Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

ROBERT MCCABE: “ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΑ ΚΑΪΚΙΑ, 1954-64”

Φωτογραφίες γύρω από την θάλασσα: θαλασσινά τοπία, “πορτραίτα” σκαφών, στιγμιότυπα από την καθημερινότητα.

50 ασπρόμαυρες λήψεις του γνωστού Αμερικανού φωτογράφου θα φιλοξενηθούν στο νησί του Πόρου, στην γκαλερί Citronne, από τις 23 Απριλίου.

O Robert A. ΜcCabe επηρεασμένος από τις κλασικές του σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, συγκρότησε ένα φωτογραφικό αρχείο της Ελλάδας της δεκαετίας 1950-60. Με την απόσταση του αλλοδαπού και την εγγύτητα του φιλέλληνα, κατέγραψε τον τόπο και τους ανθρώπους, καλύπτοντας ένα πλήρες θεματικό φάσμα: πορτραίτα, σκηνές της καθημερινής ζωής , τοπία, κτίσματα, καΐκια.

Η έκθεση στην Citronne εστιάζεται στις φωτογραφίες γύρω από την θάλασσα: θαλασσινά τοπία, “πορτραίτα” σκαφών, στιγμιότυπα από την καθημερινότητα. Η προσέγγιση του φωτογράφου είναι οι άνθρωποι και η ζωή τους, όπως την ορίζει η σχέση τους με την θάλασσα. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν την επιβίωση μετά από την καταστροφική δεκαετία του 1940, τον μόχθο, τον σκληρό αγώνα για την συνέχεια της ζωής. Το Αιγαίο, ανέκαθεν καθοριστικό στοιχείο της ελληνικής φύσης, έρχεται και επανέρχεται στο επίκεντρο της Ιστορίας, όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα. Τα γνώριμα ελληνικά νερά, με το ιστορικό και πολιτισμικό τους βάθος, δημιουργούν απαντοχές, πλαισιώνουν, προστατεύουν, εξασφαλίζουν.

  • Xώρος: Γκαλερί Citronne, Παραλία, Πόρος
  • Εγκαίνια: Σάββατο, 23 Απριλίου, 8 μμ
  • Διάρκεια: 23 Απριλίου – 29 Μαΐου