Know How Τεχνικές

ΠΩΣ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΩ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ ΕΝΑ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ;

Βασικές συμβουλές για επιτυχημένες λήψεις!

Εξαρτάται από τη θέση που βρίσκεστε, από το αν διαβλέπετε κάποιο ενδιαφέρον στο σκηνικό πέρα από το τυπικό και φυσικά από τον εξοπλισμό που έχετε στη διάθεσή σας.

Γενικά είναι καλό να υπάρχουν μερικά ντεγκραντέ φίλτρα γιατί βοηθούν πολύ σε αυτές τις περιπτώσεις. Προσωπικά, θα ήθελα να έχω μια ολόκληρη σειρά από ντεγκραντέ διαφορετικών διαβαθμίσεων, με ομαλή ή πιο σκληρή μετάβαση τόνων, στη μία περίπτωση για ευρυγώνιους και στην άλλη για τηλεφακούς.

Όσοι δεν τα διαθέτετε, μπορείτε να καταφύγετε σε μερικά …κολπάκια για να αντεπεξέλθετε στη μεγάλη διαφορά της φωτεινότητας και να περιορίσετε κάπως την ισχύ του ήλιου. Η βασική προσέγγιση είναι να επιχειρήσετε να τον κρύψετε, εν μέρει, πίσω από κάτι. Κάποια φορά μπορεί να είναι σύννεφα, κάποια άλλη τα φυλλώματα ενός δέντρου, κάποια άλλη ένα κτίριο κ.ο.κ. Δεν είναι πάντα εύκολο και βολικό, αλλά γίνεται!

Σημασία έχει να φωτομετρήσει κάποιος σωστά και να είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί πλήρως το δυναμικό εύρος του αισθητήρα της μηχανής του. Εξυπακούεται, δε, ότι η μόνη επιλογή τύπου αρχείων είναι εκείνη των raw!

Ο συγκεκριμένος τύπος αρχείων είναι εκείνος που όχι μόνο βοηθάει στην επαναφορά λεπτομερειών στις σκιερές περιοχές (οι οποίες θα είναι αρκετές αν δεν χρησιμοποιήσετε ντεγκραντέ φίλτρο) αλλά δίνει τη δυνατότητα μεταβολής της ισορροπίας λευκού. Αν η μηχανή είναι ρυθμισμένη στο AWB, το πιθανότερο είναι να δώσει μια εικόνα εντελώς ουδέτερη χρωματική. Όμως τα ηλιοβασιλέματα τα έχουμε συνδέσει με έντονα θερμούς τόνους και υψηλούς κορεσμούς. Συνεπώς με μια κίνηση στο slider του raw converter μπορούμε πολύ εύκολα να αλλάξουμε τη χρωματική ισορροπία και παίζοντας λίγο με τα εργαλεία hue/saturation να αποδώσουμε ένα πιο έντονο, βαθύ κόκκινο.