Photo Specials

ΤO GOOGLE EARTH ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΙΜELAPSE!

Το μεγαλύτερο video στον πλανήτη!

Σήμερα 11 Ιουνίου 2021, το Google Earth κλείνει 20 χρόνια από την πρώτη επίσημη κυκλοφορία του, προσφέροντάς μας από τότε λεπτομερείς τρισδιάστατες εικόνες του πλανήτη μας, παρέα με αρκετά ακόμη πλεονεκτήματα. Πρόσφατα, μια νέα δυνατότητα με το όνομα Timelapse, δόθηκε ελεύθερα προς χρήση: μια διαδραστική εμπειρία 4D που αποτελείται από 24 εκατομμύρια δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τα τελευταία 37 χρόνια!

Ο σημαντικότερος σκοπός για τη δημιουργία του Timelapse είναι η ευαισθητοποίηση όλων και μια προσπάθεια οπτικοποίησης της κλιματικής αλλαγής που συντελείται γύρω μας, μέσα από τις δραματικές επιπτώσεις που συνέβησαν στον πλανήτη τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Η ομάδα του Google Earth συνεργάστηκε με το CREATE Lab του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon για να αναπτύξει την τεχνολογία στην οποία βασίζεται το Timelapse. Η έρευνά τους αποκάλυψε τους πέντε τομείς πάνω στους οποίους ο πλανήτης μας βίωσε την ταχύτερη ανάπτυξη και αλλαγή: δασική αλλαγή, αστική ανάπτυξη, αύξηση θερμοκρασίας, πηγές ενέργειας και εύθραυστη περιβαλλοντική ομορφιά. Κάνοντας κλικ σε οποιαδήποτε από αυτές τις κατηγορίες, θα έχετε τη δυνατότητα περιήγησης σε μερικά από τα σημεία του κόσμου όπου η αλλαγή είναι εξόχως αισθητή.

Για να καταστεί δυνατή η δημιουργία του Timelapse «χρειάστηκαν περισσότερες από δύο εκατομμύρια ώρες επεξεργασίας σε χιλιάδες μηχανήματα στο Google Cloud για τη συλλογή 20 petabytes δορυφορικών εικόνων, σε ένα μοναδικό βίντεο μεγέθους 4.4 terapixel – αυτό ισοδυναμεί με 530.000 βίντεο σε ανάλυση 4K», εξηγεί η Rebecca Moore στην επίσημη ανάρτηση ιστολογίου που ανακοίνωσε το Timelapse.

Η Moore πιστώνει τη δημιουργία του Timelapse στους εξής φορείς: την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τη NASA, το πρόγραμμα Landsat της Γεωλογικής Έρευνας των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πρόγραμμα Copernicus με τους δορυφόρους Sentinel. Πάνω από 800 βίντεο του Google Earth Timelapse σε 2D και 3D είναι διαθέσιμα για δημόσια χρήση στο g.co/TimelapseVideos. Μπορείτε επίσης να δείτε τα βίντεο στο YouTube. Η Google ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιήσουν το Timelapse για να διδάξουν τις νέες γενιές σχετικά με τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

  • Φωτό στην κορυφή του άρθρου: blog.google
 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.