Know How

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΤΕ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Ένας ολοκληρωμένος οδηγός με όλα όσα θα χρειαστείτε!

Είναι δύσκολο να απολαύσετε μια φωτογραφική βόλτα εάν ο εξοπλισμός σας δε λειτουργεί επειδή βράχηκε ή λερώθηκε ή γδάρθηκε. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγετε τη φωτογράφιση υπό άσχημες καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν πολλοί και (όχι απαραίτητα ακριβοί) τρόποι που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε προστατευμένο τον εξοπλισμό σας, συχνά με τη χρήση συνηθισμένων αντικειμένων της καθημερινότητας!

Ο φωτογράφoς Frank Gallagher έρχεται να σταθεί αρωγός μας, παρουσιάζοντας τους τρόπους για να το κάνετε αυτό!


Συνολικά, ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς για μια κάμερα είναι η υγρασία. Ακόμη και οι μηχανές και οι φακοί που διαθέτουν αυξημένη προστασία από καιρικές συνθήκες μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα μετά από παρατεταμένη χρήση σε περιβάλλον με έντονη υγρασία. Επίσης, σοβαρά προβλήματα μπορεί να προκληθούν κατά τη λήψη κοντά σε θάλασσα.

Το ίδιο το νερό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, το αλάτι μπορεί να προκαλέσει διάβρωση στα μεταλλικά μέρη και τα ηλεκτρικά εξαρτήματα, ενώ η άμμος μπορεί να εισχωρήσει παντού και ειδικά στις συνδέσεις μεταξύ κάμερας και φακού. Μια άλλη απειλή είναι η σκόνη, η οποία μπορεί να διεισδύσει στα μικρότερα ανοίγματα και, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να χαράξει την επιφάνεια του γυαλιού στο φακό σας.

Τρόποι προστασίας

Ομπρέλα: Εάν προβλέπεται βροχή, να παίρνετε μαζί σας πάντα μια ανθεκτική ομπρέλα που όταν κλείνει δεν καταλαμβάνει μεγάλο χώρο. Μιά μεγάλη ομπρέλα προφανώς θα σας προστατεύσει περισσότερο, αλλά θα είναι δύσχρηστη στο χειρισμό και θα προσθέσει έξτρα βάρος στα πράγματά σας. Οπότε μία μικρότερη είναι πιο κατάλληλη (και εύχρηστη). Προσπαθήστε να πάρετε μία με λαβή μικρής διαμέτρου. Για την εύκολη μεταφορά, μπορείτε να τη δέσετε (π.χ. με μια ταινία) σε ένα πόδι από το τρίποδό σας. Ορισμένοι ιμάντες σακιδίων πλάτης διαθέτουν τσέπη: μπορείτε να τοποθετήσετε σε αυτήν τη λαβή της ομπρέλας, και να τη δέσετε πάνω στον ιμάντα προκειμένου να έχετε τα χέρια σας ελεύθερα.

person holding umbrella while raining

Craig Whitehead, Unsplash

Κάλυμμα φακού: Σε ελαφριά βροχή ή ψιλόβροχο, το σκίαστρο του φακού μπορεί να είναι αρκετό εάν έχετε μια φωτογραφική μηχανή με προστασία. Για πιο δύσκολες συνθήκες, ωστόσο, υπάρχουν και επιπρόσθετα σκίαστρα που προσαρμόζονται επάνω στο φακό με velcro.

Προστατευτικά καλύμματα κάμερας: Σε περίπτωση που η φωτογραφική μηχανή σας δεν έχει αυξημένη προστασία έναντι του κακού καιρού και η μέρα είναι ιδιαίτερα βροχερή και θυελλώδης, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ένα κάλυμμα κάμερας (όπως αυτό στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου). Είναι κατασκευασμένα από πλαστικό ή ύφασμα ανθεκτικό στο νερό, και έχουν ένα άνοιγμα για το φακό και ένα στο κάτω μέρος για τις περιπτώσεις που χρησιμοποιείτε κάποιο τρίποδο.

Εάν δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα, υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις προστασίας: το κάλυμμα μαλλιών για το ντους είναι μια από αυτές. Θα πρέπει βέβαια να κάνετε μια ακόμη τρύπα για να τοποθετήσετε τη φωτογραφική μηχανή σε ένα τρίποδο. Άλλοι χρησιμοποιούν τσάντες με φερμουάρ ή απλές τσάντες σουπερμάρκετ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σκίαστρο του φακού για να κρατήσετε τη σακούλα στη θέση της και τις λαβές της τσάντας να τις δέσετε επάνω στο τρίποδο.

Προστατευτικό τσάντας: Ακόμη και αν οι φακοί σας είναι μέσα σε ένα σακίδιο, η βροχή θα απορροφηθεί από το σακίδιο και τίποτα δεν μπορεί να σας εγγυηθεί την ασφάλεια του εξοπλισμού σας. Πολλά σακίδια πλάτης διαθέτουν κάλυμμα για τη βροχή. Ακόμη κι αν η δική σας τσάντα δεν έχει κάποιο κάλυμμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πάλι μια μεγάλη πλαστική σακούλα ή ακόμα και ένα ολόσωμο αδιάβροχο.

Person in Red Hoodie Taking a Photo of Wilderness

Sam Forson, Pexels

Αποξηραντικά σακουλάκια: Μπορείτε να τα βρείτε εύκολα στην αγορά ή και να έχετε ήδη σε κάποια συσκευασία παπουτσιών, τσάντας ή σε κάποια άλλη συσκευασία από αγορά που κάνατε στο παρελθόν. Είναι τέλεια για την απορρόφηση της υγρασίας και δεν πιάνουν καθόλου χώρο στην τσάντα σας. Εάν υπάρχει έντονη υγρασία στο περιβάλλον που φωτογραφίζετε, τοποθετήστε την κάμερα στη τσάντα και τα σακουλάκια θα κάνουν όλην τη δουλειά.

Θερμαντικά χεριών: Αυτά τα φορητά και φθηνά θερμαντικά πακέτα αποδίδουν θερμότητα έως και 10 ή 12 ώρες. Είναι ενδειδειγμένα για να κρατούν τα χέρια και τα πόδια σας ζεστά, αλλά έχουν αρκετές ακόμη χρήσεις. Μερικοί τα τοποθετούν (με ένα λαστιχάκι) γύρω από το φακό κατά τη διάρκεια μιας λήψης μεγάλης έκθεσης σε ψυχρό περιβάλλον (π.χ. στην αστροφωτογραφία).

Πετσέτα: Mια μικρή, απορροφητική πετσέτα είναι πάντα χρήσιμη μέσα στην τσάντα, είτε για να σκουπίσετε τον εξοπλισμό σας είτε για να στεγνώσετε τα χέρια σας. Οι πετσέτες δεν κοστίζουν πολλά χρήματα και σώζουν σε πολλές περιπτώσεις τα εργαλεία της δουλειάς σας. Ποιος θέλει να βάλει μια βρεγμένη κάμερα σε μια στεγνή τσάντα; Σκουπίστε κάθε κομμάτι εξοπλισμού πριν το τοποθετήσετε μέσα σε αυτή: ακόμα και το τρίποδο μετά από τις καλοκαιρινές λήψεις! Εάν βρίσκεστε σε μια παραλία ή μια αμμώδη περιοχή, αυτό θα πρέπει να είναι το τελευταίο πράγμα που θα κάνετε πριν γυρίσετε σπίτι. Η πετσέτα θα απομακρύνει τη μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού και της άμμου. Εννοείται φυσικά πως κάθε φορά η πετσέτα πρέπει να καθαρίζεται επίσης ή να αλλάζεται, προκειμένου να είστε έτοιμοι για την επόμενη φορά που θα βγείτε έξω.

folded towels near potted plants

Sven Mieke, Unsplash

Ύφασμα μικροϊνών, μαντηλάκια φακού, Pec pads κ.λπ.: Κάθε φορά που φωτογραφίζετε υπό βροχή, θα χρειαστείτε στη συνέχεια ένα ύφασμα μικροϊνών για να καθαρίσετε τους φακούς και τα φίλτρα. Τα σχετικά υλικά δεν πιάνουν καθόλου χώρο, είναι πολύ ελαφρά, στεγνώνουν γρήγορα και είναι υπερ-απορροφητικά. Φροντίστε να έχετε πάντα μια χούφτα από αυτά στην τσάντα σας!

Υποβρύχια θήκη: Σε κάποιους μπορεί να φαντάζει ακραία λύση, αλλά η τοποθέτηση της φωτογραφικής μηχανής μέσα σε μια υποβρύχια θήκη είναι η ιδανική λύση σε όλες τις αντίξοες συνθήκες. Βέβαια, δεν αξίζει να αγοράσετε μια τέτοια θήκη μόνο για την προστασία από βροχή, καθώς αυξάνει τον όγκο της μηχανής – καλό είναι να τη συνδυάσετε με υποβρύχιες λήψεις! Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, είναι μια αξιόπιστη λύση που αξίζει να σημειωθεί.

person throwing water housing

Oliver Sjöström – Unsplash

Αδιάβροχο, μονωτικό μαξιλαράκι: Είναι ένα έξτρα gadget για εκείνους που θέλουν να γονατίσουν ή ακόμη και να ξαπλώσουν σε μια τραχειά επιφάνεια ώστε να τραβήξουν μια πιο ενδιαφέρουσα φωτογραφία. Τα θετικά αυτού του προϊόντος είναι ότι διπλώνει και δεν πιάνει χώρο στις αποσκευές, είναι αδιάβροχο και σας κρατά ζεστούς όταν φωτογραφίζετε στο κρύο.

Θήκη καρτών μνήμης: Είναι σημαντικό να κρατάτε τις κάρτες SD σε σφραγισμένη συσκευασία που να τις κρατά καθαρές και στεγνές. Τα σακίδια συχνά έχουν θήκες για κάρτες μνήμης όμως αργά ή γρήγορα αυτές μαζεύουν σκόνη ή ακόμη χειρότερα, άμμο. Βεβαιωθείτε οτι η κάρτα είναι καθαρή και στεγνή πριν την εισάγετε στη μηχανή σας.

Τσάντες Zip Lock: Εάν μεταφέρεστε από ζεστό σε κρύο κλίμα ή το αντίθετο, πρέπει να αφήνετε τη φωτογραφική μηχανή σας να προσαρμοστεί στις θερμοκρασίες. Για να το πετύχετε, βάλτε τη φωτογραφική σας μηχανή σε μία τσάντα που να κλείνει με φερμουάρ έχοντας μέσα αρκετά αποξηραντικά σακουλάκια. Αυτό θα διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση της κάμερας σε κανονική θερμοκρασία και ταυτόχρονα την αποφυγή δημιουργίας υγρασίας.

  • Φωτό: Izzy Gerosa – Unsplash

Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!

   



Aρθρογράφος

Νίκος Κατσουλώτος

Διδάκτορας Ψηφιακών Τεχνών, με ειδίκευση στο cinemagraph (Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Εφαρμοσμένες Τέχνες, με θέμα την πολιτική αφίσα (Ακαδημία Τεχνών του Νόβι Σαντ). Είναι Πτυχιούχος Γραφιστικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και συνεργάτης της Νexus Publications AE από το 2009, ως graphic designer και αρθρογράφος. Έχει συγγράψει τα βιβλία "Photoshop ...απλά!" και "Cinemagraph" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας. Από το 2019 είναι contributing writer στην "ΗuffPost Greece" και συνεργάτης της "Εφημερίδας των Συντακτών". Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022 εργάστηκε ως Εκπαιδευτής στο Τμήμα «Γραφιστική Εντύπου και Ηλεκτρονικών Μέσων» του Δημοσίου ΙΕΚ Αμπελοκήπων. Από τον Οκτώβριο του 2022, διδάσκει στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;