Ενδιαφέρουν Νέα

ΠΑΒΛΟΠΕΤΡΙ: MIA ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΗ 5000 ΕΤΩΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ!

Έχει παρελθόν 50 αιώνων, αλλά αβέβαιο μέλλον!

Στη φωτογραφία βλέπετε από ψηλά το Παυλοπέτρι: μία μικρή νησίδα, απέναντι από την ομώνυμη παραλία που βρίσκεται δίπλα στο χωριό Βιγκλάφια. Το χωριό είναι τοποθετημένο στην νότια απόληξη του Πάρνωνα, που καταλήγει στο ακρωτήριο Μαλέας του νομού Λακωνίας, στην Πελοπόννησο. Απέναντι στη νησίδα βρίσκεται η Ελαφόνησος. Μεταξύ της νησίδας και της ξηράς, βρίσκεται μια βυθισμένη πόλη, με ηλικία περίπου 5 χιλιετηρίδων. Σήμερα κινδυνεύει από την μόλυνση και τη διέλευση μεγάλων πλοίων!

Πρόκειται για μοναδική στο είδος της πόλη αφού έχει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο. Ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Nicholas Flemming και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του πανεπιστημίου του Cambridge. Υπάρχουν τουλάχιστον 15 κτίρια σε βάθος 3 με 4 μέτρων και οι πρόσφατες έρευνες του 2009 αποκάλυψαν ότι εκτείνεται σε 9 στρέμματα. Αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι η πόλη κτίστηκε περί το 1600-1100π.Χ. αλλά αργότερα οι έρευνες αποκάλυψαν μέσω των ευρημάτων ότι η πόλη κατοικείται πριν από το 2800π.Χ., στην αρχή της εποχής του χαλκού. Το γεγονός ότι η πόλη βυθίστηκε βοήθησε να διατηρηθούν τα σημερινά ευρήματα εφόσον δεν χτίστηκε ξανά ή (μετά την καταστροφή της) η περιοχή δεν χρησιμοποιήθηκε για γεωργία. Παρά το γεγονός της φυσικής καταστροφής από το νερό με την πάροδο των αιώνων, η διάταξη της πόλης είναι όπως ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια.

Το World Monuments Fund είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ιδρύθηκε το 1965 από ιδιώτες που εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την καταστροφή καλλιτεχνικών θησαυρών ανά τον κόσμο. Εδώ και 20 χρόνια όμως επέκτεινε τη δραστηριότητα της, εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα World Monuments Watch που με τη σειρά του έρχεται να εντοπίσει τουs κινδύνους που διατρέχουν χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς και να φροντίσει για τη χρηματοδότησή τους και την παροχή της απαραίτητης τεχνικής υποστήριξης για τη συντήρηση και διατήρησή τους.

Στις 15/10/15, όπως αναφέρει και το σχετικό ρεπορτάζ της Huffington Post, δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση για το 2016 στην οποία περιλαμβάνονται 50 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς σε 36 χώρες ενώ μπορείτε να δείτε και ενημερωθείτε για όλα τα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο σε αυτό τον χρηστικό διαδραστικό χάρτη. Πατώντας πάνω στις σημαίες που εμφανίζονται σε κάθε χώρα εμφανίζονται φωτογραφίες και στοιχεία για το αντίστοιχο μνημείο. Μεταξύ αυτών και η αρχαία πόλη που βρίσκεται «βυθισμένη» κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στο Παυλοπέτρι…