Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

VEE SPEERS: IMMORTAL

Πορτρέτα που θυμίζουν τραγικούς πεπτωκότες αγγέλους.

Στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος του Athens Photo Festival 2015, φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη (Kτήριο οδού Πειραιώς) η έκθεση της Vee Speers με τίτλο «Immortal».  

Όλοι σκεφτόμαστε τον θάνατό μας, όμως δε μπορούμε να φανταστούμε τα γηρατειά. Η κοινωνία μας είναι κατακυριευμένη από την εμμονή τού να παγώσει τον χρόνο και να αποφύγει τον αναπόφευκτο θάνατο και τη φθορά όσον το δυνατόν περισσότερο. Το πρόσφατο καλλιτεχνικό έργο της Vee Speers –το οποίο βασίζεται στη φωτογραφία και φέρει τον απολύτως εύστοχο τίτλο Immortal–, παίζει με αυτές τις παλαιές ευαισθησίες και τις διαχρονικές επιθυμίες, εξετάζοντας παράλληλα την σύγχρονη σύγκλιση παρόμοιων ιδεών, ιδανικών και μορφών που έχουν εισβάλει στη συνείδηση μας στις καταναλωτικές κοινωνίες μας, όπου κυριαρχούν τα ΜΜΕ και η τεχνολογία αφθονεί.

Αυτομάτως γοητευτικά και ανησυχητικά, αυτά τα πορτραίτα των γυμνών, όμορφων νέων ανθρώπων τοποθετούνται εκτός του πλαισίου της παραδείσιας φυσικής ομορφιάς ή των σκηνών της μετα-αποκαλυπτικής καταστροφής. Τούτοι οι Immortals είναι άνθρωποι πραγματικοί, νέοι και πανέμορφοι, όμως φαντάζουν απομονωμένοι, εκτεθειμένοι και ευάλωτοι, παγιδευμένοι, απομακρυσμένοι, σε επιφυλακή, απειθείς, ολομόναχοι σε μια ξένη χώρα, αντιμέτωποι με τους απόηχους των υποσυνείδητων φόβων και τις ανασφάλειες.

Vee Speers:  Immortal

Vee Speers, από τη σειρά Immortal

Συνδυάζοντας την απαστράπτουσα τελειότητα των fashion-model με τον αέρα που προσδίδει η χρήση του υπολογιστή, η Speers δημιούργησε ένα νέο κόσμο όπου η γοητεία και το μυστήριο της Μόνα Λίζα ενώνεται με τη μελαγχολία του Ντόριαν Γκρέυ και την οξύτητα που διέκρινε το φιλμ Avatar.

Η επιφάνεια είναι γεμάτη με αναφορές τόσο στην κλασική τέχνη όσο και στην  τελειότητα τύπου airbrushed Photoshop –που έχει καταλήξει πλέον η καθημερινή εμμονή της δυτικής κουλτούρας. Τούτοι οι Immortals μοιάζουν με τραγικούς πεπτωκότες αγγέλους: μάτια ορθάνοιχτα και ζωώδη νοημοσύνη, αναζητώντας ένα αβέβαιο μέλλον, δίχως να έχουν καν επίγνωση του πόσο όμορφοι δείχνουν αυτή τη στιγμή.

Μουσείο Μπενάκη Κτήριο Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 118 54 Αθήνα

Διάρκεια: ως 26 Ιουλίου 2015

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή 10:00 – 18:00 |  Παρασκεύη, Σάββατο: 10:00 – 22:00

Vee Speers: Immortal

Vee Speers, από τη σειρά Immortal