Ενδιαφέρουν

ΕΚΦΑ: KINHTOΠΟΙΗΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 28/2/24

Διαβάστε ολόκληρη τη σχετική ανακοίνωση!

Η Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας ανακοίνωσε (27/2/24) τα εξής:


Εδώ και ένα χρόνο, από την δημοσίευση της Κ.Υ.Α. που αφορά τη φωτογραφία της νέας ταυτότητας, ο φωτογραφικός κλάδος είναι ανάστατος, ιδιαίτερα μετά τις 25/09/2023 που έγινε η έναρξη του νέου μέτρου, παρακολουθούμε την κατάρρευση του φωτογραφικού κλάδου και παρά τις αντιδράσεις μας, όλες κόσμιες και πολιτισμένες, δεν εισακουστήκαμε από κανέναν. Το χειρότερο είναι ότι ο φωτογραφικός κλάδος που τόσα χρόνια υπηρέτησε τον Έλληνα πολίτη διασύρεται με τον χειρότερο τρόπο όταν φωτογραφίες μας άρτιες απορρίπτονται χωρίς λόγο από τα Α.Τ. καθώς επίσης σκόπιμα οι αστυνομικοί αποκρύπτουν από τους πολίτες την επιλογή της λήψης της φωτογραφίας από τα φωτογραφεία. Έχουμε διαμαρτυρηθεί για τη στάση τους αυτή επανειλημμένα χωρίς αποτέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο του 2023 εμπαίζει έναν ολόκληρο κλάδο, τον κλάδο των φωτογράφων υφαρπάζοντας στην ουσία χωρίς καμιά διαφανή διαδικασία την φωτογραφία της νέας αστυνομικής ταυτότητας, χωρίς καν να ακούσει τα επιχειρήματα των φωτογράφων και χωρίς καν να τους δέχεται για συζήτηση, χωρίς να παρακολουθεί την δυσχέρεια και την ταλαιπωρία των πολιτών και χωρίς καμία βελτίωση των δυσλειτουργιών, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις λύσεις που έχουμε προτείνει για την απλοποίηση της διαδικασίας. Λύσεις και προτάσεις που θα μειώσουν δραματικά τον χρόνο διεκπεραίωσης της διαδικασίας ανά πολίτη, έτσι ώστε η χώρα μας να ανταπεξέλθει στην υποχρέωση της αλλαγής των ταυτοτήτων όλων των πολιτών μέχρι τις 06/08/2026.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη νέα αστυνομική ταυτότητα προβλέπει τη φωτογράφιση των πολιτών εντός του αστυνομικού τμήματος, δήθεν χωρίς χρέωση για τη φωτογραφία και την ίδια στιγμή επιβάλλει κάθετα σε όλους ανεξαιρέτως παράβολο 10,00€ ενώ μέχρι σήμερα η έκδοση του αστυνομικού δελτίου ταυτότητας ήταν ΔΩΡΕΑΝ και σωστά ήταν γιατί η αστυνομική ταυτότητα είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών. Θεωρούμε απαράδεκτο να ζητάς από τους πολίτες να πληρώσουν για ένα υποχρεωτικό έγγραφο και που μέχρι τώρα δεν υπήρχε χρέωση.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η εξόντωση ενός ολόκληρου ιστορικού κλάδου αυτοαπασχολουμένων κυρίως φωτογράφων. Με άπειρες οικονομικές παρενέργειες όπως, δυσχέρεια στην πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, φορολογικών υποχρεώσεων, δανείων, Φ.Π.Α. και ένα σωρό άλλων υποχρεώσεων.

Επιπλέον, έχει δημιουργηθεί κυριολεκτικά στο γόνατο μια πολύπλοκη διαδικασία, όσον αφορά τα ανήλικα παιδιά άνω των 12 ετών. Λόγω αυτής της πολυπλοκότητας τα φωτογραφεία έχουμε χάσει αυτή την ηλικιακή κατηγορία, η οποία αποτελεί μια σημαντική κατηγορία του πελατειακού μας κοινού. Δύσκολη και χρονοβόρα είναι η διαδικασία και για τους υπόλοιπους πολίτες και ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους.

Με βάση τα ανωτέρω και μη έχοντας άλλη λύση, η Ε.Κ.Φ.Α. (Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας) με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, συνεπικουρούμενη από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της μέσω ερωτηματολογίου που διενεργήθηκε, αποφάσισε στις 22/02/2024 να πραγματοποιήσει μια Κινητοποίηση- Διαμαρτυρία στις 28/02/2024 στις 15:00 στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για το μεγάλο πρόβλημα του φωτογραφικού κλάδου που αφορά την φωτογραφία των νέων ταυτοτήτων.

Γι’ αυτήν μας την Κινητοποίηση – Διαμαρτυρία έχουμε ενημερώσει όλους τους πολιτικούς χώρους, καθώς και όλα τα Μ.Μ.Ε. ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο.

Το Δ.Σ. της Ε.Κ.Φ.Α.

 


Aρθρογράφος

Ρούλα Χαρίτου

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται από το 2008 στη Nexus Publications, στον τομέα της Διαφήμισης και των Δημοσίων Σχέσεων. H επικοινωνία για εκείνη είναι τρόπος ζωής και γι' αυτό και ασχολείται επαγγελματικά με αυτήν. Αγαπάει επίσης το χορό και τη μουσική.