Know How

6 TIPS ΓΙΑ ΛΗΨΕΙΣ ΣΙΛΟΥΕΤΑΣ

Σκοτεινές καμπύλες και φόρμες στο “μικροσκόπιο”!

H δημιουργία εικόνων σιλουέτας είναι μια δημιουργική πρόκληση για το φωτογράφο τόσο αναφορικά με τις τεχνικές όσο και τις αισθητικές απαιτήσεις που περιλαμβάνει.

Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το πώς να πετύχετε καλύτερες λήψεις στο συγκεκριμένο είδος – οδηγός μας το ενδιαφέρον σχετικό άρθρο του ephotozine.com.

1. Διαλέξτε ένα θέμα

Στοιχεία ή θέματα που είναι εύκολα αναγνωρίσιμα, λειτουργούν άψογα όταν πρόκειται για φωτογράφιση σιλουέτας. Ένα τέτοιο παράδειγμα, είναι η σιλουέτα ενός άγριου ζώου στη μέση ενός χειμωνιάτικου τοπίου – πόσο μάλλον όταν η λήψη πραγματοποιείται ένα παγωμένο πρωινό, όπου το χνώτο της εκπνοής αντικατοπτρίζεται στον αέρα. Ένα άλλο παράδειγμα ιδανικού θέματος είναι οι γυμνοί λεπτοί κορμοί των δέντρων. Επίσης οι καμπύλες γραμμές που σχηματίζουν οι λόφοι, σε συνδυασμό με την ομίχλη, μπορούν να αποτελέσουν έξοχα θέματα προς λήψη.

Srinivasan Venkataraman – Unsplash

2. Ρυθμίστε την έκθεση

Γι’ αυτή την τεχνική, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα λαμπερό φόντο – εναλλακτικά τα ζωντανά χρώματα της ανατολής του ηλίου λειτουργούν εξίσου καλά. Χρησιμοποιώντας τη σημειακή (spot) φωτομέτρηση, σημαδέψτε το φωτεινό φόντο και αφήστε την κάμερα να υποεκθέσει το θέμα σας. 

Εάν χρησιμοποιείτε κάμερα που δε  διαθέτει το συγκεκριμένο είδος φωτομέτρησης, απλά μπορείτε να σημαδέψτε την φωτεινή περιοχή της σκηνής σας και να πατήσετε μέχρι τη μέση το κουμπί απελευθέρωσης κλείστρου της μηχανής. Χωρίς να το αφήσετε, αναπροσαρμόστε το κάδρο σας, και πατήστε με περισσότερη δύναμη για να ολοκληρωθεί η λήψη.

3. Προσοχή στην εστίαση

Συχνά, φωτομετρώντας σύμφωνα με τις συμβουλές που παρατέθηκαν στο προηγούμενο βήμα, το θέμα σας θα βγει ανεστίαστο. Έτσι, για να διατηρήσετε εστιασμένο το κεντρικό θέμα, φροντίστε να επιλέξετε ένα μικρότερο σε μέγεθος διάφραγμα, το οποίο θα αυξήσει το βάθος πεδίου. Εναλλακτικά, μπορείτε να εστιάσετε εκεί που επιθυμείτε, πριν την λήψη, χειροκίνητα. 

Και πάλι, εάν χρησιμοποιείτε compact, επιλέξτε landscape mode από το μενού, πράγμα που θα κρατήσει εστιασμένη τη λήψη σας.

Mike Bowman – Unsplash

4. Προσοχή στον ήλιο

Προσπαθήστε να τοποθετείτε τα θέματά σας ακριβώς μπροστά από τον ήλιο και ποτέ να μην τον κοιτάτε κατάματα, καθώς μπορεί να καταστρέψετε την όρασή σας. Εάν θέλετε να περιλαμβάνεται ο ήλιος στο κάδρο σας, φροντίστε να συνθέτετε, χρησιμοποιώντας το Live View της κάμερας.

Mike Perrotta – Unsplash

5. Απενεργοποιήστε το φλας

Πριν από τις λήψεις σας, σιγουρευτείτε ότι το φλας είναι απενεργοποιημένο μόνιμα και ότι δεν θα ανάψει ξαφνικά αυτόματα για να φωτίσει το θέμα. Το φλας σε αυτοματοποιημένη λειτουργία, μπορεί να ενεργοποιηθεί εκεί που δεν το περιμένετε και να χαλάσει μια πολύ ωραία λήψη σιλουέτας.

6. Μην ξεχνάτε το κάδρο

Μην προσπαθείτε να “γεμίσετε” το κάδρο με τη σιλουέτα του θέματός σας. Αφήστε γύρω από το θέμα, ελεύθερο χώρο ώστε να αναπνεύσει η σύνθεσή σας. Αφήστε το φως και τους χρωματικούς τόνους του φόντου να δώσουν ζωή στην εικόνα σας. Ίσως η επιλογή ενός ευρυγώνιου φακού να σας φανεί καλή ιδέα σε αυτό το σημείο. Για την φωτογράφιση σιλουέτας κάποιου άγριου ζώου, ίσως να πρέπει να στραφείτε στην επιλογή ενός τηλεφακού καθώς και στην χρήση ενός remote control, πράγμα που επίσης θα σας επιτρέψει να συμπεριλάβετε στοιχεία του περιβάλλοντος στις λήψεις σας.

Ζώα, Δάσος, Σιλουέτα, Ελάφια, Αγριογούρουνα, Ομίχλη

Cocoparisienne, PIxabay

  • Φωτό στην κορυφή του άρθρου: Sasin Tipchai 
 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.