Εκθέσεις φωτογραφίας Νέα

«ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ (1941-1944) ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΥΡΩΝΑ ΜΗΤΟΥ»

Στόχος της έκθεσης είναι να αποκαλύψει τη δύναμη της προπαγάνδας.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διοργανώνει την περιοδική έκθεση με τον τίτλο «Στο περιθώριο του πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής (1941-1944) μέσα από τη φωτογραφική συλλογή Βύρωνα Μήτου». Η έκθεση, που αποτελεί παραγωγή του Μουσείου, θα παρουσιαστεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Ευτυχία Κουρκουτίδου – Νικολαΐδου». Θα εγκαινιαστεί στις 10 Φεβρουαρίου 2016 (ώρα 20.00) και θα διαρκέσει έως τις 6 Νοεμβρίου 2016.

Η συλλογή Βύρωνα Μήτου αποτελείται από φωτογραφίες Γερμανών στρατιωτών που υπηρέτησαν τη θητεία τους στην Ελλάδα κατά τα χρόνια της γερμανικής κατοχής (1941-1944) και είχαν αρχικά συλλεχθεί συστηματικά από ανώνυμο Γερμανό στρατιώτη. Ο συλλέκτης Βύρων Μήτος, στη συνέχεια, αγόρασε το τμήμα της συλλογής που αφορούσε την Ελλάδα.

Στόχος της έκθεσης είναι να αποκαλύψει τη δύναμη της προπαγάνδας όπως αυτή αποτυπώνεται στην επίσημη και στην ερασιτεχνική φωτογραφική παραγωγή του Τρίτου Ράιχ και να ρίξει φως στις άγνωστες όψεις της ιστορίας της πόλης, καθώς η γερμανική κατοχή συνεχίζει να αποτελεί μία περίοδο για την οποία ‘σκοτεινά σημεία’ συνεχίζουν να υφίστανται. Στην έκθεση παρουσιάζονται πρωτότυπες φωτογραφίες και φιλμ, αναπαραγωγές και ψηφιακές προβολές, αξιοποιώντας φωτογραφίες που μέχρι πρότινος είχαν εξοβελισθεί ως ιστορικά τεκμήρια, τόσο εξαιτίας του γεγονότος ότι  καταγράφουν το «βλέμμα του κατακτητή», όσο και εξαιτίας του ερασιτεχνικού και κατ’ επέκταση ‘περιθωριακού’ χαρακτήρα τους.

Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής (1941-1944)

Την έκθεση συνοδεύει σύντομος κατάλογος, ο οποίος θα εκδοθεί με την ευγενική χορηγία του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη (Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον) και την υποστήριξη του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού». Παράλληλα, θα διοργανωθεί στις 8 Απριλίου 2016 διεθνής ημερίδα, η οποία θα διερευνήσει πτυχές της φωτογραφικής παραγωγής στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη.

Τα εγκαίνια θα πλαισιωθούν μουσικά από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης: Νόννα Κυριαζοπούλου (soprano), Αλεξάνδρα Μελαχροινού (soprano) και Ιωάννα Ευαγ. Πολυζωίδου (πιάνο).