Ενδιαφέρουν

HENRI CARTIER-BRESSON: ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΙΦΝΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ!

Εκτιμάται πως μπορεί να αποσπάσει 30.000 – 50.000$

Οι εικόνες του Henri Cartier-Bresson είναι από τα πιο περιζήτητες μεταξύ των συλλεκτών φωτογραφιών του 20ου αιώνα. Από τις 4 Ιανουαρίου έως τις 17 Ιανουαρίου 2019 διεξάγεται μια online δημοπρασία 20 λήψεων του κορυφαίου Γάλλου φωτογράφου και συνιδρυτή του Πρακτορείου Magnum από την Artnet. Ανάμεσα σε αυτές και η λήψη που αναφέρθηκε στον τίτλο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό νησί το 1961.

“Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο Cartier-Bresson συναντήθηκε με τον επιμελητή φωτογραφίας του MOMA John Szarkowski και από κοινού αποφάσισαν να φτιάξουν μια μεγάλη έκθεση με 150 έργα του πρώτου υπό τον τίτλο Πρόσφατες Φωτογραφίες (Recent Photographs), η οποία εγκανιάστηκε το καλοκαίρι του 1968» σχολιάζει ο Joseph Kraeutler, Επικεφαλής του τομέα φωτογραφιών για την online πλατφόρμα πλειστηριασμών της Artnet. Και συνεχίζει: “αυτή η έκθεση, είχε ιδιαίτερα ευμενή υποδοχή  και ως εκ τούτου ταξίδεψε στη συνέχεια σε μουσεία σε όλη τη Βόρεια και Νότια Αμερική, εδραιώνοντας περαιτέρω τη φήμη του Cartier-Bresson ως καλλιτέχνη. Μια επιλογή από αυτά τα πρωτότυπα έργα, που εκτυπώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960 <…> διατίθενται για πρώτη φορά σε αυτή τη δημοπρασία.”

Οι εκτιμήσεις για τις αξίες των εικόνων που θα διατεθούν κυμαίνονται μεταξύ 3.000$ και 50.000$ – ανάλογα με το μέγεθος, τη μορφή και τη σπανιότητα της κάθε εκτύπωσης. Η λήψη της Σίφνου, της Rue Mouffetard στο Παρίσι (1954) και του Ρωμαϊκού Αμφιθέατρου στη Βαλένθια της Ισπανίας (1933) θα διεκδικήσουν ποσά που θα κυμανθούν μεταξύ 30.000 – 50.000$ η καθεμία. Παράλληλα η λήψη στις όχθες του ποταμού Μάρνη στη Γαλλία (1938), μια φωτογραφία που τραβήχτηκε κοντά στην γενέτειρα του φωτογράφου στο Seine-et-Marne, υπολογίζεται πως θα διεκδικήσει 8.000$ έως 12.000$.

  • Φωτό: η πρώτη Leica του Henri Cartier-Bresson (πηγή: Wikipedia)

Θέλεις να μαθαίνεις άμεσα όλες τις ειδήσεις του Photonet;Θέλεις ακόμα περισσότερα νέα για τη φωτογραφία;

 

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησέ μας στο Ιnstagram

Photonet Newsletter
Kάθε Τρίτη & Πέμπτη όλα τα φωτογραφικά νέα δωρεάν!
Aρθρογράφος

Κωνσταντίνος Φλώρος

Στην Νexus Publications AΕ από το 1998, είναι σήμερα ο Διευθυντής Εκδόσεων της εταιρίας. Mέλος της EISA (Expert Imaging and Sound Association) από το 2003. Μέλος της Ένω­σης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Tύπου (EΣΠΗΤ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΙFJ) από το 2005.

Θέλετε να σας ενημερώνουμε προσωπικά;