Photo Specials

ΤΙ ΕΧΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΣΑΝΤΑ ΜΟΥ;

Η μακροβιότητα και η αντοχή ενός βιβλίου δεν πρόκειται ποτέ να συγκριθούν με την ευπάθεια των ψηφιακών μέσων καταγραφής. Ναι, κατανοώ ότι είναι πολύ εύκολο και βολικό να χρησιμοποιείς το κινητό σου τηλέφωνο ως ψηφιακό μαγνητόφωνο ή μέσο καταγραφής σημειώσεων. Το ίδιο μπορεί να κάνω και εγώ. Θα εκπλαγείς όμως με την αντοχή και την εξερευνητική «διάθεση» που ένα καλό σημειωματάριο μπορεί να επιδείξει σε όλες σου τις αποστολές. Μαζί με τουλάχιστον δύο στυλό…

Χειριστήρια και τηλεχειριστήρια διαφόρων ειδών. Ως είθισται πλέον, ο καθένας μπορεί να δελεαστεί να πειραματιστεί με αργές ταχύτητες, να φτιάξει ένα time lapse εκ του προχείρου και πολλά άλλα πράγματα. Ναι, η λειτουργία αυτοφωτογράφησης της μηχανής μας μπορεί να αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό το παλιό καλό ντεκλανσέρ, όμως κάποια στιγμή στην καριέρα μας, αργά ή γρήγορα, ένα remote control θα φανεί χρήσιμο. Όλα τους δυστυχώς λειτουργούν με μπαταρία (και με πολλή υπομονή)…

Στην παρακάτω εικόνα ίσως και να βλέπετε αντικείμενα που ποτέ δεν θα βάζατε στην φωτογραφική τσάντα σας, θεωρώντας τα περιττά ή απαρχαιωμένα. Προσωπικά, εξακολουθώ να μην αλλάζω με τίποτα την παλιά καλή και αξιόπιστη πυξίδα μου, όσα applications και να μου χαρίσετε. Όταν οι μπαταρίες όλων αυτών θα έχουν αδειάσει, ο μαγνητικός βορράς θα βρίσκεται ακόμα εκεί και εγώ θα γνωρίζω με ακρίβεια την κατεύθυνση του φωτός επάνω στα θέματα μου, ευρισκόμενος σε μια νέα περιοχή που δεν έχω φωτογραφίσει στο παρελθόν. Ομοίως, ο παλιός και άριστος μικρός ορειβατικός σουγιάς μου έχει φανεί χρήσιμος άπειρες φορές. Μπορεί να μην χρειάστηκε να παλέψω με αρκούδες (και δεν θα ήθελα ποτέ να τραυματίσω μία, πιστέψτε με) όμως χρειάστηκε για να κόψω σκοινιά, σπάγκους, κλαδιά, να χαράξω επιφάνειες κ.λπ. Εννοείται επίσης πως δεν λείπουν ποτέ από την τσάντα μου μια χούφτα λαστιχάκια που μπορεί να φανούν χρήσιμα στο να στερεώσουν ό,τι μπορείτε να φανταστείτε (από χειριστήρια μέχρι ό,τι βάλει ο νους). Εξίσου χρήσιμα θα φανούν και δυο τρία μικρά κατσαβίδια ωρολογοποιού για να βιδώνετε και να ξεβιδώνετε αξεσουάρ, πορτάκια, μπαταριοθήκες και τα συναφή…

Μιλώντας για μπαταριοθήκες, ένα αρκετά καλοφτιαγμένο κινέζικο battery grip, οικονομικό και αρκούντως αξιόπιστο, μπορεί να προσφέρει τόσο μια επιπλέον μεγάλη και εργονομική λαβή όσο και πολύ καλύτερη ενεργειακή αυτονομία όταν δεν θέλω να χάνω χρόνο στην αλλαγή μπαταριών. Σπάνια μεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά χρήσιμο όπως και να έχει (όντας φθηνό και κινέζικο ε;).

Κεφάλαιο φωτισμός. Αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού της τσάντας μου. Είτε δουλεύοντας νύχτα, είτε σούρουπο ή πρωί σε δύσβατα μέρη, αλλάζοντας ρυθμίσεις σε σκοτεινά σημεία (σπηλιές, τούνελ, υπόγεια κ.λπ.) δύο τρεις καλοί και αξιόπιστοι φακοί, με διαφορετικές ιδιότητες και χρήσεις ο καθένας, δεν πρέπει να απουσιάζουν από κάθε φωτογράφο που παίρνει τις αποστολές του στα σοβαρά, έστω και αν αυτές πραγματοποιούνται ακόμα και κοντά στο σπίτι. Ένας φακός κεφαλής «λύνει τα χέρια» για ρυθμίσεις στη μηχανή, περπάτημα, ακόμα και φωτισμό του θέματος μας. Ορισμένοι από τους μαθητές μου έχουν λατρέψει το μικροσκοπικό φακουδάκι σε τρίποδο, εξαιτίας της ευκολίας που δίνει όταν φωτογραφίζουμε πολύ μικρά αντικείμενα επάνω σε τραπέζι (κοσμήματα, φαγητό και άλλα). Υπάρχει επίσης η λύση φακού με διαφορετικά είδη φωτισμού που διαθέτει και μαγνήτη για να μπορεί να στέκεται σε μεταλλική επιφάνεια (για παράδειγμα σε σημείο του αυτοκινήτου). Ο κατάλογος είναι ατελείωτος, όπως και η ευκολία που θα σας παρέχει ένα μικρό ταξιδιωτικό σετ τεχνητού φωτισμού. Προτιμήστε επίσης κάποιο φακό με αυξημένη προστασία σε υγρασία, νερό κ.λπ.

Παρελκόμενα, ανταλλακτικά, μικροαντικείμενα και τα συναφή. Ένα δεύτερο προσοφθάλμιο, ένα έξτρα καπάκι για την προστασία του hot shoe του φλας, αντάπτορες για φλας, πιαστράκια, κλιπάκια και ό,τι βάλει ο νους. Δεν πιάνουν χώρο, δεν έχουν βάρος, διευκολύνουν τη δουλειά μας, κοστίζουν ελάχιστα και αποκλείεται να μην φανούν χρήσιμα, ειδικά αν είμαστε επιρρεπείς στο να χάνουμε πράγματα.

Μπαταρίες ΑΑ και ΑΑΑ, ακόμα και αν οι περισσότερες συσκευές μας δεν λειτουργούν με αυτές. Θα υπάρξει σίγουρα κάποια περίπτωση στο ταξίδι όπου θα ψάχνουμε για το πλησιέστερο περίπτερο, το πλησιέστερο χωριό, το πλησιέστερο μπακάλικο. Υπάρχει βεβαίως και η λύση των επαναφορτιζόμενων αλλά για κάποιο μυστηριώδη λόγο δεν με βόλεψε ποτέ στις αποστολές μου…

Και ένα μικρό μυστικό…

Αν οι φωτογραφικές βλέψεις σας σοβαρεύουν με τον καιρό, να αγοράζετε πάντα φωτογραφική τσάντα με χώρο μεγαλύτερο από αυτόν που πιστεύετε ότι χρειάζεστε τη στιγμή της αγοράς!

  • Φωτό στην κορυφή της σελίδας: Δημήτρης Κοτσιφάκης

1Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Photonet τ. 209 – Μπορείτε να το παραγγείλετε εδώ!
 






Aρθρογράφος

Bαγγέλης Δελέγκος

Eπαγγελματίας φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας, συγγραφέας και αρθρογράφος. Για περίπου 25 χρόνια, ειδικεύεται στην ταξιδιωτική φωτογραφία και στο τοπίο (έχοντας βέβαια ασχοληθεί και με την πλειοψηφία του θεματικού εύρους αυτής της τέχνης), με τη δουλειά του να έχει δημοσιευθεί σε κάθε μεγάλο ελληνικό περιοδικό και εφημερίδα, παράλληλα με τη συνεργασία του με γνωστούς εκδοτικούς οίκους και φωτογραφικά πρακτορεία της χώρας και του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, έχει συνεργαστεί με όλα τα ελληνικά φωτογραφικά περιοδικά, ως δοκιμαστής νέων προϊόντων και τεχνικός συντάκτης, ενώ έχει παραδώσει πληθώρα φωτογραφικών σεμιναρίων και ολοκληρωμένων κύκλων μαθημάτων σε σχολές, λέσχες, δήμους, φωτογραφικές ομάδες και στα πλαίσια των καθηκόντων του ως Brand Ambassador για μεγάλες εταιρείες.