Software & Apps Τεχνικές

Paint.NET

Απλότητα και δυνατότητες μαζί!

Η ιστορία πίσω από το Paint.NET θα έλεγε κανείς πως θυμίζει …ταινία. Δημιουργήθηκε για τις ανάγκες ενός φοιτητικού εγχειρήματος, προορισμός του ήταν να αντικαταστήσει το γνωστό Windows Paint, αλλά εξελίχθηκε σε κάτι παραπάνω από ένα απλό πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας.
Στη σημερινή του μορφή εμπεριέχει μια πληθώρα χρήσιμων εργαλείων και φίλτρων, ενώ υποστηρίζει Layers, Blending modes και αμέτρητα plugins.

Μετατροπή εικόνας σε Sepia μόνο με ένα κλικ και δυνατότητα Emboss σε κείμενο.

Το μεγαλύτερο προσόν του Paint.NET είναι η απλότητα του περιβάλλοντός του και η ορθή (βάσει λογικής) τακτοποίηση των εργαλείων και των εντολών στην μπάρα του κυρίως μενού. Οι καρτέλες με τη σειρά έχουν ως εξής: File, Edit, View, Image, Layers, Adjustments και Effects. Οι εντολές που εμπεριέχονται σε κάθε καρτέλα δεν είναι ιδιαίτερα πολλές, αλλά σε γενικές γραμμές ικανοποιούν όλες τις ανάγκες. Σχεδόν οι περισσότερες εντολές ενεργοποιούνται και με συντομεύσεις, πράγμα πολύ σημαντικό.

Το περιβάλλον εργασίας του Paint.NET.

Στο πρόγραμμα μπορούμε να ανοίξουμε πολλαπλές εικόνες κάνοντας drag and drop (ή File > Open) και στη συνέχεια επιλέγοντας “Open image” από το παράθυρο που εμφανίζεται. Επιπλέον μπορούμε να εισάγουμε εικόνες από κάποιο σκάνερ ή από την κάμερα του υπολογιστή μας.

Οι ανοιχτές εικόνες εμφανίζονται ως μικρογραφίες πάνω ψηλά και δίπλα από την μπάρα του μενού (σημείο 1 στην παραπάνω εικόνα). Αριστερά, βρίσκουμε το παράθυρο των εργαλείων, όπως εργαλεία επιλογής, magic wand, gradient tool, clone stamp, εργαλείο κειμένου, μολύβι, πινέλο, γόμα, το ιδιαίτερο εργαλείο recolor κ.ά. (σημείο 2). Πάνω δεξιά βρίσκονται τα κουμπιά που εμφανίζουν με τη σειρά τα παράθυρα των εργαλείων, του ιστορικού, των Layers και των χρωμάτων (σημείο 3). Ακριβώς από δίπλα βρίσκεται το κουμπί για τις πολύ βασικές ρυθμίσεις του προγράμματος και το πολύ σημαντικό κουμπί της βοήθειας. Πατώντας το έχουμε πρόσβαση μεταξύ των άλλων, στο site του Paint.NET, στο forum, στα tutorials και στα διαθέσιμα plugins.

Ειδικότερα, στο παράθυρο των Layers βρίσκουμε το κουμπί που μας δίνει πρόσβαση στις ρυθμίσεις και τα παντοδύναμα Blending Modes (σημείο 4). Από πλευράς εργαλείων για την επεξεργασία φωτογραφιών, το Paint.NET διαθέτει Brightness / Contrast, Curves, Hue / Saturation και Levels πέραν των άλλων. Ένα μεγάλο αρνητικό του προγράμματος είναι πως δεν δίνει τη δυνατότητα για post editing για τα προαναφερθέντα εργαλεία. Το ίδιο συμβαίνει και με το εργαλείο κειμένου. Έτσι, πρέπει να είμαστε απόλυτα σίγουροι για την εμφάνισή του κειμένου προτού το από-επιλέξουμε, διαφορετικά ενσωματώνεται στην εικόνα. Για να έχουμε τη δυνατότητα μετακίνησής του, υποχρεούμαστε να τοποθετήσουμε το κείμενο σε ξεχωριστό Layer.

Από την καρτέλα Effects τώρα, βρίσκουμε τα φίλτρα -όπως είναι γνωστά κατά την ορολογία του Photoshop- ομαδοποιημένα σε 7 κατηγορίες. Στην πλειοψηφία τους προσφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, με μόνη μεγάλη εξαίρεση το Red Eye Removal το οποίο δεν κάνει σε καμία περίπτωση αυτό που υπόσχεται.

Το ξεχωριστό Recolor Tool το οποίο λειτουργεί ιδανικά για bitmap εικόνες.

Paint.NET: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
  • Χαρακτηριστικά: Layers, εργαλεία επιλογής, Recolor Tool, Retouching μέσω του Clone Stamp Tool, διόρθωση θορύβου, χρωματική διόρθωση, sharpening, υποστήριξη plugin κ.ά.
  • Αρχεία που υποστηρίζει: Το πρόγραμμα υποστηρίζει όλα τα γνωστά format αρχείων όπως BMP, GIF, JPEG, PNG, TIFF, TGA, DDS. Πρακτικά, όμως, και με τη χρήση των απαραίτητων plugins, μπορεί να ανοίξει τα πάντα. Για κάποιον π.χ. που είναι λάτρης των RAW μπορεί να κατεβάσει το αντίστοιχο plugin εδώ ή απλά να πειραματιστεί και με άλλες εκδόσεις που υπάρχουν ανεβασμένες από την κοινότητα του Paint.NET. Τα ανοιχτά αρχεία του προγράμματος είναι του τύπου .pdn.
  • Περιβάλλον:  Πολύ φιλικό και λειτουργικό περιβάλλον για οποιονδήποτε χρήστη. Από την άλλη,  κάποιον με εμπειρία στο Photoshop θα τον ξενίσει σίγουρα η απουσία των μασκών και οι ελάχιστες ρυθμίσεις που παρέχονται για τα εργαλεία. Οι πολλές ρυθμίσεις απουσιάζουν μεν, αλλά αυτή η καθαρότητα είναι συγχρόνως η αδυναμία και η δύναμη του Paint.NET. Οι εντολές βρίσκονται ακριβώς εκεί που περιμένεις να βρίσκονται, και πολύ λίγες είναι κρυμμένες σε διάφορα υπο-μενού (π.χ. συγκεκριμένα Effects και Blending Modes).
  • Δημοφιλία≃ 8.271.895 downloads (πηγή: download.cnet.com – Νοέμβριος 2017)
  • Μέγεθος προγράμματος (Download – Version 4.0.19): ≃ 6.88 MB
  • Μέγεθος προγράμματος στο δίσκο≃ 44.1 MB  

Όλες οι εντολές από το μενού.

ΥΠΕΡ
  • Καθαρό και λειτουργικό περιβάλλον
  • Ταχύτατη προεπισκόπιση των Effects
  • Πολύ ελαφρύ πρόγραμμα για τις δυνατότητές του
  • Μεγάλη ποικιλία σε plugins (με την βοήθεια των οποίων υποστηρίζει όλα τα πιθανά format εικόνων)
  • Εύκολη πρόσβαση στην κοινότητα και στα tutorials του προγράμματος
  • Δυνατότητα για “απεριόριστα” undo από το History pallete
ΚΑΤΑ
  • Απουσία μασκών
  • Δυσκολία στον χειρισμό κειμένου
  • Δεν υποστηρίζει αρχεία 32bit
  • Δεν υποστηρίζει μοντέλο CMYK
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Το Paint.NEΤ είναι η καλύτερη λύση για εκείνους που αναζητούν ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας που να είναι ταυτόχρονα εύχρηστο και με πολλές δυνατότητες. Σε συνδυασμό με την ελάχιστη δύναμη που απαιτεί για να τρέξει, ξαφνιάζει ευχάριστα. Το δυνατό του χαρτί είναι η επεξεργασία της εικόνας με τα Adjustments να λειτουργούν άψογα και όπως πρέπει. Κάποια από τα εργαλεία του λειτουργούν προβληματικά, αλλά η ύπαρξη πολλών plugins και η δυναμική κοινότητα που το υποστηρίζει, δίνουν την υπόσχεση για περισσότερες βελτιώσεις το μέλλον.

Επεξεργασία under-exposed φωτογραφίας χρησιμοποιώντας μόνο τα εργαλεία από την καρτέλα Adjustments.

 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.