Ενδιαφέρουν Νέα

NASA: TO 2015 H ΘΕΡΜΟΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟ 1880!

Οι 15 από τις 16 χρονιές με ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας στη Γη έχουν καταγραφεί μετά το 2001!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA oι θερμοκρασίες που μετρήθηκαν στην επιφάνεια της Γης κατά τη διάρκεια του 2015 ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ στα σχετικά αρχεία που τηρούνται από το 1880, σύμφωνα με ανεξάρτητες αναλύσεις, που έχουν πηγή τη NASA και την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η τιμή μέσης θερμοκρασίας στα 2015 ήταν 0,13 βαθμούς Κελσίου ψηλότερη από την αντίστοιχη του 2014, χρονιά που ήταν η αμέσως προηγούμενη σε ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας που είχε καταγραφεί. Μόνο το 1998 υπάρχει προηγούμενο κατά το οποίο η διαφορά ανάμεσα σε παλιό και νέο ρεκόρ να είναι τόσο υψηλή.

Οι θερμοκρασίες του 2015 επιβεβαιώνουν μια μακροπρόθεσμη τάση αύξησης της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τις αναλύσεις από τους επιστήμονες στο Ινστιτούτο Goddard της NASA για τις Διαστημικές Μελέτες (Goddard Institute for Space Studies) στη Νέα Υόρκη (GISTEMP). Οι επιστήμονες του NOAA συμφωνούν με τη διαπίστωση ότι το 2015 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί με βάση τις ξεχωριστές, ανεξάρτητες αναλύσεις των δεδομένων. Επειδή οι θέσεις των μετεωρολογικών σταθμών και οι μετρήσεις αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει κάποια αβεβαιότητα όσον αφορά τις επιμέρους τιμές στο ευρετήριο του GISTEMP. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η ανάλυση της NASA υπολογίζει πως το 2015 ήταν η θερμότερη χρονιά με βεβαιότητα 94%.

 






Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.