Photo Specials

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΕ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ!

Προϊόν υπομονής & επιμονής: ανακαλύψτε πώς δημιουργήθηκε και πόσο χρόνο απαίτησε!

Ο Φινλανδός αστροφωτογράφος J-P Metsavainio, το 2009, έβαλε ως στόχο, να δημιουργήσει την λεπτομερέστερη εικόνα του γαλαξία μας – τα κατάφερε 12 χρόνια μετά!

Στο σχετικό άρθρο του PetaPixel.com, ενημερωνόμαστε πως πρόκειται για μια αλληλουχία λήψεων όπου διαφορετικές περιοχές του γαλαξία έχουν απαθανατιστεί, με λήψεις μακράς έκθεσης – ο σχετικός χρόνος που απαιτήθηκε συνολικά ήταν 1250 ώρες!

Η τελική δημιουργία, είναι μια εικόνα πλάτους 100.000 pixels (σύνολο, 1.7 gigapixel) και αποτελείται από 234 διαφορετικές λήψεις. Υπολογίζεται, πως απεικονίζει μια γωνία 125° από ένα τμήμα του ουρανού που εκτείνεται από τον αστερισμό του Ταύρου μέχρι εκείνον του Κύκνου. Πρόκειται για ένα χώρο που εμπεριέχει 20 εκατομμύρια ορατά άστρα.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Metsavainio: «ορισμένες φωτογραφίες έχουν ληφθεί με μεγαλύτερη έκθεση σε σχέση με άλλες». Η ένωση των εικόνων πραγματοποιήθηκε στο Photoshop, χρησιμοποιώντας ως σημεία σύνδεσης, κοινά άστρα από διαφορετικές λήψεις. Οι μόνες ρυθμίσεις που επεξεργάστηκε αφορούσε τιμές levels, curves και το color balance.

Παρακάτω, ακολουθεί ένα από τα δύο 4Κ video που έφτιαξε ο δημιουργός δηλώνοντας το εξής εντυπωσιακό: «Η πρωτότυπη φωτογραφία έχει τόσο υψηλή ανάλυση, που είναι αδύνατο να απεικονιστεί διαμέσου του Ίντερνετ…».

 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.