Ενδιαφέρουν Νέα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΣ: Α-ΠΟΡΙΕΣ

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Tο βιβλίο αυτό αποτελεί μια προσέγγιση σε ένα μεγάλο κομμάτι του φωτογραφικού έργου του Γιάννη Kόντου, μια προσέγγιση που δε δεσμεύεται από γεωγραφικούς, χρονολογικούς ή ιστορικούς όρους.

Αναδεικνύει έναν κόσμο του παραλόγου, με τον τρόπο που αποτυπώνεται στα ταξίδια του φωτογράφου σε εμπόλεμες ζώνες, όπως το Ιράκ, το Κοσσυφοπέδιο, το Αφγανιστάν, το Νεπάλ, αλλά και σε άλλες “θερμές” περιοχές, Ιράν, Πακιστάν, σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού. Περιλαμβάνει την ενότητα “Κούλινα”, με φωτογραφίες από το μεγαλύτερο ψυχιατρικό ίδρυμα της Σερβίας, αλλά και τη βραβευμένη ενότητα “Ακρωτηριασμένη Ζωή”, που παρουσιάζει τον Αμπού Μπακάρ Καργκμπό, έναν από τους χιλιάδες ανθρώπους που έπεσαν θύματα ακρωτηριασμού στον εμφύλιο πόλεμο της Σιέρα Λεόνε. Ήταν μία από αυτές τις φωτογραφίες που απέσπασε ένα από τα πρώτα βραβεία στον κορυφαίο διαγωνισμό του World Press Photo το 2006 στο Άμστερνταμ.

Ανάμεσά τους μας παρουσιάζει έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από παράδοξα και (λογικές) αντιφάσεις: έναν κόσμο γεμάτο απορίες. Η απορία, από το αρχαιοελληνικό α-πορος, κυριολεκτικά σημαίνει το «ανυπέρβατο» και δηλώνει μια λογική αντίφαση, ένα παράδοξο: μια υπονόμευση της λογικής αλλά και μια ανατροπή των προσδοκιών του αναγνώστη-θεατή. Ο Kόντος απεικονίζει έναν κόσμο που δεν είναι απλός ή καθορισμένος, αλλά χαρακτηρίζεται εξίσου από προόδους και πισωγυρίσματα, από ανόδους και πτώσεις, και όπου ακόμη κι αυτές οι έννοιες μπορούν να ερμηνευτούν με διαφορετικούς τρόπους.

Tο βιβλίο επιμελήθηκαν ο Θανάσης Mουτσόπουλος και η Πηνελόπη Πετσίνη οι οποίοι υπογράφουν και τα κείμενα. Προλογίζει ο John G. Morris.

  • ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
  • ΣXHMA: 21×27
  • ΣEΛIΔEΣ: 256
  • ΤΙΜΗ: 45€
  • ISBN: 978-960-03-4385-4
Γνωρίστε και το 2ο λεύκωμα του Γιάννη Κόντου
με τίτλο “ΚΟΚΚΙΝΗ ΟΥΤΟΠΙΑ” εδώ