Νέα μοντέλα

Η NIKON Z 9 ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ!

Οι αστροναύτες του διαστημικού σταθμού λαμβάνουν τη mirrorless full frame ναυαρχίδα της Nikon!

Η Nikon Z 9 εκτοξεύτηκε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Ιανουάριο, βοηθώντας τους αστροναύτες της NASA να αποτυπώσουν τις εμβληματικές και συναρπαστικές εικόνες της Γης και του διαστήματος με «αστρική» ποιότητα και ευκρίνεια. Αυτό είναι ένα επίτευγμα ορόσημο για τη σειρά φωτογραφικών μηχανών Nikon Z, καθώς αυτή θα είναι η πρώτη mirrorless κάμερα της Nikon που χρησιμοποιείται από πλήρωμα διαστημικού σταθμού.

Αρκετές φωτογραφικές μηχανές Z 9 μαζί με μια εντυπωσιακή επιλογή φακών NIKKOR Z έχουν σταλεί στο orbiting laboratory της 20ης αποστολής εμπορικών υπηρεσιών ανεφοδιασμού Northrop Grumman για τη NASA. Το διαστημόπλοιο Cygnus, του πύραυλου SpaceX Falcon 9, εκτοξεύτηκε από το Space Launch Complex 40 στον Διαστημικό Σταθμό Cape Canaveral στις 30 Ιανουαρίου 2024.

Η Z 9 χρησιμοποιεί την τελευταίας γενιάς τεχνολογία mirrorless και αντικαθιστά τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές SLR Nikon D6 και D5 στον διαστημικό σταθμό, με την D5 σε χρήση από το 2017. Από την αποστολή Apollo 15 περισσότερα από 50 χρόνια πριν, οι κάμερες και οι φακοί της Nikon έχουν χρησιμοποιηθεί από τη NASA για εξερεύνηση του διαστήματος σε διάφορες αποστολές και διαστημικά δρομολόγια. Ξεκινώντας το 1999, οι φωτογραφικές μηχανές Nikon (η Nikon F5) και οι φακοί NIKKOR χρησιμοποιούνται στο orbiting laboratory για να βοηθήσουν στην επιστημονική έρευνα, τη συντήρηση και την καλύτερη αποτύπωση εμβληματικών εικόνων της Γης, του διαστήματος και όχι μόνο από τους αστροναύτες. Ο εξοπλισμός χρησιμοποιείται τόσο στο εσωτερικό του διαστημικού σταθμού, αλλά και στο απέραντο κενό του διαστήματος σε μια ειδική «κουβέρτα» που αναπτύχθηκε από τη NASA. Το 2008, η NASA παρέλαβε την ψηφιακή SLR D2XS και το 2013, 38 ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές SLR Nikon D4 και 64 φακοί NIKKOR παραδόθηκαν στο πλήρωμα του διαστημικού σταθμού.

Ενώ η κάμερα είναι ίδια, οι μηχανικοί της Nikon συνεργάστηκαν απευθείας με τη NASA για να δημιουργήσουν ένα προσαρμοσμένο αποκλειστικό λογισμικό για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αστροναυτών και του περιβάλλοντος στο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι εξασφαλίζεται η επέκταση της μείωσης θορύβου σε μεγαλύτερες ταχύτητες κλείστρου για να ληφθεί υπόψη ο συνεχής βομβαρδισμός της κοσμικής ακτινοβολίας στον οποίο υπόκεινται το πλήρωμα και ο εξοπλισμός του διαστημικού σταθμού.

Έχουν γίνει πρόσθετες αλλαγές στην ακολουθία ονοματοδοσίας των αρχείων, καθώς και προεπιλεγμένες ρυθμίσεις και χειριστήρια που έχουν βελτιστοποιηθεί για τη λειτουργία της σε διαστημικό περιβάλλον αλλά και όταν περικλείονται στο προστατευτικό κάλυμμα για εξωτερικές αποστολές. Έχουν γίνει επίσης αλλαγές στο FTP και στο πρωτόκολλο μεταφοράς της κάμερας για να απλοποιηθεί η ροή εργασίας του αστροναύτη, να αυξηθεί η απόδοση και να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας κατά την αποστολή εικόνων από το διάστημα στη Γη.

 


Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.