Photo Specials

ΠΩΣ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ, ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ – 2o MEΡΟΣ

10 ακόμα χρήσιμες συμβουλές!

Το πρώτο μέρος του άρθρου είχε ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση σε όλους και όλες εσάς! Επανερχόμαστε για την ολοκλήρωσή του με το δεύτερο και τελευταίο μέρος. 

Δείτε 10 ακόμα τρόπους με τους οποίους μπορείτε να επιχειρήσετε να εξελίξετε την προσωπικότητά σας, ενδυναμώνοντας παράλληλα τις φωτογραφικές σας δεξιότητες, όπως τους προτείνει ο φωτογράφος Mat Coker.


11. Βγείτε έξω και συναντήστε ανθρώπους

Το να είστε εσωστρεφείς δεν είναι από μόνο του αρνητικό, αλλά το να είστε απομονωμένοι βλάπτει. Συνεπακόλουθα, είναι απόλυτα επωφελές το να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας, ωστόσο δεν κερδίζετε τίποτα αν έχετε δυσανεξία στην επαφή με άλλους ανθρώπους – αντίθετα: η επικοινωνία με άλλα άτομα βοηθά (και) τη φωτογραφική εξέλιξή σας.

Ακόμα κι αν δεν νιώθετε άνετα όταν προσεγγίζετε κάποιον (-α) για πρώτη φορά, προσπαθήστε να λειτουργήσετε εξωστρεφώς. Ξεκινήστε οι ίδιοι μια συνομιλία και δείξτε έμπρακτα πως ενδιαφέρεστε για τους γύρω σας. Χωρίς καλά – καλά να το καταλάβετε, θα νιώσετε πιο σίγουροι για τον εαυτό σας και λιγότερο αποκομμένοι από τον κοινωνικό περίγυρό σας.

Ακόμη και αν είστε φωτογράφος τοπίου ή άγριας ζωής, θα επωφεληθείτε από φιλίες και σχέσεις με άλλους φωτογράφους. Μπορείτε να επεκτείνετε ακόμη και το εύρος των λήψεών σας, συμπεριλαμβάνοντας ανθρώπους στα τοπία σας ή στις φωτογραφίες άγριων ζώων που δημιουργείτε.

12. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται αρνητικά για εσάς

Εάν ανησυχείτε διαρκώς για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας το εξής: δεν ασχολούνται με εσάς νυχθημερόν και πολύ περισσότερο δεν έχουν σκοπό να σας βλάψουν. Αντισταθείτε σε οποιεσδήποτε σκέψεις κάνετε που σας προκαλούν φόβο για τους ανθρώπους.

Εάν αγαπάτε ειδικά τη φωτογραφία δρόμου, μην φοβάστε να προσεγγίσετε ανθρώπους στο δρόμο για ένα πορτρέτο. Θα είστε σίγουρα νευρικοί, αλλά να θυμάστε πως είναι κυρίως η φαντασία σας που κάνει τα δικά της κόλπα προκαλώντας σας άγχος!

13. Να είστε πιο θετικοί

Εάν είστε πολύ διστακτικοί στη λήψη πορτραίτων, τότε πρέπει να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας. Μπορεί να είναι χρήσιμο, κάποιες φορές, να περιμένετε ορισμένα δυνατά αυθόρμητα στιγμιότυπα χωρίς να επεμβαίνετε, αλλά, από την άλλη, όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, δεν θα πρέπει να νιώθετε κάνενα φόβο να αναλάβετε πρωτοβουλίες, λέγοντας στα μοντέλα σας τι να κάνουν. Θα διαπιστώσετε πως αυτή η τακτική συνήθως έχει ευμενή υποδοχή από τα τελευταία, με δεδομένο πως προτιμούν να λειτουργούν βάση καθοδήγησης και όχι με οδηγό την αβεβαιότητα ή την τυχαιότητα.

14. Μην έχετε μανία ελέγχου των πάντων

Το να είστε αποφασιστικός είναι πολύ θετικό για το χαρακτήρα σας – εκτός κι αν το παρακάνετε! Εάν η διάθεση επιβολής σας ξεπερνά το μέτρο, δεν αφήνετε περιθώριο στον άλλο να είναι ο εαυτός του. Οι πελάτες που έχετε αναλάβει να φωτογραφίσετε π.χ., θέλουν να έχετε αυτοπεποίηθηση και να διατηρείτε τον έλεγχο της κατάστασης κατά τη διάρκεια της λήψης, ωστόσο επιθυμούν, παράλληλα, να μπορούν να διατυπώσουν τις δικές τους απόψεις και ιδέες.

grayscale photo of woman

H δημιουργία ενός επιτυχημένου πορτρέτου δεν είναι ποτέ μια εύκολη υπόθεση για οποιαδήποτε φωτογράφο.

15. Χαλαρώστε!

Θα υπάρχουν σίγουρα στιγμές ή περίοδοι, που η φωτογραφία απλά θα σας …αγανακτεί! Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίστε τέτοιες κρίσεις, είναι να θυμηθείτε πως το βασικό κίνητρο που σας οδήγησε να ασχοληθείτε με το μέσο, ευθύς εξαρχής, είναι η αγάπη. Μην αφεθείτε ούτε λεπτό να πιστέψετε πως η φωτογραφική δουλειά σας συνιστά κοροϊδία.

16. Μην πέφτετε θύματα του εύκολου ενθουσιασμού

Μην …τρελένεστε, μπροστά σε κάθε νέα ευκαιρία που σας παρουσιάζετε. Έχετε κάθε δυνατότητα να αγοράσετε όποιο νέο προϊόν επιθυμείτε για να ενισχύσετε τον εξοπλισμό μας ή να αποδεχτείτε κάθε νέα δουλειά. Αλλά αν λέτε “ναι σε όλα” τελικά θα μπλέξετε, αφού είναι πρακτικά αδύνατο να μπορείτε να ανταποκριθείτε σε όλα. Προτιμήστε την τακτική της επιλογής, εστιάζοντας σε project που αφορούν φωτογραφικούς τομείς που γνωρίζετε καλύτερα ή για τους οποίους θέλετε να μάθετε περισσότερα.

17. Εξερευνήστε περισσότερο

Η ανασφάλεια είναι κακός σύμβουλος. Αν εξαιτίας της αποφεύγετε να εμπλακείτε σε νέες δράσεις, αλλάξτε νοοτροπία και ξεκινήστε να εξερευνάτε: βρείτε νέα τοπία. Γνωρίστε νέους ανθρώπους. Δοκιμάστε διαφορετικές τεχνικές!

mountain peak during golden hour

O κόσμος μάς περιμένει να τον ανακαλύψουμε κάθε στιγμή!

18. Αξιολογήστε την εμπειρία των εξερευνήσεών σας

Αν αναζητάτε συνεχώς νέα πράγματα, θα πρέπει να έρθει, κάποια στιγμή,  και η ώρα της ενδοσκόπησης: τι ανακαλύπτετε μέσα από όλη αυτή την εξερεύνηση; Τι μαθαίνετε για τον εαυτό σας, τους άλλους ανθρώπους και τον κόσμο γύρω σας; Πώς βελτιώθηκε η φωτογραφία σας; Πώς μπορείτε να βελτιωθείτε ακόμα περισσότερο;

19. Διαβάστε ένα βιβλίο για ένα φωτογράφο

Ίσως να γνωρίζετε ήδη τα πάντα για κάθε υφιστάμενη φωτογραφική τεχνική, αλλά πόσα ξέρετε για την ουσίας της φωτογραφίας; Ίσως δεν έχετε εμβαθύνει αρκετά στην ανθρώπινη πλευρά της. Αναζητήστε μια βιογραφία ενός φωτογράφου για να μελετήσετε. Μάθετε για τις εμπειρίες της ζωής που βίωσε, οι οποίες υπήρξαν καθοριστικές για το έργο και τις τεχνικές τους.

20. Εφαρμόστε τις ιδέες σας σε μια λήψη

Αν συλλαμβάνετε διαρκώς ιδέες και παράλληλα μελετάτε ανελλιπώς, προσπαθήστε να υλοποιήσετε μερικές από αυτές τις ιδέες σε μια από τις προσεχείς φωτογραφίες σας!

Συμπερασματικά

Μόλις διαβάσατε 20 τρόπους για να βελτιώσετε τον εαυτό σας, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν επίσης να εξελιχτείτε ως φωτογράφος. Επιλέξτε να δοκιμάσετε έναν από αυτούς στις επόμενες εβδομάδες ή δύο – τρεις σε βάθος 12 μηνών. Όσο περισσότερο ενδυναμώνεστε ως άνθρωποι, άλλο τόσο θα ενδυναμώνεστε ως φωτογράφοι!


  • φωτό στην κορυφή της σελίδας: Harold Wijnholds

Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;