Ενδιαφέρουν

ΕΚΦΑ: ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟ.ΠΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ!

Όλα όσα αναφέρει η σημερινή σχετική ανακοίνωση!

Aκολουθεί το πλήρες κείμενο (με ημερομηνία 20/7/23) που υπογράφει ο Πρόεδρος της Ένωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας Βασίλης Στάμος. 


Συνάδελφοι Επαγγελματίες Φωτογράφοι,

Απευθυνόμαστε σε όλους τους Επαγγελματίες Φωτογράφους, είτε είναι μέλη στην Ένωσή μας είτε όχι.

Το ραντεβού που μας είχε ζητήσει το Υ.ΠΡΟ.ΠΟ. για την Τρίτη 18/07/2023 και δεν έγινε κυρίως, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων της Διοίκησης της Ε.Κ.Φ.Α. εκτός Αθήνας, πραγματοποιήθηκε χθες στις 13:30 κάτω από μια δύσκολη κατάσταση – οι φωτιές που με σφοδρότητα πλήττουν τη χώρα μας καθώς και οι υποχρεώσεις του υπουργού κυρίου Μηταράκη στη Βουλή αλλά και οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις του υφυπουργού κυρίου Κατσαφάδου δημιούργησαν μια δύσκολη συγκυρία.

Καταθέσαμε στον κύριο υφυπουργό τις θέσεις και τις προτάσεις μας, με βασικό πυλώνα την άποψή μας πως εάν εφαρμοστεί το μέτρο 8.000-9.000 επαγγελματίες φωτογράφοι θα οδηγηθούν σε «ξαφνικό θάνατο» με άμεσες δυσάρεστες συνέπειες για την Κοινωνία, την Εθνική Οικονομία και τη Χώρα.

Ο κύριος υφυπουργός (είναι μόνο 22 μέρες στο θώκο) παραδέχθηκε πως δεν είχε πλήρη γνώση του θέματος και τοποθέτησε το ζήτημα σε δύο βασικούς άξονες.

Από τη συνάντηση αντιπροσωπείας της Ε.Κ.Φ.Α. και του Σύνδεσμος Καλλιτεχνών Φωτογράφων Πειραιά (Σ.Κ.Φ.Π.) με τον υφυπουργό κ. Κώστα Κατσαφάδο. Παρευρέθηκαν οι: Στάμος Βασίλης (Πρόεδρος Ε.Κ.Φ.Α.), Βίκυ Νακοπούλου (Ταμίας Ε.Κ.Φ.Α.) και ο Παναγιώτης Βλαντής, εκπρόσωπος του Σ.Κ.Φ.Π.

Ο πρώτος είναι πως οι πιέσεις από τον εξωτερικό παράγοντα να έχουμε ασφαλείς νέες ταυτότητες στις αρχές Σεπτεμβρίου είναι αφόρητες και ο δεύτερος είναι πως ένας ολόκληρος κλάδος θα αφανιστεί εάν εφαρμοστεί το μέτρο και πώς θα μπορέσουμε να αποτραπεί το γεγονός αυτό.

Υποστηρίξαμε στον κύριο υφυπουργό πως εμείς από την πλευρά μας έχοντας την τεχνογνωσία που απαιτεί η περίσταση, θα βοηθήσουμε ώστε να έχουμε ασφαλείς ταυτότητες άμεσα αλλά η φωτογραφία θα πρέπει να λαμβάνεται από επαγγελματίες φωτογράφους και να αναρτάται στην πλατφόρμα myphoto, καταθέτοντας τα επιχειρήματά μας. Απλά, εύκολα, γρήγορα και με την απαιτούμενη ασφάλεια.

Από τη συζήτησή μας προέκυψε πως ο υφυπουργός δεν γνώριζε για τη συνάντησή μας προ εκλογών με τον κύριο Θεοδωρικάκο και έδειξε τεράστια έκπληξη όταν αναφέραμε για την συμφωνία παγώματος της ΚΥΑ μέχρι τις εκλογές και ότι ο πρώην υπουργός μάς υποσχέθηκε πως μετά τις εκλογές θα μας καλέσει να ξανασυζητήσουμε το θέμα αν είναι αυτός υπουργός, ή αν είναι άλλος πάλι μας υποσχέθηκε θα μας καλέσει εκείνος, ο νέος υπουργός, να ξαναμιλήσουμε. Μας έδειξε το χαρτί και μας είπε: μα ο κύριος Θεοδωρικάκος την έχει υπογράψει την ΚΥΑ και αυτό δυσκολεύει τα πράγματα. Εδώ φαίνεται η αναξιοπιστία και η ανεντιμότητα του πρώην υπουργού για να αποκοιμίσει έναν ολόκληρο κλάδο και να πάρει και κανένα σταυρό στις εκλογές.

Συνάδελφοι, είναι ξεκάθαρο πλέον πως ο βασικότερος παράγοντας που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση είναι η ολιγωρία και η απραξία τόσων μηνών της Π.Ο.Φ., το Δ.Σ. της οποίας αντί να ενεργοποιήσει και να συντονίσει τις Ενώσεις πανελλαδικά να ασκήσουν πιέσεις στο Υ.ΠΡΟ.ΠΟ με κάθε τρόπο (επιστολές, κείμενα, ανακοινώσεις, διαμαρτυρίες) προσπαθούσε να υποσκάψει, να εμποδίσει και να κατηγορήσει τις ενέργειες της Ε.Κ.Φ.Α. Να σημειώσουμε πως το ραντεβού της Τρίτης που έκανε ήταν λόγω κωλύματος της Ε.Κ.Φ.Α. να παρευρεθεί, όπως προαναφέραμε. Κάποιοι έχουν τεράστιες ευθύνες απέναντι στον κλάδο και θα πρέπει να τις αναλάβουν. Θα ενημερωθείτε και με γραπτά για όλα όσα έχουν προηγηθεί, «καιρός παντί πράγματι».

Επίσης ο υπουργός παραδέχθηκε πως έχει γίνει προμήθεια υλικού αλλά δεν είχε γνώση για αυτό τις προηγούμενες μέρες.

Στο τέλος ο υφυπουργός μάς υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι μπορεί και μας ζήτησε να στείλουμε μια επιστολή που θα εξηγεί το πρόβλημα στον κύριο πρωθυπουργό και στον κύριο υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ.

Συνάδελφοι Επαγγελματίες Φωτογράφοι! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας!

Η Φωτογραφία της Νέας Αστυνομικής Ταυτότητας μπορεί να μείνει και θα μείνει στα φωτογραφεία μας και μόνον σε αυτά. Από εμάς εξαρτάται.

Βασίλης Στάμος

Πρόεδρος Ε.Κ.Φ.Α.