Know How Τεχνικές

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΒΑΘΟΥΣ ΠΕΔΙΟΥ

Πρόκειται για ένα χρησιμότατο στοιχείο, που βοηθά ιδιαίτερα σε πληθώρα λήψεων.

Ο έλεγχος του βάθους πεδίου θα είναι πάντα ένα σημαντικό στοιχείο της σύνθεσης. Το μικρό βάθος πεδίου είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε την ψευδαίσθηση όγκου και πολλαπλών επιπέδων, δίνοντας στη φωτογραφία τρισδιάστατη υφή.

Το μεγάλο βάθος πεδίου διευκολύνει περισσότερο σε λήψεις τοπίων κ.ά. Δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις τρεις παραμέτρους που το καθορίζουν και δεν είναι άλλες από την εστιακή απόσταση του φακού, την τιμή διαφράγματος και την απόσταση μηχανής θέματος.

Οφείλουμε επίσης να θυμόμαστε ότι το βάθος πεδίου είναι μια ψευδαίσθηση που εξαρτάται από τις τελικές διαστάσεις της προβαλλόμενης εικόνας. Εκτός από τη δημιουργία διαφορετικών επιπέδων, το βάθος πεδίου μπορεί να αξιοποιηθεί σε συνδυασμό με επάλληλα στοιχεία (μοτίβα). Σε αυτή την περίπτωση φροντίζουμε να ελέγξουμε το βάθος πεδίου κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα εκτός εστίασης στοιχεία του μοτίβου να μην είναι εντελώς ανεστίαστα. Βοηθάει περισσότερο να έχουν μια σαφήνεια γιατί έτσι διατηρείται ευκολότερα η έννοια του μοτίβου.

Η φωτογράφηση μοτίβων μπορεί να αποτελεί αυτοσκοπό αλλά και μέσο ανάδειξης ενός άλλου στοιχείου στο φωτογραφικό κάδρο, κι αυτό επειδή μπορεί πολύ εύκολα να δημιουργήσουν νοητές ευθείες που οδηγούν στο βασικό θέμα.

Δείτε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα λήψεων που αξιοποιούν δημιουργικά το βάθος πεδίου:

purple flowers in shallow focus shot

Deanna Lewis, Unsplash

brown tabby cat standing near plants

Gijs Coolen, Unsplash

green leafed trees

Masaaki Komori, Unsplash

seaside city during daytime

Justin Campbell, Unsplash

macro shot of yellow flower

Danielle MacInnes, Unsplash

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Running Ghost
 






Aρθρογράφος

Γιώργος Τσάφος

Συνεργάζεται με τα περιοδικά μας από το 2002. Μέλος του διεθνούς φωτογραφικού πρακτορείου Lonely Planet Images επί μακρά σειρά ετών, έχει δημοσιεύσει εικόνες του σε Lonely Planet, Frommer’ s, Dorling kindersley και National Geographic Traveler. Έχει συνεργαστεί επίσης με New York Times, Sunday Times, Καθημερινή, Icon Travellers κ.ά. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ψηφιακή Φωτογραφία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε» και εισηγητής τεχνικών σεμιναρίων που απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες φωτογράφους.