Photo Specials

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΟΤΑΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΤΕ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ!

Αναλυτικές συμβουλές για επιτυχημένες συμμετοχές!

Έχετε σκεφτεί ποτέ να συμμετάσχετε σε ένα φωτογραφικό διαγωνισμό; Εάν επιδιώκετε τη διαρκή βελτίωσή σας, πρέπει να το επιδιώξετε! Γιατί; Επειδή θα σας δώσει κίνητρο να επιτύχετε την «τέλεια λήψη» για να κερδίσετε!

Ακολουθεί ένας οδηγός με συμβουλές για το που πρέπει να εστιάσετε, με αφορμή το αντίστοιχο άρθρο του Picture Correct.

Στο περιοδικό Photonet αλλά και εδώ, διαδικτυακά, κατά καιρούς διοργανώνονται φωτογραφικοί διαγωνισμοί με ποικίλη θεματολογία. Όλοι όσοι είναι μέλη της κριτικής επιτροπής αξιολογούν με κάποια βασικά κριτήρια όλες τις συμμετοχές ανάλογα της θέσης στην οποία καταλαμβάνουν και φυσικά αναλόγως των προσωπικών εμπειριών.

Η προσωπική γνώμη σαφώς είναι ένα εντελώς ξεχωριστό κεφάλαιο, που δεν μπορεί να αξιολογηθεί πρακτικά, ένα από τα βασικά κριτήρια, όμως, που μπορεί να αναλυθεί και να εξηγηθεί είναι η σωστή σύνθεση.

Τι άλλο όμως πρέπει να προσέχει κάποιος/α πριν στείλει τη συμμετοχή του/της σε ένα διαγωνισμό;

 • Διαβάστε προσεκτικά το θέμα και επικεντρωθείτε σε αυτό. Εάν ο διαγωνισμός αφορά αδέσποτες γάτες, τότε τραβήξτε μόνο αδέσποτες γάτες. Μην τραβάτε φωτογραφίες της δικής σας γάτας έξω στο δρόμο.
 • Μάθετε την προθεσμία συμμετοχής. Εάν γνωρίζετε την προθεσμία, μπορείτε να προγραμματίσετε καλύτερα το χρόνο που θα επενδύσετε στο διαγωνισμό για να επιτύχετε την ιδανική για εσάς λήψη.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως τους κανόνες της σύνθεσης. 95 φορές στις 100, οι πρώτες θέσεις σε διαγωνισμούς, έχουν σωστή σύνθεση.
 • Διαβάστε καλά τους κανόνες του διαγωνισμού. Πολλές φορές, οι χορηγοί των διαγωνισμών κρατούν τα δικαιώματα για τις φωτογραφίες σας, τις οποίες χρησιμοποιούν για δικούς τους διαφημιστικούς σκοπούς. Είστε πρόθυμοι να μεταβιβάσετε τα αποκλειστικά δικαιώματα των εικόνων σας;
 • Εάν επεξεργάζεστε τις εικόνες σας με κάποιο πρόγραμμα (π.χ. Photoshop ή Lightroom) βεβαιωθείτε ότι αυτό είναι αποδεκτό. Ορισμένοι διαγωνισμοί κάνουν δεκτές μόνο φυσικές (ανεπεξέργαστες) φωτογραφίες.
 • Η φωτογραφία σας έχει να διηγηθεί μια ιστορία; Πολλές φορές οι φωτογραφίες που κερδίζουν λένε μια ιστορία ή μεταφέρουν συναισθήματα στον θεατή.

Σκεφτείτε ακόμη τα εξής!

 • Μπορείτε να διαχειριστείτε την “ήττα”; Υπάρχουν διαγωνισμοί με εκατοντάδες χιλιάδες συμμετοχές. Με τόσους ανταγωνιστές, οι πιθανότητές σας να κερδίσετε, είναι πεπερασμένες.
 • Εάν δεν κερδίσετε σε ένα διαγωνισμό, δοκιμάστε ξανά. Διαγωνισμοί φωτογραφιών είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι, όλο το χρόνο.
 • Ορισμένοι διαγωνισμοί ενδέχεται να απαιτούν από εσάς να πληρώσετε ένα αντίτιμο ανάλογα τον αριθμό των συμμετοχών σας. Προσέξτε πάρα πολύ το φορέα που διοργανώνει έναν διαγωνισμό και επιβεβαιώστε την αξιοπιστία του!
 • Πέραν ενός χρηματικού ή υλικού επάθλου που φέρει ένας διαγωνισμός, είναι μια καλή ευκαιρία να αναδείξετε τη δουλειά σας και να κερδίσετε αυτοπεποίθηση. Αναλόγως του κύρους του εκάστοτε διαγωνισμού, το όνομά σας θα δημοσιευτεί/αναγνωριστεί σε όλο τον κόσμο.

Οι δικές μας προτάσεις!

Καθημερινά, μπαίνοντας στο ειδικό section του site μας που είναι αφιερωμένο στους διαγωνισμούς μπορείτε να βλέπετε όλες τις προτάσεις από τον ελληνικό και διεθνή χώρο, που επιλέγουμε για εσάς.

Φυσικά μην ξεχνάτε τους δικούς μας κυλιόμενους διαγωνισμούς:

 • Κάθε βδομάδα επιλέγουμε τη δική μας Ιnstagram Photo of the Week μέσα από τις εικόνες που ανεβάζετε καθημερινά στο #‎photonetmagazine‬! Ο μεγάλος νικητής κάθε μήνα κερδίζει ένα καλό δώρο από τους χορηγούς μας.
 • Κάθε μήνα, σε συνεργασία με το www.photocontest.gr σάς προτείνουμε ένα διαφορετικό θέμα για λήψη. Οι νικητές κάθε διαγωνισμού και οι καλύτερες λήψεις τους φιλοξενούνται σε κάθε νέο έντυπο τεύχος του Photonet.
 • Kάθε χρόνο, διοργανώνουμε σε συνεργασία με την EISA, το διεθνή φωτογραφικό διαγωνισμό EISA MAESTRO, o οποίος προσφέρει συνολικά στους νικητές του πάνω από 4000€ σε μετρητά, ταξίδια στο Βερολίνο και δημοσιεύσεις των εικόνων τους σε όλα τα φωτογραφικά περιοδικά & site – μέλη της EISA. Η φετινή διοργάνωση έχει θέμα “JOY” και δέχεται συμμετοχές ως την Kυριακή 1/5/2022. Διαβάστε όλες τις σχετικές πληροφορίες με ένα κλικ εδώ!
 • Τέλος, μην ξεχνάτε πως με ένα κλικ στο www.photocontest.gr θα ανακαλύψετε καθημερινά τους νέους διαγωνισμούς που διοργανώνει συνεχώς η μεγαλύτερη ελληνική φωτογραφική κοινότητα και περιμένουν τις συμμετοχές σας!

 • Φωτό στην κορυφή του άρθρου: Engin Akyurt
 


Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.