Photo Specials

O ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ!

Ο κορυφαίος τενίστας, που πριν λίγο θριάμβευσε επί του Ναδάλ, δηλώνει: “είμαι άφοβος όταν κρατώ μια κάμερα στο χέρι μου!”

Ο γεννημένος στις 12 Αυγούστου 1998 αθλητής μας, ο οποίος με τη νίκη του επί του Ράφα Ναδάλ (3-2 σετ) προκρίθηκε στα ημιτελικά του Australian Open 2021, θεωρείται από τους ειδικούς του αθλήματος ως ένα δυνητικό μελλοντικό “νούμερο 1” του τένις. Ο ίδιος απολαμβάνει φυσικά τη μετεωρική του άνοδο, αλλά σπεύδει να δηλώσει: “Είναι σημαντικό για μένα να έχω χόμπι – διαφορετικά θα τρελαινόμουν παίζοντας αδιάκοπα τένις. Προτιμώ τη φωτογραφία επειδή μου αρέσει και τα καταφέρνω καλά σε αυτή. Μαθαίνω παρακολουθώντας tutorials, και ελπίζω ότι θα γίνει για μένα, κάποτε, μια δεύτερη δουλειά!” 

H παραπάνω δήλωση είναι απόσπασμα συνέντευξής του στην αγγλική εφημερίδα Τhe Telegraph (7/1/19). Ο δημοσιογράφος Charlie Eccleshare που συζήτησε μαζί του, ξεκινά το κείμενό του με το εξής σχόλιο: “Αρκούν λίγα μόνο λεπτά κοντά στον Στέφανο Τσιτσιπά, για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι δεν είναι ο τυπικός millenial (σ.σ.: η γενιά όσων γεννήθηκαν μεταξύ του 1980 και του 2000) αθλητής. Διαθέτοντας ένα περιπετειώδες μυαλό, ο Τσιτσιπάς είναι φωτογράφος, ταξιδιώτης και ταυτόχρονα ένα είδος φιλοσόφου.” Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, τον ρωτάει ευθέως “από πού προέρχεται η φιλοσοφική πλευρά του εαυτού σου” για να λάβει την απάντηση “δεν γνωρίζω, πιθανώς είμαι συγγενής του Σωκράτη”. Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι ο νεαρός Έλληνας έκανε χαμογελαστός τη σχετική δήλωση, οπότε ενδεχομένως να υπήρχε και ένας χιουμοριστικός τόνος στο περιεχόμενό της. Στην εισαγωγή άλλης συνέντευξης του, ωστόσο, αυτή τη φορά στους London Times (27/8/18), διαβάζουμε τα εξής: “ο Τσιτσιπάς είναι ένα είδος Έλληνα φιλοσόφου – με μια σοφία  δυσανάλογη με τα χρόνια του, μπορεί να συζητήσει σοβαρά και σε βάθος”. Σύμπτωση; Δέκα μόλις ημέρες, πάντως, μετά τη συνέντευξη στην Τhe Telegraph, ο Τσιτσιπάς επέλεξε να θυμίσει στους ακόλουθούς του στο Twitter μια φράση από τη Ρητορική του …Αριστοτέλη!

Εκτός από τη φιλοσοφία, η συγκεκριμένη κουβέντα είχε κι άλλες αναφορές στη φωτογραφία: “Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η φωτογραφία δρόμου, αλλά και τα τοπία, οι λήψεις της άγριας ζωής και των ζώων, όπως και τα πορτραίτα ανθρώπων. Επίσης πάντοτε καλιμπράρω τις φωτογραφίες μου, δεν τις αφήνω όπως είναι”. Mιλώντας ειδικά για τον τρόπο που επεξεργάζεται τις λήψεις του σχολιάζει πως “η ασπρόμαυρη φωτογραφία δεν είναι μόνο μαύρο και άσπρο – είναι και αυτό που κρύβεται ανάμεσα στα γκρίζα!”

Σε άρθρο που του αφιερώνουν οι New York Times (29/8/18) με τίτλο “Ο κόσμος τον παρακολουθεί. Αυτός παρακολουθεί τον κόσμο” διαβάζουμε πως το πάθος του Τσιτσιπά για τη φωτογραφία διοχετεύεται σε ένα λογαριασμό που διατηρεί στο Instagram, με το ψευδώνυμο Steve the Hawk. Το όνομα δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με το σχόλιο των ΝΥΤ, αφού είναι αφιερωμένο σε ένα πλάσμα που ενσωμάτωνει ορισμένα χαρακτηριστικά κοινά με τον Έλληνα αθλητή: τη μεγάλη ταχύτητα σε συνδυασμό με τη διεισδυτική ματιά. Όλες οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο είναι επιλεγμένες από τη συγκεκριμένη (όχι πια…) “κρυφή” σελίδα, που έχει πάνω από 23.700 followers (ήταν μόλις 3500 στις 18/1/19!) την ίδια ώρα που η επίσημη σελίδα του στο Instagram συγκεντρώνει πάνω από 1.000.000 (ήταν 196.000 πριν το ΑΟ του 2019)!

Ο Τσιτσιπάς ασχολείται πολύ με τη φωτογραφία – αλλά δεν περιορίζεται σε αυτή! Όπως μαθαίνουμε τόσο από το άρθρο των ΝΥΤ όσο και από τη συνέντευξη στην Τhe Telegraph, από το US Open του 2017 άρχισε να πειραματίζεται με τη δημιουργία βίντεο ημερολογίων των ταξιδιών του, στα οποία μοιράζεται με το κοινό τις εμπειρίες που συλλέγει από τους τόπους και τις κουλτούρες που γνωρίζει κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών του ανά τον πλανήτη, για τις ανάγκες των αγώνων του. Ενώ η πλειοψηφία των συναθλητών του περιορίζεται αποκλειστικά στο ξενοδοχείο και στο γήπεδo κάθε τουρνουά, ασχολούμενη με videogames, ο Τσιτσιπάς συχνά βγαίνει μόνος του στο δρόμο με την κάμερά του, εξερευνώντας. Για τις ανάγκες των βίντεο που ανεβάζει στο επίσημο κανάλι του στο Youtube που αριθμεί ήδη πάνω από 161.000 followers (εδώ το νούμερο έχει υπερ-πολλαπλασιαστεί λόγω της επιτυχίας του στο ΑΟ), αφιέρωνε μέχρι πρόσφατα άπειρες ώρες δουλειάς, αναλαμβάνοντας να είναι ταυτόχρονα πρωταγωνιστής, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, εικονολήπτης, μοντέρ και υπεύθυνος γραφικών!

Παράλληλα, δε δίσταζε να μεταφέρει παντού μαζί του τον απαραίτητο εξοπλισμό για τις φωτογραφίες και τα video του, που περιλαμβάνει ακόμα κι ένα drone – παράλληλα αναζητά διαρκώς νέες αγορές τεχνολογικών προϊόντων. Σε ένα “Αbout Me” Q&A που ανέβασε στο Instagram, στην ερώτηση “τι υπάρχει πάντοτε στην τσάντα σου” απαντά “μια μηχανή Canon” και στην ερώτηση “ποια είναι η πρώτη σου δουλειά κάθε πρωί” απαντά “να τσεκάρω το Instagram feed μου”.

Για του λόγου το αληθές:

“Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω βρει πράγματα που με κρατούν απασχολημένο”, σχολίαζε στην Τhe Telegraph. “Έχω ένα podcast, το οποίο λειτουργεί ως μέσο διαφυγής για μένα. Το ταξιδιωτικό blog που δημιουργώ μου αρέσει επίσης, γιατί μπορώ να μιλώ σε μια κάμερα, χωρίς την παρουσία ανθρώπων <…> Τα χόμπι μου με βοηθούν να κάνω διαλείμματα (σ.σ.: από το τένις), να σκεφτώ κάτι άλλο, να χαλαρώσω, να βρεθώ στο δικό μου κόσμο. Με βοηθούν να παραμείνω ισορροπημένος στην προσωπική μου ζωή και να είμαι πιο δημιουργικός”.

Επειδή ωστόσο η διαδρομή χρήσης – κατάχρησης δεν είναι τεράστια, τους τελευταίους μήνες δεν απέφυγε και ορισμένες “ατυχείς” (για να το θέσουμε κομψά) αναρτήσεις:

Το μέλλον θα δείξει το αν δηλώσεις όπως οι παραπάνω αποτέλεσαν απλώς στιγμιαία στραβοπατήματα, τα οποία θα εξαφανιστούν μόλις κατακτηθεί πλήρως η ωριμότητα, που φυσιολογικά επέρχεται με την παρέλευση του χρόνου.

Συμπερασματικά

Με όλα όσα διαβάσατε, είναι αρκετά εύκολο να συνειδητοποιήσετε πως φιλόσοφος ή όχι (δεν χρειάζεται βιασύνη για κρίσεις τέτοιου είδους, είτε θετικές είτε αρνητικές…) ο συγκεκριμένος αθλητής έχει πολλά περισσότερα στο μυαλό του εκτός από τα μπαλάκια του τένις, άσχετα αν καταδεικνύει ήδη πως θα καταγράψει μια πολύ μεγάλη καριέρα στο άθλημα.

Τον Αύγουστο του 2018, κάνει στο Twitter την παρακάτω παρατήρηση:

“Ξέρω ότι κάποιοι άνθρωποι βλέπουν αυτά τα πράγματα που κάνω ως κάτι παράξενο – το να γράφω όλα αυτά τα tweets που δεν έχουν νόημα”, δήλωσε στη συνέντευξή του στους London Times. “Είναι από την πλευρά του δημιουργού”. 

Όταν δεν ταξιδεύει για αγώνες, ο Τσιτσιπάς περνά χρόνο στη γαλλική Ριβιέρα, στην Ακαδημία Τένις Mouratoglou. Ο Patrick Mouratoglou (αν το όνομά του δεν σας λέει κάτι, είναι ο προπονητής που οδήγησε το Μάρκο Παγδατή στον τελικό του Australian Open το 2006 και ο προπονητής της Serena Williams από το 2012 ως σήμερα) σχολιάζει γι’ αυτόν πως δεν έχει συναντήσει άλλο αθλητή που να θέλει να περνά τόσο χρόνο μόνος του. “Διατηρεί φυσιολογικές σχέσεις, αλλά ζει πολύ με τον εαυτό του, κάνει τα δικά του πράγματα, στο δικό του κόσμο” παρατηρεί με το έμπειρο μάτι του. Ο ίδιος φαίνεται πως συμφωνεί απόλυτα μαζί του:

Το 2018 πήγε για διακοπές στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, στον Ατλαντικό Ωκεανό, 100 χλμ. ανατολικά του του Πουέρτο Ρίκο. «Το ταξίδι αυτό με βοήθησε να είμαι στον δικό μου κόσμο και να έλθω πιο κοντά στην ψυχή μου» δήλωσε στην Τhe Telegraph“Μου αρέσει πολύ εκεί – μπορώ να περάσω χρόνο με τον εαυτό μου, να καταλάβω την προσωπικότητά μου, να καταλάβω τον τρόπο που σκέφτομαι, να δουλέψω, να έρθω πιο κοντά στον εαυτό μου, γιατί μερικές φορές αισθάνομαι σαν να μην τον γνωρίζω πολύ καλά. Υποτίθεται ότι τον ξέρω, αλλά αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα, επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που εμπλέκονται στη ζωή μου, κάνοντας πράγματα για μένα και τακτοποιώντας τα πάντα. Εγώ απλώς παίζω τένις και μερικές φορές δεν είμαι καν ο Στέφανος – είμαι ο τενίστας”. Με την ιδιότητα αυτή, πάντως, κατάφερε να κάνει το 2019 μια φανταστική χρονιά!

Είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς με ακρίβεια τι ακριβώς συμβαίνει στο μυαλό ενός 23χρόνου ανεξαρτήτως εποχής – ειδικά όταν αυτός αρχίζει να αντιλαμβάνεται ποιο ακριβώς είναι το κόστος του να βρίσκεται κάτω από τα συνεχή φώτα της δημοσιότητας στον 21ο αιώνα.

Ίσως όμως, όταν “το σκάει” από το εκάστοτε ξενοδοχείο του παρέα με τη μηχανή του, για να τραβήξει λήψεις όπως αυτές που θα δείτε στη συνέχεια, καταφέρνει να απεκδύεται τον υπερ-άνθρωπο ρόλο του “wannabe number 1 in the world” τενίστα και θυμάται πως είναι ένας απλός φέρελπις φωτογράφος, με το όνομα Στέφανος…

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: πορτρέτο του Σ. Τσιτσιπά, τραβηγμένο στην Ισλανδία από τη σελίδα Steve the Hawk.
  • Το άρθρο ενημερώθηκε στις 17/2/21
 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.