Ενδιαφέρουν Νέα

Η “ΝΥΧΤΑ ΜΕΡΑ” ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Γνωριμία με ένα νέο Κέντρο Πολιτισμού.

Tο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) άνοιξε πρώτη φορά για το κοινό! Μπορεί τα κτίρια ακόμα να έχουν σκαλωσιές, αλλά το Πάρκο μέχρι αύριο Τετάρτη 24 Ιουνίου, εκτός από καταπράσινο και ανοιχτό, θα είναι και γεμάτο εκδηλώσεις από τις 6μ.μ. ως τις 6π.μ.: Φωτογραφία, Μουσική, Αρχιτεκτονική, Αθλητισμός, Περιβάλλον, Δημιουργικά εργαστήρια, Ολονύχτιες προβολές Video-Art, Βραδινός αγώνας δρόμου, Τέχνη, Μαγεία & Εκπλήξεις !

Διαβάζοντας το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, για τη σημερινή ημέρα, δύο event ξεχωρίζουν:

  • 19:00 – 22:00 | Ο Γκάρι Κασπάροφ παίζει σκάκι με τη νέα γενιά της Ελλάδας
Ο μεγαλύτερος ίσως σκακιστής όλων των εποχών, πρωταθλητής κόσμου στα 22 του, ο Γκάρι Κασπάροφ, κέρδισε σε μια μονομαχία έξι μηνών τον θρυλικό Ανατόλι Καρπόφ, στέφθηκε νικητής σε οκτώ Ολυμπιάδες σκακιού, τιμήθηκε με το σκακιστικό Όσκαρ, αναμετρήθηκε επί πέντε ώρες με 32 διαφορετικούς υπολογιστές στο Αμβούργο το 1985, επιβλήθηκε στον σκακιστικό υπολογιστή της IBM Deep Blue to 1996, άλλα έχασε από τον Deeper Blue, ένα χρόνο μετά. Ο Κασπάροφ θα δείξει την τέχνη του σε ένα παιχνίδι σιμουλτανέ εναντίον 15 νεαρών πρωταθλητών, ηλικίας 8 έως 14 ετών, οι οποίοι έχουν προεπιλεγεί από την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά το κοινό θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να συζητήσει μαζί του για το σκάκι και να αποκτήσει ένα αυτόγραφο.Η συμμετοχή διασφαλίζεται με δελτία προτεραιότητας, που διανέμονται μισή ώρα πριν στην είσοδο του χώρου.
  • 23:00 – 6:00 | Fireflies in the Night

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος μεταμορφώνεται σε ένα υπαίθριο σινεμά, παρουσιάζοντας το τριμερές ολονύχτιο πρόγραμμα προβολών video art Fireflies in the Night. Υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Robert Storr, Πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Yale, και των επιμελητριών Barbara London, Καλλιόπη Μηνιουδάκη και Francesca Pietropaolo, το πρόγραμμα περιλαμβάνει non-stop προβολές ορισμένων από τα πιο σημαντικά έργα της διεθνούς video art, που αποτελεί ένα από τα κυριότερα εικαστικά μέσα του τέλους του 20ου και του 21ου αιώνα. Σαν μια διασταύρωση παραστάσεων σε αρχαίο ελληνικό θέατρο και προβολών σε σύγχρονο drive-in κινηματογράφο, τα έργα θα παρουσιαστούν στην καρδιά του Πάρκου, σε μία ή και πολλαπλές οθόνες, και θα ξεκινούν αργά το βράδυ διαρκώντας έως το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας. Χωρίς αρχή και τέλος, οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις προβολές ελεύθερα για όσο διάστημα επιθυμούν. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σύνθεση έργων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας, ύφους και διαθέσεων, από ένα ποικιλόμορφο φάσμα καλλιτεχνών από διαφορετικές γενιές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Σημειώνεται πως, καθώς οι προβολές πραγματοποιούνται αργά τη νύχτα, το πρόγραμμα των έργων έχει επιλεγεί με γνώμονα τη συμμετοχή ενήλικων θεατών και απαιτείται γονική συναίνεση.

Για αύριο Τετάρτη 24/6 σημειώνουμε:

  • 21:15 – 22:00 | Το Πάρκο μας
Παρουσίαση του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος από την αρχιτέκτονα τοπίου Έλλη Παγκάλου και προβολή ταινίας για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα στο ΚΠΙΣΝ. Την ταινία θα προλογήσει ο αρχιτέκτονας του έργου, Renzo Piano.
  • 22:00 – 23:00 | Από τη Γη στον Ουρανό – Lea Toran Jenner, Shaunna Kotka, David Dimitri
Η Lea Toran Jenner, η Shaunna Kotka και ο David Dimitri επαναπροσδιορίζουν την τέχνη του τσίρκου, ταξιδεύοντάς μας Από τη Γη στον Ουρανό. Συνδυάζοντας την ασύγκριτη δεξιοτεχνία τους με το χορό και το θέατρο, δημιουργούν την ψευδαίσθηση της έλλειψης βαρύτητας που μεταφράζεται σε οπτική ποίηση. Επάνω στη σκηνή, η κυκλική στεφάνη της Lea τραβάει όλα τα βλέμματα με τις μαγευτικές της περιστροφές. Πάνω από τα κεφάλια μας, αιωρούμενη με τη βοήθεια ενός γερανού, η Shaunna χορεύει με το μεταξωτό της ύφασμα, παίζοντας με τη βαρύτητα. Τέλος, ψηλά πάνω από τα δέντρα, ένας άντρας ανεβαίνει στο σκοινί και ξεκινά ένα μαγικό ταξίδι. Αυτός ο «περίπατος» των 300 μέτρων, από τον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη του τσίρκου που κάνει το αδύνατο δυνατό, συνδέει τα νέα κτίρια του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και μας καλεί να κοιτάξουμε ψηλά και να αντικρύσουμε το μέλλον.
  • Ενσάρκωση: Έκθεση Φωτογραφίας του Βασίλη Μακρή
Η γέννηση και η εξέλιξη του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέσα από το φακό του ειδικευμένου στην εφαρμοσμένη φωτογραφία, Βασίλη Μακρή, με πρωταγωνιστές τους πρώτους χορευτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), Μαρία Κουσουνή και Βαγγέλη Μπίκο. Χορευτικές φιγούρες στο χώμα, στο ξύλο και στο τσιμέντο, δίνουν ψυχή στο εργοτάξιο και αποτυπώνουν τη διαδρομή του από το 2013 μέχρι σήμερα, σε μια καταγραφή που άρχισε με σκηνικό τα άτακτα οικοδομικά υλικά και τους σκελετούς των κτιρίων και θα καταλήξει στην ολοκαίνουργια κεντρική σκηνή της ΕΛΣ το 2016.
Η έκθεση είναι ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.