Know How

BAΣΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΛΗΨΕΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ!

Πώς να ξεκινήσετε με επιτυχία μια νέα φωτογραφική περιπέτεια!

Η φωτογράφιση τετράτροχων μπορεί να φαντάζει ως ένα δύσκολο εγχείρημα, ειδικά αν κάνετε τώρα τα πρώτα σας φωτογραφικά βήματα και δεν έχετε εμπλουτίσει θεαματικά τον εξοπλισμό σας. Οι συμβουλές που ακολουθούν, ωστόσο, μπορούνα να αποτελέσουν ένα ιδανικό εφαλτήριο για να ξεκινήσετε. 

Ο Desmond Louw του DPS, σε σχετικό άρθρο του ασχολήθηκε με αυτό το ιδιαίτερο φωτογραφικό είδος: σταχυολογούμε τις κυριότερες υποδείξεις του!

Φωτογραφίστε τη σωστή ώρα!

Ποια είναι αυτή; Λίγο μετά από το ηλιοβασίλεμα (ή λίγο πριν από την ανατολή του ηλίου). Χρησιμοποιήστε ένα τρίποδο, και εκμεταλλευτείτε το απαλό φως που δημιουργείται.

white car on road during sunset

Tandem X Visuals, Unsplash

Προσέξτε τις αντανακλάσεις

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε τον απόλυτο έλεγχο ως προς το ποια στοιχεία της σύνθεσης, αντανακλούν στην επιφάνεια του αυτοκινήτου. Τα αυτοκίνητα (και ειδικά τα καινούρια) είναι τόσο γυαλιστερά που λειτουργούν σαν καθρέπτες. Φροντίστε λοιπόν να έχετε πίσω σας άφθονο και ανοιχτό χώρο. Μην τοποθετείτε το αυτοκίνητο ποτέ μπροστά από ψηλά κτίρια ή δέντρα. Ένα από τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου που πρέπει να αναδεικνύεται από τις λήψεις σας, είναι το design και ειδικότερα οι σχεδιαστικές του καμπύλες. Οι αντανακλάσεις λοιπόν, αποσπούν το βλέμμα του θεατή. Επίσης, φροντίστε να μην καθρεφτίζεστε εσείς πάνω στο αμάξωμα! Εάν είναι αδύνατον να το αποφύγετε, τοποθετείστε την κάμερα σε τρίποδο και επιλέξτε την λειτουργία της αυτοφωτογράφισης.

car headlight

Art Lasovsky, Unsplash

Φωτογραφίστε το όχημα εν κινήσει

Μία εξαιρετική μέθοδος, είναι να τραβήξετε το θέμα σας ενώ κινήστε συγχρόνως, με ένα άλλο όχημα. Για παράδειγμα, δοκιμάστε κάποιες λήψεις από το παράθυρο, οδηγώντας με 60 χλμ/ώρα και ρυθμίζοντας την ταχύτητα φωτοφράκτη περίπου στο 1/100s. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να απαθανατίσετε την κίνηση του φόντου και των τροχών.

Προσέξτε το χρώμα του αμαξώματος

Κάθε μπογιά αντιδρά διαφορετικά στις αντανακλάσεις του φωτός και ιδιαίτερα του ηλίου!

silver vehicle during nighttime

Aaron Burden, Unsplash

Επιλέξτε προσεκτικά το φόντο

Φροντίστε ώστε ο περιβάλλων χώρος να ταιριάζει με το θέμα και με το concept της φωτογράφισης. Μην περιλαμβάνετε στο κάδρο σας, αντικείμενα που είναι ικανά να αποπροσανατολίσουν το βλέμμα του θεατή. Σκουπιδοτενεκέδες, συρμάτινα καλώδια ρευματοδότησης καθώς και άλλα αυτοκίνητα, μπορούν να καταστρέψουν τη δημιουργική σας προσπάθεια!

silver sports coupe on asphalt road

Erik Mclean, Unsplash

Απαθανατίστε την κίνηση

Σταθείτε στην άκρη του δρόμου, και φωτογραφίστε το αυτοκίνητο καθώς αυτό περνά ακριβώς από μπροστά σας. Πιο συγκεκριμένα, ακολουθήστε την πορεία του αυτοκινήτου με το φακό, και παγώστε την κίνησή του, ρυθμίζοντας την ταχύτητα του κλείστρου σε 1/125s.

Toine G – Unsplash

Φωτογραφίστε το αυτοκίνητο σε στιγμές δράσης

Όπως αντιλαμβάνεστε, ο ίδιος τύπος του κάθε οχήματος υποδεικνύει το είδος της δράσης που απαιτείται! Έχετε ένα 4Χ4 σχεδιασμένο για off-road καταστάσεις; Βάλτε κάποιον (-α) να το οδηγήσει το μέσα σε άμμο, πάνω σε έναν λόφο ή μέσα σε λιμνάζοντα νερά!

white suv parked near gray rock formation during daytime

Brice Cooper, Unsplash

Light Painting

Το μυστικό με αυτήν τη μέθοδο είναι η επιλογή ενός όσο πιο σκοτεινού χώρου γίνεται. Αφού τον βρείτε, στήστε την κάμερα σε τρίποδο, ρυθμίστε την τιμή ISO σε ∼100, την ταχύτητα κλείστρου σε ∼30 δευτερόλεπτα και την τιμή διαφράγματος σε ∼f/9. Μόλις ανοίξει το διάφραγμα, πάρτε έναν τυπικό φακό μπαταρίας και ζωγραφίστε με φως το αυτοκίνητο! Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας για το πώς/πού θα φωτίσετε. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία φωτίζοντας διαφορετικά τις πλευρές του αυτοκινήτου, ώστε να πάρετε ξεχωριστά αποτελέσματα.

  • Φωτό στην κορυφή του άρθρου: Joey Banks
 






Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.