομένου ότι οι αυτές διαχέονται με τρόπο εντελώς τυχαίο, το αποτέλεσμα κάθε φορά μπορεί να μας εκπλήξει – και αυτό το γεγονός είναι που κάνει την ιδέα του ενδιαφέρουσα.

silver heart pendant on table

Mick De Paola, Unsplash

Όπως δείχνει ο Widell στο video, μπορούμε απλά να χρησιμοποιήσουμε ένα κουτάλι ή ένα μικρό φλιτζάνι για να δημιουργήσουμε την κατάλληλη αναπήδηση του νερού. Κατά τις λήψεις, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ένα φλας για να φωτίσουμε το υγρό στοιχείο. Επιβάλλεται και ένας μικρός πειραματισμός με τη γωνία λήψης καθώς και με την απόσταση του φακού από το νερό.

Εκεί που θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί είναι με την επιλογή του βάθους πεδίου. Ανάλογα με το πόσο κοντά βρισκόμαστε στο νερό και το επίπεδο μεγέθυνσης, μπορούμε να επιλέξουμε διάφραγμα από f/8 και πάνω. Όσον αφορά την ταχύτητα, η επιλογή της κατάλληλης τιμής της έχει άμεση σχέση με το πόσο γρήγορα τρέχει το νερό από τη βρύση. Προσοχή: όσο πιο χαμηλή είναι η ισχύς του φλας, τόσο πιο γρήγορη πρέπει να είναι η ταχύτητα του κλείστρου.

water drop in blue glass

Robert Anderson, Unsplash

Μια άλλη έξυπνη ιδέα που εφαρμόζει ο Widell είναι όταν επιλέγει ένα μαύρο μπλουζάκι για φόντο. Με αυτό τον τρόπο δεν αποσπάται η προσοχή στα διάφορα αντικείμενα που σίγουρα υπάρχουν γύρω από το νεροχύτη.

Παρακολουθήστε ολόκληρο το video του!

  • Φωτό στην κορυφή του άρθρου: Sourav Mishra
 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.