Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

«ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ»: ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ-ΤΑΞΙΔΙ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΙΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου και ώρα 7:00μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του σχετικού λευκώματος της φωτογράφου.

Η έκθεση φωτογραφίας της εκπαιδευτικού Αγγελικής Κίτσου-Μαγαράκη, μας ταξιδεύει σε ενενήντα και πλέον ελληνικές πατρίδες στην αντικρινή πλευρά του Αιγαίου στην Κωνσταντινούπολη, την Ανατολική Θράκη, την Προποντίδα, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την ενδοχώρα της Μικρασίας, τα νότια παράλια και φυσικά, στις ακτές της Ιωνίας.

Η φωτογράφος ταξίδεψε συνολικά έντεκα φορές στην γειτονική χώρα, «αιχμαλωτίζοντας» στον φακό της το ελληνικό στοιχείο, μέσω των σπιτιών, άλλων κατοικημένων και άλλα ακατοίκητων, που έχουν διατηρηθεί σε όλη την επικράτεια της σημερινής Τουρκίας.

Συγκέντρωσε πάνω από τετρακόσιες συνολικά φωτογραφίες, οι εκατόν πενήντα από τις οποίες εκτίθενται στον Ελληνικό Κόσμο (Πειραιώς 254, Ταύρος). Στις φωτογραφίες αυτές αποτυπώνονται οι προσόψεις ελληνικών σπιτιών και αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες.

Ταυτοχρόνως, η έκθεση πλαισιώνεται από κατατοπιστικούς χάρτες και κείμενα Ελλήνων λογοτεχνών που μας μεταφέρουν στο χώρο και στο χρόνο, δίνοντας μία πλούσια γεύση της ειρηνικής ζωής των Ελλήνων που έζησαν εκεί, μέχρι το 1922. Πρόκειται για μία προσωπική έρευνα της δημιουργού που στοχεύει στο να διασώσει, έστω και αποτυπωμένα στο χαρτί, όσο το δυνατόν περισσότερα ελληνικά σπίτια. Τα σπίτια αυτά, αντιπροσωπευτικά δείγματα των τάσεων αρχιτεκτονικής της εποχής, αντιστέκονται ακόμη στη λαίλαπα της ανοικοδόμησης που σαρώνει τις τουρκικές πόλεις και αποτελούν στοιχεία του πολιτισμού και της οικουμενικότητας του Ελληνισμού.

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και ευαισθησία σε θέματα που αφορούν τον μικρασιατικό ελληνισμό, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού παρουσιάζει την έκθεση και σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι γεμάτο συγκινήσεις μέσω των εικόνων, που είναι το πιο δυνατό μέσο ανάκλησης της μνήμης.

Να σημειωθεί τέλος, πως την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου και ώρα 7:00μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του ομότιτλου με την έκθεση βιβλίου-λευκώματος της δημιουργού.

  • Είσοδος ελεύθερη