Know How

ΠΩΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΩ ΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ;

Όχι μόνο Photoshop: μια σωστή αρχική λήψη βοηθάει σημαντικά!

Ανέκαθεν είχα ένα θέμα με τα ψηφιακά χρώματα. Χρόνια μετά την επικράτηση της ψηφιακής φωτογραφίας, πάλευα να αποδώσω τα χρώματα που μου έδιναν τα slides – άλλες φορές επιτυχώς, άλλες όχι!

Με την πάροδο του χρόνου και συνηθίζοντας το γεγονός ότι το χρώμα βγαίνει στο Photoshop, έπειτα από ώρες δουλειάς, και όχι απευθείας από τη μηχανή, έφτασα σε ένα επίπεδο να θεωρώ ότι μπορώ να κάνω σχεδόν αυτό που έχω στο μυαλό μου. Σε κάθε περίπτωση όμως, μια σωστή αρχική λήψη βοηθάει σημαντικά.

Ως εκ τούτου, μία από τις βασικές συμβουλές είναι να υποεκθέτετε. Η υποέκθεση τονίζει τον κορεσμό των χρωμάτων. Δοκιμάστε το σε ηλιοβασιλέματα και θα με θυμηθείτε. Τα χρώματα ενισχύονται περαιτέρω όταν συμπιέζεται η τονική κλίμακά τους. Συνεπώς αυξήστε το κοντράστ αλλά κάντε το με φειδώ και σε συγκεκριμένες περιοχές φωτεινότητας.

Είναι καλό να πειραματιστείτε σε ένα θέμα που έχετε φωτογραφίσει σε σκιερό μέρος, γιατί, στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή επιχειρήσετε να αυξήσετε το κοντράστ με μία ήδη τσιμπημένη εικόνα, το αποτέλεσμα δε θα είναι πολύ καλό.

Πολύ όμορφα χρώματα θα έχετε την ευκαιρία να αποκομίσετε το σούρουπο και την αυγή, στην περίπτωση που αναφέρθηκα νωρίτερα στο άρθρο.

Επίσης τη νύχτα, σε σημεία με σχετικά ομοιογενή φωτισμό μπορείτε φωτογραφίσετε χρησιμοποιώντας τρίποδο, σε χαμηλή ευαισθησία, και να “παίξετε” αργότερα με την ισορροπία λευκού και τον κορεσμό του raw converter.

  • Φωτό: analogicus  
  • Το άρθρο ενημερώθηκε, από παλιότερη εκδοχή του, στις 6/7/20
 






Aρθρογράφος

Γιώργος Τσάφος

Συνεργάζεται με τα περιοδικά μας από το 2002. Μέλος του διεθνούς φωτογραφικού πρακτορείου Lonely Planet Images επί μακρά σειρά ετών, έχει δημοσιεύσει εικόνες του σε Lonely Planet, Frommer’ s, Dorling kindersley και National Geographic Traveler. Έχει συνεργαστεί επίσης με New York Times, Sunday Times, Καθημερινή, Icon Travellers κ.ά. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ψηφιακή Φωτογραφία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε» και εισηγητής τεχνικών σεμιναρίων που απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες φωτογράφους.