Ενδιαφέρουν Νέα

2Η ΜΥΚΟΝΟΣ ΜΠΙΕΝΑΛΕ

Με συμμετοχή 200 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο!

Η Μύκονος Μπιενάλε 2015, με τίτλο “ΑΝΤΙΔΟΤΟ”, πραγματοποιείται φέτος στο κοσμικό νησί του ανέμου, για δεύτερη φορά μετά το καλοκαίρι του 2013, σε δύο φάσεις: από τις 2 έως τις 7 Ιουλίου και από τις 27 ως τις 28 Αυγούστου.

Η διοργάνωση της Μπιενάλε οφείλεται στο όραμα της , διεθνώς καταξιωμένης καλλιτέχνη, η οποία θέλησε σε πείσμα των καιρών να δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας ενάντια στην Κρίση, στις συνέπειές της, αλλά και ενάντια στην αρνητική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Για τον σκοπό αυτό, προσκάλεσε στην Μύκονο περισσότερους από διακόσιους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας: Φωτογραφία, θέατρο, χορό, ποίηση, μουσική, καλές τέχνες κ.λπ.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα λάβουν μέρος σε μια σειρά από πρωτότυπα δρώμενα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, με τη συμμετοχή περισσότερων από 80 δημιουργών, και τίτλο Dramatic Nights
  • Προβολές βίντεο γκράφιτι στους λευκούς τοίχους της Χώρας
  • Κυνήγι θησαυρού στην Δήλο
  • Φεστιβάλ αεροδυναμικής, με πέταγμα χαρταετών/εικαστικών έργων υπό την καθοδήγηση καθηγητών αεροδυναμικής του κορυφαίου πανεπιστημίου Otis της Καλιφόρνιας και διάσημων Kite artists
  • Πάτημα σταφυλιών από χορευτές που θα δημιουργήσουν το πρώτο κρασί της Μπιενάλε
  • Εκθέσεις από έργα καλλιτεχνών στα  μουσεία του νησιού, καθώς και σε άλλους χώρους

Τα εικαστικά έργα θα παραμείνουν στα μουσεία του νησιού μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ τα ευρήματα από το κυνήγι του θησαυρού, 40 μικρά μαύρα κουτιά που εσωκλείουν τα προτεινόμενα “Αντίδοτα”, έργα τόσο από καταξιωμένους, όσο και από ανερχόμενους καλλιτέχνες θα εκτεθούν, επίσης μέχρι το τέλος Αυγούστου, στο Δημοτικό Σχολείο της Χώρας.

Οι δράσεις της Μπιενάλε θα φιλοξενηθούν σε παραδοσιακούς χώρους και μουσεία, όπως το αμφιθέατρο Λάκκας, το σπίτι του πειρατή Μερμελέχα (Λαογραφικό Μουσείο) οι Μύλοι και ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου, αλλά και αλλού, όπως το δημοτικό σχολείο και οι παραλίες της Μυκόνου.

Τέλος, στην Μπιενάλε θα τιμηθούν με την απονομή ειδικών βραβείων, Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες που αγαπούν και τιμούν με το έργο τους την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

Φωτό: Τάσος Βρεττός