Ο έλεγχος του βάθους πεδίου θα είναι πάντα ένα σημαντικό στοιχείο της σύνθεσης. Το μικρό βάθος πεδίου είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε την ψευδαίσθηση όγκου και πολλαπλών επιπέδων, δίνοντας στη φωτογραφία τρισδιάστατη υφή.
Το μεγάλο βάθος πεδίου διευκολύνει περισσότερο σε λήψεις τοπίων κ.ά. Δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις τρεις παραμέτρους που το καθορίζουν και δεν είναι άλλες από την εστιακή απόσταση του φακού, την τιμή διαφράγματος και την απόσταση μηχανής θέματος.
Οφείλουμε επίσης να θυμόμαστε ότι το βάθος πεδίου είναι μια ψευδαίσθηση που εξαρτάται από τις τελικές διαστάσεις της προβαλλόμενης εικόνας. Εκτός από τη δημιουργία διαφορετικών επιπέδων, το βάθος πεδίου μπορεί να αξιοποιηθεί σε συνδυασμό με επάλληλα στοιχεία (μοτίβα). Σε αυτή την περίπτωση φροντίζουμε να ελέγξουμε το βάθος πεδίου κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα εκτός εστίασης στοιχεία του μοτίβου να μην είναι εντελώς ανεστίαστα. Βοηθάει περισσότερο να έχουν μια σαφήνεια γιατί έτσι διατηρείται ευκολότερα η έννοια του μοτίβου.
Η φωτογράφηση μοτίβων μπορεί να αποτελεί αυτοσκοπό αλλά και μέσο ανάδειξης ενός άλλου στοιχείου στο φωτογραφικό κάδρο, κι αυτό επειδή μπορεί πολύ εύκολα να δημιουργήσουν νοητές ευθείες που οδηγούν στο βασικό θέμα.
Δείτε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα λήψεων που αξιοποιούν δημιουργικά το βάθος πεδίου:
Deanna Lewis, Unsplash
Gijs Coolen, Unsplash
Masaaki Komori, Unsplash
Justin Campbell, Unsplash
Danielle MacInnes, Unsplash
- Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Running Ghost