Know How

ΠΩΣ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΤΕ ΑΓΑΛΜΑΤΑ!

Βασικές συμβουλές για να εξασφαλίσετε επιτυχημένες εικόνες!

Σε μια χώρα με τόσες χιλιάδες χρόνια ιστορίας όπως η Ελλάδα, η συγκεκριμένη κατηγορία λήψεων, έχει προφανώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον!

Είτε σε υπαίθριους χώρους, είτε σε μουσεία, σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας υπάρχουν ευκαιρίες λήψεων αγαλμάτων. Φυσικά οι αντίστοιχες ευκαιρίες δεν λείπουν ούτε σε μια πιθανή εξόρμηση στο εξωτερικό.

naked man statue in front high-rise building

Pierrick Le Cunff

Πώς μπορούν να αξιoποιηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο; Η Nikita Morris του ephotozine συμβουλεύει! 


Προτάσεις εξοπλισμού

Αν δεν στοχεύετε σε αγάλματα που βρίσκονται σε μεγάλο ύψος (λόγω τοποθέτησής τους σε κάποιο βάθρο λ.χ. ή στις κορυφές εκκλησιών στο εξωτερικό) θα χρειαστείτε μόνο ένα τυπικό φακό zoom. Άρα οι λήψεις σας μπορουν να γίνουν με μια οποιαδήποτε DSLR, CSC ή ακόμα και compact κάμερα ή smartphone. Εάν θέλετε λίγο περισσότερη σταθερότητα, ένα τρίποδο θα σας βοηθήσει, αλλά ως επί το πλείστον μπορείτε να δουλέψετε με τη μηχανή στο χέρι.

Η θέση του αγάλματος

Όταν επιλέξετε ένα άγαλμα της αρεσκείας σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι …μια βόλτα γύρω του, προκειμένου να επιλέξετε την καλύτερη γωνία λήψης. Καθώς τα περισσότερα αγάλματα έχουν δεσπόζουσα (διάβαζε: υπερυψωμένη) θέση στο χώρο ανάρτησής τους, συχνά το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι (ελαφρώς ή περισσότερο) παραμορφωμένο λόγω της χαμηλής γωνίας λήψης. Για να αντιπαρέλθετε το πρόβλημα, απλά σταθείτε λίγο πιο πίσω και χρησιμοποιήστε μεγαλύτερο εστιακό μήκος φακού για να “γεμίσετε” το κάδρο σας.

Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, δοκιμάστε να ανεβείτε σε ένα παραπλήσιο τοίχο ή σε σκαλιά εφόσον αυτά είναι διαθέσιμα κοντά σας, προκειμένου να τραβήξετε από μεγαλύτερο ύψος  – μπορείτε πάντα να πειραματιστείτε και με μια σειρά λήψεων με την κάμερά σας πάνω από το κεφάλι σας: μην εκπλαγείτε αν η συγκεκριμένη μέθοδος προσφέρει ορισμένα εντυπωσιακά όσο και απρόβλεπτα καλά αποτελέσματα!

Σκεφτείτε το φόντο

Εκτός από την αναζήτηση της σωστής γωνίας για τη φωτογραφία του αγάλματος, δώστε μεγάλη προσοχή και στο φόντο, καθώς αυτό μπορεί να αλλάξει (προς το καλύτερο ή το χειρότερο) τη συνολική δυναμική της τελικής εικόνας σας. Ένα φλύαρο φόντο αποσπά την προσοχή του θεατή, ενώ ένας φωτεινός ουρανός μπορεί να επηρεάσει το φωτόμετρο σας και να σας οδηγήσει σε μια (αθέλητη) λήψη σιλουέτας. Η φωτομέτρηση σε ένα πιο σκοτεινό μέρος της σκηνής μπορεί να “ξεπλύνει” τον ουρανό αποδυναμώνοντάς τον, οπότε δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε την αντιστάθμιση έκθεσης για να ξεπεράσετε κάθε σχετικό πρόβλημα. Αν πρέπει να τραβήξετε “υποχρεωτικά” από μια συγκεριμένη γωνία στην οποίο το φόντο δεν είναι το επιθυμητό, χρησιμοποιήστε ένα πιο ανοιχτό διάφραγμα για να βγάλετε το φόντο εκτός εστίασης.

woman doing yoga statue

Andrew Buchanan

Λήψεις στη σκιά

Εάν το άγαλμά σας βρίσκεται σε μια σκιασμένη περιοχή, όπως λ.χ. κάτω από τα δέντρα, βεβαιωθείτε ότι το φλας σας είναι απενεργοποιημένο, αλλιώς η λάμψη του θα εκμηδενίσει όλες τις σκιές που αναδεικνύουν το σχήμα και τις υφές του. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια ελαφρώς μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου, οπότε βεβαιωθείτε ότι κρατάτε σταθερή τη φωτογραφική σας μηχανή ή εναλλακτικά χρησιμοποιήστε τρίποδο.